su košės ant laužo mėgėjais

Gargždiškių savanorių komanda talkininkams išvirė sočios ir kvapnios košės ant laužo. H. Šurkus: „Mano paveiksluose – klaipėdietiški motyvai su praeities detalėmis.“

„Virė virė košę vaikai atsilošę“, – mėgdavome vaikystėje garsiai kartoti. Praėjusį lietingą šeštadienį senosiose Laugalių liuteronų evangelikų kapinaitėse vaikai uoliai darbavosi, o keletas gargždiškių geranoriškai pasisiūlė talkininkams išvirti gardžios košės ant laužo.

Sutapo, kad būtent talkos dieną, kai apleistas kapinaites tvarkė Gargždų „Minijos“ progimnazijos 3c klasės mokiniai, jų tėveliai, mokytoja Lina Strumylienė bei talkos iniciatorė gidė Monika Vasylienė, buvo minima Pasaulinė košių diena. Tad mokiniai šiam ne tik sočiam, bet ir sveikam patiekalui sukūrė net eilėraščių, kuriuos po talkos visiems besigardžiuojant perskaitė.

Gargždiškė Loreta Piaulokaitė-Motuzienė sakė, kad darganotą dieną ant laužo beveik tris valandas virta garuojančia koše mėgavosi per 40 talkininkų.

Ko reikia, kad košė burnoje tirpte tirptų? Ne kartą įvairiuose renginiuose lauko košę virusi Loreta sako, kad svarbiausia būti gerai nusiteikusiam, jokiu būdu nesusiraukusiam. Štai Vaclovas Macijauskas su anūku Jonu lietui pliaupiant stengėsi užkurti laužą, o iš pirmo karto nepavyko. Bet košės virėjų komandai nuotaikos tai nesugadino. Atvirkščiai – pagaliau įžiebus ugnį įsižiebė dar didesnis noras itin gardžią košę šauniems talkininkams išvirti.

Loreta paaiškino, kad talkininkų būriui pamaitinti prireikė apie 5 kg kruopų, iš jų du trečdalius sudarė grikiai, trečdalį – ryžiai. Košės paskaninimui dar įpjaustyta apie 1,5 kg morkų ir svogūnų bei 1,5 kg šoninės. „Slaptas skaniosios košės ingredientas yra dėžutė naminių mėsos konservų, kuriuos sudedame baigiant košei virti“, – atskleidė Loreta.

Buvusios apleistos Laugalių senosios evangelikų liuteronų kapinaitės po talkos švytėjo. „Daug rankų didžią naštą pakelia“, – pastebėjo dalyvavęs evangelikų liuteronų kunigas Liudvikas Fetingis. Jis pasidžiaugė, kad pagal šios konfesijos papročius gerų darbų proga susiburiama prie kafijos ir pyragų. Šiais gardėsiais buvo pasirūpinę jaunųjų talkininkų tėveliai.

Vilija BUTKUVIENĖ

Aut. nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių