Gargždiškių žemaitiškam šmakalui nebuvo lygių šaltibarščių čempionate


Kaip jūs planuojate savaitgalius? Mes tikrai neklausiame dirbtinio intelekto, ką mums veikti, visada veiklos yra su kaupu, renginių – tik spėk suktis, tik turėk laisvų savaitgalių, tai nereikės sėdėti feisbuke ir vis burbėti, „kas čia daros ant tos Lietuvos“…
Apžvelgėm su draugais praėjusią savaitę, kur kokios įdomybės vyksta ir praėjusį šeštadienį išsirinkome kvietimą į Radviliškio rajone, Pakiršinio dvaro parke vyksiantį, pasirodo, jau šeštąjį šaltibarščių gaminimo čempionatą „Man patinka rožinė“. Užvirė toks siekis įrodyti, kad gargždiškiai ne tik skaniausius cepelinus verda, bet ir šaltibarščius ne tik srėbti moka. Sugeba pagaminti ne bet kaip, o kitaip. Žemaitiškai. Iš karto perspėjame: jei būsite surūgę, atsiviepė, jei vis burbėsite, kodėl taip, o ne anaip, tai nieko gero neišeis. Netapsite čempionais kaip mes.
Tas rožinis festivalis – daugiau nei kulinarinė kova – tai šventė, kurioje susitinka kūryba, tradicija, bendrystė ir, žinoma, nepamirštamas šaltibarščių skonis. Šventėje dalyvauti kviečiamos šeimos, bičiuliai, bendruomenės ar tiesiog rožinės sriubos fanai, nes veiklos čia randa ir maži, ir dideli. Tai štai mes ir susigundėme subūrėme šeimų-draugų komandą. Taigi, Artūras Motuzas, Jonas Lemežis, Loreta Piaulokaitė-Motuzienė, Dalia Lemežienė, Jurgita Jurgutytė per keturias dienas suplanavome kelionę, aptarėme receptą, išsirinkome pavadinimą su „cinkeliu“. Tad nemaišykite mūsų su „Gucci“, nes mes gi esame „Gussi“.
Šio čempionato programoje – varžytuvės dėl tradiciškiausių ir originaliausių šaltibarščių titulo; apdovanojimas už didžiausią rožinės sriubos puodą; degustacijos, gyva muzika, edukacijos, vietos gamintojų mugė ir kt.
Tai buvo puiki proga smagiai pabūti kartu, pasimėgauti vasara, susipažinti su naujais skoniais ir draugais bei prisidėti prie Klaipėdos rajono ir Gargždų vardo garsinimo, įrodyti, kad mes, atvykę į Radviliškio kraštą, esame ir išmoningi, ir vaišingi, ir kūrybiški, ir humoro jausmo kupini. Buvom apiberti komplimentais ir aplodismentais, kai pristatėm savo šedevrą. Nieko čia per daug nesigiriam: juk varžėmės 24 komandų būryje ir štai koks rezultatas. Mūsų komanda “Gussi” už pagamintą improvizuotą žemaitišką šmakalą, laimėjo pirmą vietą grupėje „Kitokie šaltibarščiai“ ir pagrindinį čempionato prizą. Čempionate pagaminome per 20 l sriubos – žemaitiško šmakalo.
Receptas (6 asmenims): 1litras rūgpienio, 2 sausai iki auksinės spalvos keptos sūdytos arba marinuotos silkės – (mes jas buvom susivynioję į „Bangos“ laikraštį – turėkit omenyje, kad dabar spausdinimo popierius yra ekologiškas, tad tai silkei prideda gero skonio, ar prideda ar ne, bet mes juokavome, o visam festivaliui toks pristatymas buvo smagi atrakcija), Žiupsnelis krapų, sauja svogūnų laiškų, sauja plikytų rūgštynių,1-2 agurkai, 10 g kepintų pinijų.
Svarbiausia yra viską supjaustyti su šypsena, juokaujant su draugais, sumaišyti su gera nuotaika, dar būtų gerai šiek tiek atšaldyti, o jau tada skanauti su karštomis bulvėmis.
„Gussi“ komandos pranešimas žiniasklaidai
Jono LEMEŽIO nuotr.
