Kavos pupelės: kaip išsirinkti kokybišką produktą?

Tiems, kurie geros dienos pradžios neįsivaizduoja be kvapnios kavos puodelio ar net gali save vadinti šio aromatingo gėrimo gurmanu, tikrai yra skirtumas, kokią kavą rinktis. Tik kokybiškos kavos pupelės gali pamaloninti Jūsų skonio receptorius bei leisti atrasti tikrąją kavos degustavimo patirtį. Žinoma, kavos pupeles reikėtų malti prieš pat ruošiant kavą. Tai – viena iš sąlygų, svarbi, norint ilgiau išlaikyti kavos aromatą ir šviežumą.
Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius kriterijus, į kuriuos, renkantis kokybiškas kavos pupeles, derėtų atkreipti dėmesį. Tarp pastarųjų vienas svarbiausių – ir skirtingos kavos pupelių rūšys, nuo kurios ir rekomenduojama pradėti pažintį su šiuo aromatingu, tonizuojančiu gėrimu.
Kavos pupelių rūšys
Priklausomai nuo skonio, auginimo sąlygų bei cheminių savybių, kavos pupelės yra skirstomos į kelias pagrindines rūšis. Tai – Arabika, Robusta ir Liberika, kurios vartotoją pasiekia ne tik grynos, bet ir mišinių, ta tikromis skirtingų pupelių rūšių proporcijomis, pavidalu.
Arabika – populiariausia, apie 60–70 % pasaulinės kavos rinkose užimanti kavos pupelių rūšis, išsiskirianti švelniu, subtilus, dažnai – vaisių, gėlių ar riešutų poskoniu. Lyginant su kitomis kavos pupelių rūšimis, arabiškoje yra mažesnis kofeino kiekis.
Robusta – antroji pagal populiarumą kavos pupelių rūšis, išsiskirianti savo atsparumu ligoms bei nepalankiems klimato veiksniams. Šiam kavos pupelių tipui yra būdingas stipresnis, kartesnis, medienos natomis pasižymintis atspalvis. Lyginant su Arabika kavos pupelėmis, Robustoje yra daugiau kofeino.
Liberika – Filipinuose, Malaizijoje bei kai kuriose Afrikos šalyse auginama kavos pupelių rūšis, kuriai būdingas išskirtinis skonis su dūminėmis ar vaisinėmis natomis. Tiesa, Liberika kavos pupelių skonis nereta vertinamas kaip per stiprus, aštrus, tad pastarosios, tam tikromis proporcijomis, dažnai maišomos į kitus pupelių mišinius.
Informacija apie konkrečių kavos pupelių rūšį bei kilmės regioną (Etiopija, Kolumbija, Brazilija ir pan.) yra nurodyta ant kokybiškos kavos pakuotės. Minėtos informacijos nebuvimas – svari priežastis suabejoti kavos pupelių kokybe.
Kavos pupelių išvaizda
Vienodas kavos pupelių dydis ir forma, užtikrinanti tolygų skrudinimą ir su tuo susijusias geras skonio savybes – svarbūs kriterijai, tiesiogiai susiję su pastarųjų kokybe. Tolygaus, tinkamo skrudinimo rezultatas – ir vienoda kavos pupelių spalva. Vertinant pupelių išvaizdą, svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, ar pastarosios neturi įtrūkimų, skylučių, pelėsio ar kitų defektų. Beje, kavos pupelės paviršiaus blizgumas, atsirandantis dėl natūralių aliejų, išsiskiriančių skrudinimo metu – dar vienas įrodymas, leidžiantis spręsti apie šio produkto šviežumą.
Kavos pupelių kvapas
Šviežių, kokybiškų pupelės skiriamasis ženklas – stiprus, malonus aromatas. Jei, uostant pupeles, nuo jų sklinda silpnas ar rūgštus kvapas, tai gali būti ženklas, jog pastarosios yra pasenusios.
Kavos pupelių skrudinimo data
Renkantis kavos pupeles, derėtų atkreipti dėmesį, į skrudinimo datą, nurodytą ant produkto pakuotės. Jei tokios informacijos nėra, tai gali būti ženklas, kad kava nėra šviežia.
Kavos pupelių pakuotė
Kokybiška kava įprastai parduodama sandariose pakuotėse su vienpusiu vožtuvu, skirtu išgaruoti skrudinimo metu susidarančiam anglies dioksidui, tačiau trukdančiam į vidų patekti orui ir drėgmei. Jei pakuotė yra skaidri arba neturi minėto vožtuvo, kavos pupelės greičiau praranda savo šviežumą.
Kavos pupelių skonis ir aromatas
Nors tai – ir paskutinis mūsų išskirtas kriterijus, tačiau, kalbant apie kavos pupelių kokybę, neabejotinai vienas svarbiausių. Mėgaujantis kava, paruošta iš kokybiškų pupelių, gomurį pamalonina subalansuotas skonis be nemalonaus kartumo ar rūgštumo.
Žinoma, norint džiaugtis kokybiškomis kavos pupelėmis, derėtų rinktis ne eilinių prekybos centrų, tačiau specializuotų parduotuvių produkciją, kuri, ne paslaptis, įprastai būna šviežesnė.
Užsak.