Vasara lėkštėje: kaip maitintis karštuoju metų laiku?

Vilijos BUTKUVIENĖS nuotr.: visuomenės sveikatos ir mitybos specialistas Paulius Paulauskas jaunimo parke vykusiame sveikos mitybos piknike kalbėjosi su gargždiške Rita Uosyte.

Vasara – tai metas, kai mūsų organizmas natūraliai siekia lengvesnio, gaivesnio maisto. Dažnai sumažėja apetitas, tačiau padidėja skysčių ir mikroelementų poreikis, ypač aktyviai leidžiant laiką gryname ore. Kaip visuomenės sveikatos specialistas pastebiu – tai puikus laikas pasirūpinti sveika mityba be didelių pastangų.
Pirmiausia – vanduo.
Karštu oru prakaituojame daugiau, todėl svarbu reguliariai gerti vandenį. Pradėkite dieną stikline vandens, o saldžių, gazuotų gėrimų ar per daug kavos – venkite. Troškulį dažnai painiojame su alkiu, tad pakankamas skysčių vartojimas gali padėti išvengti nereikalingo užkandžiavimo.
Antra – sezoninis maistas. Šviežios daržovės, uogos, vaisiai – tikras vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis. Kuo spalvingesnė lėkštė – tuo įvairesni naudingi junginiai patenka į organizmą. Vietiniai produktai dažniausiai turi daugiau maistinės vertės nei atvežtiniai, be to, juos vartodami palaikome vietos ūkininkus.
Trečia – lengvumas. Vasarą venkite riebių, sunkiai virškinamų patiekalų, kurie gali sukelti mieguistumą ir virškinimo sutrikimus. Rinkitės liesą žuvį, paukštieną, augalinius baltymų šaltinius (pavyzdžiui, avinžirnius ar lęšius). Lengvas maistas padeda jaustis žvaliau ir aktyviau.
Ketvirta – saugumas. Karštis – puiki terpė bakterijoms daugintis. Greitai gendantys produktai turi būti laikomi šaldytuve arba šaltkrepšyje. Vaisius, daržoves ir uogas – visada plaukite. Grilio patiekalai turi būti tinkamai iškepti, ypač mėsa.
Vasara – ne laikas griežtoms dietoms. Tai metas, kai galime pasimėgauti maistu su sąmoningumu. Net ledai ar šašlykai gali būti sveikos gyvensenos dalis, jei juos valgome saikingai ir išlaikome balansą.

Paulius PAULAUSKAS,
visuomenės sveikatos ir mitybos specialistas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content