Galvosopis: sodai lūžta nuo vaisių – kur dėti?
J. Jucys su dukra Irena Kučinskiene savo obuolius dovanoja.
Soduose ir sodeliuose obelų, kriaušių šakos linksta nuo vaisių naštos. Nespėsi paremti – nulūš. Klaipėdos rajono sodininkai neatsimena tokių derlingų metų. Dėkodami Dievui už gausą, klausia, kur tiek gėrybių dėti? Nespėję parduoti, išspausti sulčių, dalijasi su draugais, pažįstamais, dovanoja stokojantiesiems, o dalis grįžta į žemę. Derliaus gausa – ne vien džiaugsmas.
Perviršis – laikinas bankrotas
Vėžaitiškis Petras Narbutas deklaruoja 2,7 ha sodo. Jis senas, bet derlius šiemet stebėtinas, tik, atrodo, jis nesidžiaugia gausiomis sodo gėrybėmis. „Supirkėjai moka po 4 centus už kilogramą. Lenki nugarą, bet nieko negauni“, – apmaudžiai ištarė sodininkas ir pridūrė, kad yra sričių, kur pirštą pajudinus, pinigai plaukte plaukia.
Savo obuolius P. Narbutas parduoda Klaipėdos turguje. Tačiau jis skundėsi, kad žmonės niurna, jog per brangu, nors tik po 50 centų už kilogramą prašo. „Pirkėjų mažai – jaunimas emigravęs, todėl kasmet vis mažėja žmonių“, – apgailestavo pašnekovas. Turgaus dienomis jam pavyksta parduoti tik apie 20 kg obuolių, o ankstesniais metais – dešimtį kartų daugiau. Anot sodininko, šiemet turguje nėra ką veikti, nes dauguma gyventojų savo soduose ir sodeliuose turi obuolių.
Kita vertus, gausiai užderėjus sodams, visi nori parduoti savo derlių. Pasak P. Narbuto, ne tik turguje, bet ir gatvėse, prie parduotuvių senutės siūlo vaisius. „Obuolių perviršis niekam nereikalingas“, – apmaudžiai ištarė vėžaitiškis.
Anot jo, problemų kilo ir dėl to, kad šią karštą vasarą skirtingų veislių obuoliai sunoko vienu metu, nors turėjo palaipsniui. O juk ankstyvieji – greito vartojimo.
„Prekybos tinklų parduotuvės užverstos lenkiška produkcija, nors mūsų sodininkai užaugina gražiausius, skaniausius obuolius, bet negali jų parduoti. O juk reikia sudaryti sąlygas Lietuvos sodininkams“, – kalbėjo P. Narbutas. Jis prognozavo sau laikiną bankrotą.
Savaitgalį vieno prekybos tinklo parduotuvėje lenkiški obuoliai kainavo nuo 49 ct iki 1,05 euro, o lietuviški, kurių siūlė tik vienos rūšies, – 72 ct už kilogramą. Šeštadienį Gargždų turguje už gražiausių obuolių kilogramą prekiautojai prašė 40–50 centų. Sodininkas iš Tilvikų parodė gal po puskilogramį sveriančius obuolius.
Nespėja pastebėti, kaip sunoksta
„Neatsimenu, kad tiek obuolių ir kriaušių būtų užderėję mūsų sode, kurį sodino mano senelis, tėvelis ir vyras su sūnumi“, – kalbėjo Šukaičiuose esančio ekologinio sodo, kurio plotas – apie 2 ha, savininkė Janina Drungilienė. Abu su vyru Antanu rodė svyrančias, tarsi rūpestingos šeimininkės supintas svogūnų pynes, obelų šakas. Kaip niekada gausiai užderėjo, nors tai ekologinis sodas – be trąšų ir chemikalų. „Gerai išretinau obelų šakas“, – dalijosi patirtimi A. Drungilas. Ir vaisiai dideli, saldūs, gražūs – raudonšoniai, saulės nudažyti – seilė tįsta. Argi prekybos centre tokių nusipirksi: neužteršti chemikalais, užauginti atokioje nuo kelių, pramonės įmonių vietoje.
Dėmesio verta Drungilų sodo istorija: keturių kartų atstovai sodino, puoselėjo. Jame išsaugota seniausių Lietuvoje veislių obelų ir kriaušių.
