Sveika mityba – ir naudinga, ir madinga

Vakar buvo minima Europos sveikos mitybos diena. Šią dieną Europos šalyse siekiama labiau atkreipti visuomenės dėmesį į tinkamą mitybą ir jos įpročius. Ta proga apie sveikos mitybos įpročius kalbėjomės su Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vadove Neringa Tarvydiene. Pasidalinti asmenine patirtimi paprašėme ir kelių sveiką gyvenseną propaguojančių gargždiškių.

Įpročiai formuojami vaikystėje

Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vadovė N. Tarvydienė akcentavo, jog tinkamos mitybos įpročiai pradedami formuoti dar vaikystėje, todėl itin svarbu tinkamas maitinimas darželyje, mokykloje. Pašnekovė priminė, jog nuo šių metų rugsėjo keitėsi ugdytinių maitinimas Klaipėdos rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Mitybos racionas buvo sudarytas taip, kad vaikas pagal savo amžių per dieną gautų priklausomą kiekį baltymų, riebalų ir angliavandenių. „Atsisakyta riebių padažų, majonezo, pieniškų dešrelių ir kitų vaikų mityboje nenaudingų produktų. Vaikai pratinami prie įvairesnio daržovių ir vaisių asortimento. Pietų metu vaikas gauna dvi porcijas garnyro bei kiekvieną dieną – porciją vaisių“, – apie vaikų mitybos racioną pasakojo N. Tarvydienė bei pastebėjo, jog valgyti daug vaisių ir daržovių svarbu ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Laikantis dabartinių pasaulinės mitybos rekomendacijų, žmogui per parą reikėtų suvalgyti apie 400 g vaisių ar daržovių. „Žmogus turėtų suvalgyti penkias porcijas po 80 g įvairių vaisių ar daržovių kiekvieną dieną. Daržovės ir vaisiai turėtų būti įvairiausių rūšių ir spalvų. Ypač rekomenduojama rinktis mūsų klimato sąlygose užaugusias gėrybes: moliūgus, slyvas, obuolius, morkas, braškes, kriaušes, kopūstus bei įvairiausius žalumynus“, – kalbėjo pašnekovė.

Naudingi grūdiniai produktai ir žuvis

Mūsų sveikatai ne mažiau nei vaisiai ir daržovės naudingi yra grūdiniai produktai. Jų reikėtų suvalgyti daugiausia, nes tai yra mūsų mitybos pagrindas. Grūdai turi magnio, geležies, B grupės vitaminų ir kitų antioksidantų. Grūdinių produktų nauda yra žinoma dėl juose esančių skaidulų. Didelis skaidulų kiekis mažina širdies ligų tikimybę, mažina cholesterolio lygį ir kraujo spaudimą. „Rinkdamiesi duoną ar makaronus ieškokite pilno grūdo produktų. Nevirkite košių, kurios paruošiamos per 3 min. Rinkitės laukinius, o ne baltus ryžius“, – patarimus dalijo Visuomenės sveikatos biuro vadovė.

Norint maitintis tinkamai, reikėtų nepamiršti ir žuvies. Per savaitę turėtume suvalgyti apie 200 g riebios žuvies. N. Tarvydienė pastebėjo, jog riebios žuvies turėtų valgyti nėščios moterys, nes kūdikio smegenų vystymuisi itin svarbios yra omega-3 rūgštys. Be žuvų taukų, jų yra linų sėmenyse ir aliejuje. Omega-3 rūgštys turi labai daug naudingų savybių: mažina kraujagyslių ir širdies ligų tikimybę, cholesterolio kiekį, uždegiminius procesus, gerina smegenų veiklą, mąstymą, atmintį, apsaugo nuo senatvinio apakimo, tinka esant sąnarių ligoms, odos problemoms, sumažina insulino poreikį diabetikams.

Svarbu ir režimas

Laikantis tinkamos ir subalansuotos mitybos labai svarbu nepamiršti ir mitybos režimo, kuris daro tiesioginę įtaką mūsų savijautai ir sveikatai. Mitybos režimas – tai valgymų skaičius per parą ir maisto paskirstymas atskirais valgymais. „Mitybos režimą reguliuoja alkis. Alkio jausmas išnyksta po 10–15 minučių nuo valgymo pradžios, kai pirmoji maisto porcija suvirškinama ir įsisavinama. Kad išvengtume alkio, maitintis turėtume dažnai ir nedidelėmis porcijomis. Racionaliausias režimas yra toks, kai per pusryčius ir pietus žmogus gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono kalorijų, o vakarienei mažiau nei trečdalį. Rekomenduojama, kad tarp pusryčių, pietų ir vakarienės praeitų 4–5 valandos. Vakarieniauti reikėtų maždaug 2 valandos iki nakties miego“, – pasakojo N. Tarvydienė.


Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro patarimai, kad išliktumėte sveiki bei energingi:

• Rinkitės mažiau apdorotus maisto produktus.

• Valgykite daugiau šviežių daržovių ir vaisių.

• Rinkitės produktus, pagamintus iš pilno grūdo.

• Venkite saldumynų bei saldžių gėrimų.

• Ribokite druskos vartojimą.

• Nepamirškite vandens. Jo reikėtų išgerti iki 2 litrų.

• Fizinis aktyvumas – sveikatos pagrindas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių