Gardžiuokimės… su tinklaraštininke Amelija Kuzmarske

Tinklaraštininkei Amelijai Kuzmarskei maisto gaminimas yra ir buitis, ir darbas, ir pomėgis. Tačiau kartą per metus tai tampa šiuo tuo daugiau – buvimo su brangiausiais žmonėmis, šeimos tradicijų puoselėjimo forma ir Kalėdų dvasią bene labiausiai įkūnijančia veikla.
A. Kuzmarskė pasakoja, kad Kūčias ir Kalėdas su šeima dažniausiai praleidžia pas tėvus. Čia susirenka ir dvi jos sesės su savo šeimomis, tad gaunasi nemažas būrys artimųjų – apie 20 žmonių. Virtuvėje pagrindiniu smuiku griežia mama, o dukros stengiasi kiek galėdamos padėti. Netrūksta šventinio šurmulio – virtuvėje sukasi keturios šeimininkės, vyksta intensyvūs stalo ruošimo darbai, aplink zuja vaikų būrys, o namus užpildo juokas ir gera nuotaika. Maistą paruošus ir atėjus Kūčių vakarui viskas aprimsta ir įsivyrauja jaukumo atmosfera.
A. Kuzmarskė sako, kad pastaruoju metu ją iš tiesų apėmė tikra vyniotinių manija, tad ji rekomenduoja išmėginti ir ypatingą mėsos vyniotinio su sūrio ir pesto įdaru receptą ne tik šventėms, bet ir kitiems smagiems šeimos susibūrimams.
Mėsos vyniotinis su pesto padažu
Šiam patiekalui prireiks 750 g smulkintos jautienos ir kiaulienos, 1 didelio kiaušinio, 40 g maltų džiūvėsėlių, ryšulėlio petražolių, šaukštelio druskos, pusės šaukštelio česnakų granulių, šiek tiek juodųjų pipirų, 3 šaukštų mėgstamo pesto padažo, 150 g „Senojo Dvaro“ sūrio (riekelėmis), 100 g griežinėliais pjaustytos šalto rūkymo šoninės.
Pirmiausia dubenyje iki vientisos masės sumaišome mėsą, įmuštą kiaušinį, džiūvėsėlius, smulkiai supjaustytas petražoles ir prieskonius. Paruoštą masę dedame ant ištiesto kepimo popieriaus lakšto ir šiek tiek sudrėkintais delnais suformuojame maždaug A4 popieriaus lapo dydžio tolygų stačiakampį.
Tuomet imamės įdaro: ant suformuoto stačiakampio tepame pesto padažo (paliekame poros centimetrų dydžio neapteptus kraštelius). Ant viršaus dedame sūrio griežinėlius (taip pat paliekame neuždengtą kelių centimetrų kraštelį ten, kur baigsime vynioti). Švelniai paspausdami suvyniojame – imame už kepimo popieriaus kraštų ir sukame ritinį, nuplėšdami popierių. Suvynioto vyniotinio kraštus stengiamės kuo geriau užspausti, kad kepimo metu neišbėgtų besilydantis sūris.
Tuomet atsargiai perkeliame vyniotinį į kepimo popieriumi padengtą skardą ar kepimo indą. Ant vyniotinio po vieną tiesiame šoninės juosteles. Kiekvienos tiesiamos juostelės kraštelis turėtų šiek tiek uždengti prieš tai esančią. Juosteles gerai prispaudžiame. Beliko vyniotinį iškepti. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C temperatūros. Skardą su vyniotiniu dedame į viena žemiau už centrinę esančią lentynėlę ir kepame 40–50 minučių. Iškepusiam vyniotiniui leidžiame bent 10 minučių susistovėti, o tuomet galime ir ragauti.