Gardžiuokimės… su verslininke ir trijų vaikų mama Lilija

Lilijos Šarapnickienės, ko gero, „Bangos“ skaitytojams pristatyti jau nereikia – apie jauną ir veiklią moterį, besirūpinančią ne tik verslu, bet ir namais, kuriuose šurmuliuoja dabar jau trys atžalos, esame ne kartą rašę. Tiesa, tąkart daugiausia dėmesio skyrėme jos ir vyro pasirinkimui gyventi kaime, vienkiemyje, bei verslui. O šįkart su Lilija kalbėjomės apie jos šeimos tradicijas bei virtuvės reikalus.
Parduotuvė – gausi prekių
Lilija ir jos vyras Tomas labiausiai žinomi kaip Lapiuose įsikūrusios parduotuvės „Žvelsa“ šeimininkai, kuriems svarbūs kone kiekvieno pirkėjo poreikiai. Todėl jų jaukiai sutvarkytoje parduotuvėje gausu įvairiausių prekių – užsukęs čia rasi ne tik įvairiausių maisto produktų, žuvies, mėsos, saldumynų, buitinių bei ūkinių prekių, bet ir kitų kasdieniame gyvenime reikalingų dalykėlių, tarp kurių – dovanėlės konkrečiai progai.
Lilija stengiasi, kad kiekvienas užsukęs į jos parduotuvę rastų reikalingų prekių, kokių galbūt negali pasiūlyti net didžiausi prekybos centrai. Dėl to tiek vietiniai, tiek pravažiuojantys žmonės noriai varsto „Žvelsos“ duris. Tačiau šįkart ne apie tai, o apie verslininkės virtuvę, saugančią šeimos puoselėjamas tradicijas bei gausybę receptų.
Vienu jų Lilija dalijasi su mūsų skaitytojais. Tiesa, jos pasigaminti siūloma troškinta jautienos kulninė, tinkanti ne tik šeimos pietums, bet ir šventiniam stalui, ne pačios Greičiūnuose gyvenančios Lilijos sukurtas skanėstas, o patiekalas, kurio paruošimo paslaptimis pasidalijo mėsa, perkama Šarapnickų, prekiaujanti moteris.
Iš Skuodo krašto kilusi verslininkė pasakojo, jog šį išties gardų patiekalą ji gamina pati, tačiau jos virtuvėje prie puodų besisukiojant galima išvysti kone visus šeimos narius. „Net jaunėlis Margiris nori įsitraukti į virtuvėje vykstančius procesus, tačiau jis dar mažiukas, jam tik vieneri, todėl kol kas jam leidžiama prisidėti tik prie kavos ruošimo – paspausti kavos malūnėlio mygtuką“, – juokavo tarp keturių vyrų besisukanti ir dėl to labai laiminga besijaučianti moteris.
Virtuvėje sukasi visi
Lilija pasakojo, jog savo berniukus nuo mažens moko maisto ruošimo subtilybių, tad jau įprasta, kad šeštadienio rytais pusryčiais rūpinasi jaunieji šeimos kulinarai – vienuolikmetis Motiejus ir aštuonmetis Mykolas, – čirškinantys čirvinius blynus šeimos pusryčių stalui.
„Kai vaikai gamina, nesikišu, jie tvarkosi savarankiškai. Stengiuosi, kad jie nebūtų žiopliai ir nežiūrėtų išpūtę akis, kol mama paruoš ir paduos valgyti“, – kalbėjo moteris, patikinusi, jog prie maisto gamybos prisideda ir vyras, savaitgaliais palepinantis pusryčiais, kuriuos, kaip ir priešpiečius, pietus ar vakarienę Šarapnickai stengiasi gaminti iš šviežių, neapdorotų mėsos produktų, žuvies, jūros gėrybių bei daržovių. Pastarąsias šeima šiltuoju metų laiku šiltnamyje užsiaugina pati. Šarapnickų sode – ir vaisiai, uogos bei riešutai.
Tiesa, buvo metas, kai šeimos sodyboje, įsikūrusioje vidury laukų, buvo galima išvysti ir avių, kurių bandai išaugus, nutarta vis dėlto atsisakyti gyvulininkystės. Kitu atveju, kaip juokavo Lilija, būtų tekę mesti kitus darbus, pirkti žemės ir ūkininkauti. Su kone visada besišypsančia ir pozityviai nusiteikusia trijų vaikų mama kalbėjomės ir apie jos šeimos tradicijas. Lilija pasakojo, jog jai labai svarbu kurti savas tradicijas bei papročius, tačiau kartu neužmiršti ir tų, su kuriomis pati su vyru užaugo. Todėl moteris, kaip ir jos mama, drauge su kitais šeimos nariais kasmet ruošia dvylikos patiekalų šventų Kūčių stalą, kartu su vaikais margina velykinius kiaušinius. „Berniukams nuo mažens stengiuosi įskiepyti šeimos tradicijas, kurios ir pabuvimo, laiko kartu garantas“, – sakė Lilija ir smulkiai papasakojo, kaip paruošti minėtą jautienos kulninės patiekalą.
Gintarė KARMONIENĖ
Lilijos ŠARAPNICKIENĖS nuotr.
Troškinta jautienos kulninė
Šiam patiekalui reikės 1–1,5 kg jautienos kulninės pjausnių, druskos, pipirų, 4 šaukštų miltų, aliejaus kepimui, 250 g morkų, 200 g svogūnų, salierų, 4 skiltelių česnako, 200 ml baltojo sauso vyno (Lilija naudoja nealkoholinį), 400 g trintų savose sultyse konservuotų pomidorų, 400 ml jautienos sultinio, poros lauro lapų ir petražolių.
Iš pradžių nuplauname ir nusausiname mėsą, tada apibarstome ją druska bei pipirais. Galima ir alyvuogių aliejumi apšlakstyti. Taip paruošta mėsa paliekama šaldytuve per naktį. Po to keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame miltuose apvoliotą mėsą ir iš abiejų pusių apskrudiname. Apskrudintą mėsą atidedame į šalį.
Tuomet į keptuvę įpilame porą šaukštų aliejaus bei apkepame kubeliais supjaustytas morkas, salierus ir smulkiai supjaustytus svogūnus. Kepame, kol suminkštės, maždaug 5–6 minutes. Tada suberiame susmulkintą česnaką ir pakepiname dar apie 30 sekundžių. Supilame vyną ir pakaitiname maždaug 1–2 minutes, kol išgaruos alkoholis. Sudedame trintus pomidorus ir išmaišome.
Tada greitpuodyje užviriname sultinį, sudedame mėsą, lauro lapus, daržoves ir uždengiame. Kai pasirodys garai, 2/3 sumažiname ugnį ir troškiname 20 minučių. Tada puodą nuimame nuo ugnies ir paliekame uždengtą dar 15 minučių, kol išeis garai.
Jeigu namie neturite greitpuodžio, tada viską sudedame į kepimo indą su dangčiu ir troškiname iki 165 0C laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 2 valandas, kol mėsa taps visiškai minkšta. Taip iškepta jautiena gali būti patiekiama su bulvių koše.