Sutuoktiniai dėkoja Dievui už derlių ir dejuoja, kad nespėja sudoroti. Gražiausius obuolius veža į Klaipėdos turgų. Jeigu suspėja – ir kriaušes, kurių yra 7 veislės, kai kurios dar senelio sodintos. Bet kriaušės taip greitai noksta, kad ne visas spėja laiku nuskinti ir parduoti – dovanojo draugams, kitas triušiams sušėrė, o dalį sugrėbė ir su pjuvenomis sumaišė – išeis puikus kompostas. „Grįžta į žemę“, – šypsojosi Antanas. „Visko gyvenime reikia su saiku“, – filosofiškai pridūrė J. Drungilienė.
Paverčia sultimis ir sūriais
Tilvikų kaime, Vėžaičių seniūnijoje, 2 ha jauną sodą puoselėjanti Barbora Petkevičienė irgi kalbėjo, jog šiais metais obelų šakos lūžta nuo obuolių. „Gargždų turguje ankstyvosios veislės parduodame po 40–50 centų, o pernai – iki 1 euro ir brangiau. Dėl gausaus derliaus kaina kritusi, nuperka nedaug“, – sakė sodininkė. Su supirkėjais sutarčių nesudarė, nes per mažas obuolių kiekis.
Petkevičių sode užderėjo 20 veislių obuoliai – nuo ankstyvųjų iki vėlyvųjų. Turguje parduoda gražiausius, o iš krituolių gamins obuolių sūrius, spaus sultis. Jų paklausa jau įsitikino. „Pernai nespėjau gaminti: mamos mielai perka vaikams obuolių sūrelius vietoj saldainių, nors daug cukraus nededu – vaisiai saldūs, – kalbėjo sodininkė. – Perka ir vakuuminiu būdu fasuotas sultis – praėjusį pavasarį pritrūkome, o pirkėjai prašė.“ Tai padėjo sodininkams užsidirbti: pernai Petkevičių sodas buvo pelningas. Pirkėjai juos pažįsta – žiemą atvyksta į namus Tilvikų kaime pirkti obuolių. Beje, šeimos sode tvarkosi abu sutuoktiniai, padedami vaikų.
Dovanoja
„Bangos“ laikraštyje neseniai išspausdinome skelbimą apie dovanojamus obuolius. Buvusiame Saulažolių kaime, dabar atsidūrusiame Gargžduose, Pievų gatvėje, esančioje sodyboje gyvenanti Irena Kučinskienė pakvietė į savo tėvelio sodintą sodą pasirinkti obuolių sultims. „Kasmet uždera obelys – dalijamės su draugais, pažįstamais. Bet šiemet – kaip niekada daug obuolių. Mano tėvelis Juozas Jucys sugalvojo per „Bangą“ pakviesti norinčiuosius pasirinkti obuolių“, – šypsodamasi dėstė Irena. – Norinčiųjų atsirado iš karto – susirinko, bet obuolių dar bus – obelys pilnos.“
Ji vaišino itin gardžiomis, saldžiomis sultimis, kurių spaudimu pasirūpino tėvelis. „Vežiau spausti į mūsų mieste, Aušros gatvėje, esančią sulčių spaudyklą. Man joje patinka modernumas, tvarka“,– tvirtino J. Jucys. Beje, iš 150 kg obuolių parsivežė 70 litrų sulčių. I. Kučinskienė prisipažino jas pati sterilizuojanti. „Man atrodo, kad tai patikimiau“, – neslėpė ji.
Spaudykla atidaryta anksčiau
Gintaro Padroščio sulčių spaudykla Gargžduose, Aušros gatvėje, šiemet pora savaičių anksčiau pradėjo veikti. Čia jis savo verslą perkėlė iš Vėžaičių. „Pasistačiau pastatą, įsigijau naują įrangą, pagamintą pagal užsakymą“, – kalbėjo savininkas.
Tačiau kol kas žmonės neskuba su obuoliais – dirba kas antrą dieną. Beje, šioje sulčių spaudykloje ne tik išspaudžiama, bet ir vakuuminiu būdu fasuojama 3 arba 5 litrų pakuotėse. Tai kainuoja nuo 2 iki 2,8 euro.
G. Padroštis negalėjo pasakyti apie karštą vasarą sunokusių obuolių sultingumą. „Alyviniai niekada sulčių gausa nepasižymėjo“, – sakė jis. Ir pridūrė, jog gali obuolių sultis pagardinti kitų vaisių ar uogų – savininko ar spaudyklos.
G. Padroščio teigimu, sulčių spaudimo pikas prasidės rugsėjo viduryje ir truks porą mėnesių. Gargžduose yra kelios sulčių spaudyklos, Dituvos sodininkų bendrijoje – trys, be to, yra Plikiuose, Jakuose.
Virginija LAPIENĖ
Andriaus JOKUBAIČIO nuotr.