Senasis Priekulės paštas atgimsta iš naujo

Rugsėjo 13 dieną, penktadienį, senajame Priekulės pašte įvyko renginys „Priekulės pašto istorijos“, kurį organizavo Priekulės meno ir kultūros centras. Jis ne tik buvo skirtas Europos paveldo dienoms paminėti, bet ir pažymėti tai, jog šis pastatas buvo perduotas centrui.

Rugpjūčio 29 dieną Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo nuspręsta leisti dešimčiai metų Priekulės meno ir kultūros centrui valdyti ir naudoti senojo pašto statinį. Savivaldybė istorinį pastatą visuomenės poreikiams nupirko iš AB Lietuvos pašto. Renginyje tuo pasidžiaugė Priekulės meno ir kultūros centro direktorė Rūta Steponavičienė. Ji tikino, jog nuo šiol beveik pusantro šimto metų skaičiuojantis paštas žengia į naują etapą: „Tikimės, jog menas istorinį pastatą atgaivins. Jis tikrai atgims, tikrai gyvuos, reprezentuos Priekulę.“

Vos porą šimtų gyventojų turėjusio bažnytkaimio paštas pradėjo veikti 1885 metais. Dviaukštis raudonplytis pastatas, įkurtas Priekulės dvaro savininkų Šperberių lėšomis, išsiskiria savo architektūra ir funkcionalumu. Pirmame aukšte buvo įkurta pašto įstaiga ir girininkijos kasa, o antrame – gyvenamosios patalpos. Iki šiol pastato fasadą puošia vaizdingos detalės – medinės durys, iš tašytų akmenų mūrytas cokolis. Deja, bet sovietmečiu remontų metu buvo sunaikinta kai kurių patalpų sienų tapyba. Šis į kultūros paveldo vertybių registrą įtrauktas statinys itin ilgai išlaikė savo pirminę paskirtį – senasis paštas Priekulės centre veikė iki 2018 metų vidurio, o dabar yra iškeltas į naujas patalpas.

Priekulės Ernsto Vicherto teatras menine kompozicija atskleidė senųjų Mažosios Lietuvos gyventojų kasdienybę. Vaidinimą papildė pasakojimas apie pašto raidą nuo jo atidarymo. Jis ilgą laiką buvo ne tik informacijos keitimosi vieta, bet ir svarbus kultūros, bendruomenės centras.

Po pasirodymo renginio dalyviai galėjo iš arčiau apžvelgti patalpas bei ekspoziciją – išlikusius atvirukus, sąskaitas, darbo priemones. Taip pat buvo galima išgirsti žmonių pasakojimus, pamatyti vaizdo instaliacijas, kuriose buvo rodomi senieji Priekulės vaizdai.

Pasak Priekulės meno ir kultūros centro projektų koordinatoriaus Donato Bielkausko, teatro inscenizacija buvo mėginta įprasminti ankstesnius laikus, o ekspozicija – dabartį. „Meninėje kompozicijoje bandėme atspindėti praeitį ir tų žmonių, kurie anuomet čia gyveno, asmenybes. Tuo pačiu jungėme nūdienos istoriją – tai yra tie palikti daiktai, kuriuos radome čia atėję. Juk prieš penketą metų paštas būtent čia dar gyvavo.“

D. Bielkauskas sakė, kad diena, pasirinkta renginiui, nebuvo atsitiktinė – jo tematika sutapo su Europos paveldo dienų skelbiama kryptimi, kuri šiais metais yra „Kultūros paveldo dienos: ryšiai, įtakos, keliai“.

Anot centro projektų koordinatoriaus, Klaipėdos rajono savivaldybė planuoja atlikti pastato rekonstrukciją, išlaikant pačias unikaliausias ir svarbiausias jo savybes. Mat šis dviaukštis raudonplytis statinys pasižymi Mažosios Lietuvos architektūra ir detalėmis, kurios yra išlikusios nuo įkūrimo laikų. Kol kas dar nėra tiksliai žinoma, kas vėliau vyks Priekulės pašte – laukia diskusijos, ar jame atsiras meno galerija, ar kultūrinių renginių erdvė, o gal net ir abi erdvės kartu.

Kamilė VISOCKYTĖ, Vilniaus universiteto praktikantė

Nuotr. autorės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių