Gardžiuokimės… su Žadeikių bendruomene
Žadeikių bendruomenė iš Endriejavo seniūnijos nesnaudžia – į ekskursijas važiuoja, viešąsias erdves gražina, renginius organizuoja ir juose dalyvauja. Pirmą kartą šiemet bendruomenės moterys išsiruošė į Obuolių šventę Gargžduose.
„Norėjome save parodyti ir kitus pamatyti, – šypsojosi bendruomenės pirmininkė Vida Padleckienė. – Žadeikiškiai noriai buriasi, dalyvauja renginiuose, draugauja su kitomis seniūnijos bendruomenėmis – Ližių ir Endriejavo.“
Tą savaitę prieš Obuolių šventę daugelio žadeikiškių namai kvepėjo pyragais. Tai galėjo visi suprasti pamatę gardėsiais nuklotą Žadeikių bendruomenės stalą. Seilė tįso pažvelgus į seniūnaitės Marytės Šarkauskienės šakotį, šokoladinį pyragą su kriaušėmis. Apie jos gardėsius garsas sklinda ne tik šiame kaime. Marytė visada savo pyragais vaišina bendruomenės renginiuose. Negalėjusi dalyvauti Obuolių šventėje Jovita Kaluzevičienė atsiuntė burnoje tirpstantį obuolių pyragą su morenginiu paviršiumi. „Daug gabių kepėjų mūsų kaime yra, – patikino V. Padleckienė. – Ir ne tik pyragų, bet ir duonos. Neseniai Žadeikiuose vykusiame renginyje „Duonos kelias“ Rima Genčienė vaišino išskirtinio skonio savo kepta duonele.“
Į Obuolių šventę žadeikiškės atsivežė ir savo pagaminto slyvų, obuolių kompoto, marmelado. Pastarojo receptą atskleidė „Bangos“ skaitytojams.
Obuolių marmeladas
Reikia obuolių (geriausia antaninių), cukraus (pagal skonį). Iš vakaro supjaustytus skiltelėmis obuolius, užpylus cukrumi, palaikyti per naktį. Dėti katilą į iki 170 0C temperatūros įkaitintą orkaitę ir virti 1–1,5 val. neatidengiant dangčio. Obuolius galima virti ir su odelėmis, pagardinus vanile ar kitais mėgstamais prieskoniais – kitoks bus marmeladas.
Virginija LAPIENĖ