Gardžiuokimės… su režisiere ir renginių vedėja Kristina

Kristinos Kazlauskaitės-Kažukauskienės veidas ne tik gargždiškiams gerai pažįstamas – jauna ir nuolat besišypsanti moteris, žavinti aplinkinius savo šiluma ir jaukumu, žinoma kaip režisierė ir renginių vedėja, gebanti prikaustyti net labiausiai išsiblaškiusios publikos dėmesį. Net plika akimi matyti jaunos moters meilė scenai, tačiau šįkart kalbamės apie laiką, praleidžiamą virtuvėje.
12 metų vegetarė
Kristina neslėpė, jog virtuvė tikrai nėra jos pati mėgstamiausia erdvė, kurioje norėtų praleisti ištisas valandas, tačiau, kaip ir kiekviena moteris, ypač mama, nuo maisto gaminimo ji neišsisuka. Kai turi daugiau laisvo laiko ir, kaip pati sako, įkvėpimo, į virtuvę įsileidžia ir savo berniukus, taip įtraukdama juos į maisto ruošimo procesą.
„Drauge gaminame paprastus patiekalus. Nesu nei uoli, nei kūrybiška šeimininkė. Mūsų namuose visada turi būti vandens, pieno kavai ir bananų. Vis kita – pagal aplinkybes“, – šypsojosi gargždiškė, juokaudama, jog į virtuvę dažniau užeina pasidaryti kavos nei maisto. Vis dėlto daugiau ar mažiau pasisukinėti prie puodų tenka kasdien, juo labiau, kad ji ir sūnūs valgo skirtingą maistą, nes Kristina – jau 12 metų vegetarė, vienas jos sūnus – veganas, o kitas valgo beveik tik mėsą. Tad moteriai dažnai tenka gaminti du ar tris atskirus patiekalus.
Maisto gaminimas – pareiga
Pasiteiravus apie puoselėjamas tradicijas, susijusias su maistu, Kristina prisipažino augusi šeimoje, kurioje tokių nebuvo. Dėl to neturi ko perleisti savo augančioms atžaloms, gali tik kurti savas, tačiau to ji pernelyg nesureikšmina.
„Man maisto gaminimas – pareiga, nes reikia pamaitinti vaikus. Kartais, kai jie būna išvykę savaitgalį, visai nieko nesigaminu, pagraužiu kokią morką, ir tiek, – pasakojo veikli, todėl kiekvieną minutę skaičiuojanti moteris. – Man maistas – kuras, kad nemirčiau, tad esu neišranki skoniams, atspari pagundoms, o ir stengiuosi išlaikyti formas. Bet valgyti man patinka. Kai pagamina kiti, esu svečias, kuris ištuština visus indus.“
O kokia pasaulio virtuvė artimiausia renginių vedėjos gomuriui? Pašnekovė tikino, jog yra linkusi išmėginti naujoves, pikantiškus, nederančius skonius, kitų šalių virtuvę. „Esu drąsi paragauti. Labai patinka tailandietiškas maistas“, – kalbėjo ji.
Saugo savo svorį
Atviraudama apie valgymo įpročius, Kristina prisipažino, jog yra griežta sau – po 18 val. stengiasi nevalgyti. Esą kol laikosi tokio režimo, viskas gerai, bet jeigu išpuola daugiau nuodėmingų vakarų, svarstyklės be gailesčio ją nubaudžia.
„Tikrai dedu pastangų į savo svorio išsaugojimą. Jeigu atsipalaiduočiau, būčiau didelė moteriškė. Jau porą kartų taip buvo nutikę, kai svėriau beveik 100 kilogramų. Valios pastangomis pavyko viską sukontroliuoti. Kadangi numesti pusę savo svorio yra labai sunku, stengiuosi prie tos patirties pakartotinai nebegrįžti“, – patirtimi dalijosi Kristina, kuriai labai svarbu, kad maistas būtų ne tik greitai ir nesunkiai paruošiamas, bet ir sveikas. Todėl ji visada atkreipia dėmesį, kokių maisto medžiagų turi produktai, ar jie vertingi organizmui. „Dažnai gaminuosi salotas, kuriose vienas ingredientas būna karštas. Tai suteikia sotumo, o ir yra sveika“, – apie savo maitinimosi subtilybes kalbėjo pašnekovė, siūlanti mūsų skaitytojams pasigaminti jos mėgstamų salotų su keptais burokėliais ir grikiais.
Gintarė KARMONIENĖ
Asmeninio archyvo nuotr.
Salotos su keptais burokėliais ir grikiais
Šiam patiekalui reikės virtų grikių, virtų burokėlių, fetos sūrio, graikinių arba kitų riešutų, sėklų (nebūtinai), rukolos arba špinatų (nebūtinai). Padažui – po šaukštą citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus ir skysto medaus.
Į lėkštės dugną beriame virtus pasūdytus grikius. Burokėlius supjaustome riekelėmis ir pakepame iš abiejų pusių keptuvėje. Padruskinę ir apšlakstę medumi, dedame ant grikių, užberiame smulkinto fetos sūrio, pabarstome riešutais, sėklomis, uždedame salotų, vėl sėklų ir apipilame padažu. Skanaus!