Konservuoti grybai reikalauja atsargumo

Kūčių vakarienė beveik neįsivaizduojama be grybų. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, apsinuodijimai botulotoksinu Lietuvoje yra labai reti, tačiau itin pavojingi. Per pastaruosius penkerius metus užregistruoti 8 botulizmo atvejai. Dažniausia šios ligos priežastis – namuose konservuoti grybai.

Botulizmas – pavojinga liga, kuriai būdingas raumenų paralyžius, o esant sunkiam paralyžiui, galimas kvėpavimo nepakankamumas ir mirtis (iki tol buvusių sveikų žmonių). Dažniausiai užsikrečiama toksinui patekus į žmogaus organizmą su maistu.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytojos Galinos Zagrebnevienės, dažniausiai apsinuodijama botulotoksinu žiemą ir pavasarį, kadangi rudenį konservuotų grybų indeliuose, išlaikytuose iki pavasario, gali būti pasigaminęs didelis toksino kiekis. Užkrėsti toksinu maisto produktai išvaizda, kvapu ir skoniu dažnai nesiskiria nuo tinkamų vartoti.

G. Zagrebnevienės teigimu, norėdami grybus išsaugoti ilgesniam laikui, konservuojame ir džioviname, tačiau pasirinkus netinkamą konservavimo būdą, grybų indelyje gali pasigaminti ir sveikatai pavojingas, net mirtinas nuodas – botulotoksinas. Pirmieji ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12–36 valandų suvalgius maisto, kuriame yra botulotoksino. Slaptasis ligos periodas gali tęstis nuo 2 valandų iki 8 dienų. Pradiniai ligos simptomai: pykinimas, žarnyno spazmai, viduriavimas, kartais – karščiavimas. Ankstyvi neurologiniai simptomai: sutrikęs regėjimas, dvejinimasis, ptozė (viršutinio voko užkritimas), akies raumenų paralyžius, kalbos, rijimo sutrikimai. Ligai progresuojant, atsiranda sprando, rankų, vėliau kvėpavimo ir viso kūno raumenų silpnumas. Išsivysčius kvėpavimo raumenų paralyžiui, gali sutrikti kvėpavimas. Nesuteikus pagalbos, ligonis gali mirti. Panašūs simptomai paprastai pasireiškia visiems valgiusiems tą patį maistą.


Gyd. G. Zagrebnevienė pateikia keletą patarimų:

  • Paruoštus konservus, rūkytus, vytinamus mėsos gaminius laikykite ne aukštesnėje kaip +10 laipsnių temperatūroje.
  • Prieš vartojimą bet kokius namuose gamintus konservus patartina pakaitinti 10 minučių, net jei neišpūstas dangtelis.
  • Nevalgykite konservų, kurių dangtelis išsipūtęs. Toksinui neutralizuoti tokius konservus ir stiklainį reikia pavirinti 10 minučių ir tik po to išmesti.
  • Nevalgykite mėsos ar dešrų, jei viduje pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas.
  • Atsiradus pirmiems apsinuodijimo požymiams, kuo skubiau kreipkitės į gydytoją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content