Ispaniškas kumpis prieš mentę: kodėl mažesnė kaina ne visada atsiperka

Kumpiai.lt nuosavybė

Ispanai gali pasigirti itin spalvinga ir išskirtine virtuve, o tikras jos pasididžiavimas yra visame pasaulyje garsūs ispaniški vytinti kumpiai. Jie ypatingi ne tik savo subtiliu skoniu, bet ir tradiciniu, daugelį metų beveik nepasikeitusiu brandinimo būdu.

Šį ispanų gastronomijos šedevrą vis labiau pamilsta ir lietuviai. Tiesa, kai kurių subtilybių apie šį gurmanišką skanėstą mūsų tautiečiai nežino.

Panašūs, bet nevienodi 

Internetinės parduotuvės Kumpiai.lt, prekiaujančios aukščiausios kokybės ispaniška produkcija, atstovas Audrius Razmus sako, kad itin dažnai pirkėjai domisi, kuo skiriasi vytintas ispaniškas kiaulienos kumpis ir mentė. Iš tiesų, iš pirmo žvilgsnio abu šie produktai yra gana panašūs tiek savo forma, tiek skoniu, tačiau ekspertai gali išvardinti ne vieną skirtumą tarp kumpio ir mentės.

„Iš savo pirkėjų dažnai sulaukiame klausimo, kuo skiriasi ispaniškas kiaulienos kumpis ir mentė. Pirmiausiai reikėtų atskirti anatomiškai: kumpis yra gaunamas iš galinių, o mentė – iš priekinių kojų. Tai yra pagrindinis skirtumas, lemiantis tokias produkto savybes, kaip svoris, brandinimo laikas, skonis ir galų gale – kaina. Mūsų asortimente pirkėjams siūlomi tik aukščiausios kokybės kumpiai“, –  pasakoja A. Razmus.

Kumpis ar mentė: kurį pasirinkti?

Pirmas ir akivaizdžiai plika akimi matomas skirtumas tarp ispaniško kumpio ir mentės yra dydis. Įprastai vidutinis kumpis sveria apie 7,5 kilogramo, tačiau jo svoris gali svyruoti tarp 6–9 kilogramų. Tuo tarpu mentės svoris siekia nuo 3,5 iki 5 kilogramų, taigi ji yra žymiai mažesnė.

Kadangi mentė yra mažesnė, jos brandinimo laikas taip pat būna trumpesnis. Jei kumpis vytinamas nuo 6 mėnesių iki 3 metų, tai mentės vytinimo laikas būna kone dvigubai trumpesnis. Dėl skirtingo brandinimo laiko skiriasi ir gaminių skonis.

„Ypatingą, gilų ir subtilų skonį vytintam ispaniškam kumpiui suteikia būtent ilgas vytinimo procesas. Kadangi mentė ruošiama gerokai trumpiau, jos skonis būna sodresnis, nėra tokių gilių poskonių, be to, proceso metu naudojama ir daugiau druskos. Reikia paminėti, kad kumpis turės mažiau riebalų, o mentės mėsa būna kiek riebesnė“, –  pastebi Kumpiai.lt atstovas.

Kumpio pjaustymas nereikalauja didelių pastangų, o štai mentė, ypač nepatyrusiam pirkėjui, gali tapti tikru iššūkiu. Kadangi mentės kaulas yra platus, plokščias ir išgaubtas, pjaustymo procesas tampa komplikuotas, sunku tvarkingai ir „švariai“ atpjauti mėsą.

Kumpiai.lt nuosavybė

Pigiau dar nereiškia, kad ekonomiškiau

Ne paslaptis, kad lietuviai – taupūs žmonės ir nepraleidžia progos esant galimybei pirkti pigiau. Todėl neretai žmonės galvoja, jog pirkdami panašaus svorio mentę jie sutaupo pinigų, kadangi tokios pat masės kumpis tikrai kainuotų daugiau. Jau aptarėme, kad mentės kaina yra žemesnė, nes jos paruošimas užtrunka gerokai trumpiau.                                                                                        

Tačiau čia klientai apsigauna, kadangi mėsos jie, vis dėlto, nusiperka mažiau. Nemažą mentės bendro svorio dalį sudaro jau minėtas specifinės formos ir gana didelis kaulas. Tuo tarpu kumpis turi tik ilgą ir gana paprastos formos klubo kaulą. Taigi, jei nusipirkote mentę, atmetus kaulus, kurių juk nevalgysite, mėsos kiekio atžvilgiu kumpį pirkti būtų geresnis pasirinkimas.

Kumpiai.lt nuosavybė

Ką žinoti naujokams?

Ispaniški kumpiai ne be reikalo vertinami visame pasaulyje. Jei dar nebandėte, būtinai rekomenduojame pamėginti ir atrasti su niekuo nesupainiojamą unikalų jų skonį. O jei kiek nedrąsu ir abejojate, ar mokėsite tokį kumpį laikyti ir pjaustyti, jums į pagalbą skuba Kumpiai.lt ekspertai.

Štai keletas naudingų patarimų „pradedantiesiems“ valgytojams:

  • Nelaikykite kumpio pakuotėje. Ji skirta tik transportavimui, tačiau kai kumpis jau jūsų virtuvėje, leiskite jam kvėpuoti – produktas turi gauti oro.
  • Patariama kumpį į laikiklį įdėti „aukštyn kojomis“ ir pjaustyti iš vidinės pusės – joje daugiau mėsos.                                                                           
  • Riebaliukų sluoksnio nuo kumpio nenupjaukite ir neišmeskite. Jis apsaugos mėsą nuo išdžiūvimo. Taip pat apsaugoti nuo sudžiūvimo tinka alyvuogių aliejus.
  • Ekspertai pataria kumpį pjaustyti nuo kanopos į kitą pusę. Kuo ploniau atpjausite, tuo skanesne mėsa galėsite mėgautis.  Pjaustymui tinka tik ilgas ir plonas peilis.                                                     

Daugiau patarimų rasite mūsų kituose straipsniuose arba Kumpiai.lt e-parduotuvėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių