Kavos pupelės: kaip išsirinkti sau tinkamą kavą?

Kava yra daugiau nei tik ryto ritualas; tai pasaulinis reiškinys, pasižymintis šimtais skonių, aromatų ir skirtingomis kilmėmis. Kadangi pasaulyje yra tiek daug kavos pupelių rūšių ir skrudinimo lygių, gali būti sunku pasirinkti tinkamą. Šiame išsamiame vadove pasinersime į kavos pupelių pasaulį, tyrinėsime įvairias kavos rūšis, skrudinimo lygius ir pateiksime patarimų, kurie padės išsivirti tą tobulą kavos puodelį.

Kava ir jos rūšys

Gera kava prasideda nuo tinkamų pupelių pasirinkimo. Kavos pupelės dažniausiai yra iš dviejų rūšių: Arabica ir Robusta. Arabikos pupelės yra žinomos dėl įmantrių skonių, subalansuoto rūgštingumo ir ypatingo aromato, todėl jos yra tinkamiausias pasirinkimas ruošiant ypatingą, išskirtinę kavą. Kita vertus, Robusta pupelės yra stipresnio, kartesnio skonio ir pasižymi didesniu kofeino kiekiu, todėl tinka espreso kavai ruošti ir tirpiai kavai gaminti. 

Tiek Arabica, tiek Robusta kavos pupelės turi labai daug veislių, kurios auginamos skirtinguose pasaulio regionuose ir pasižymi unikaliu skoniu, kuriam įtaką daro itin skirtingi veiksniai – aukštis virš jūros lygio, klimatas, dirvožemis, apdirbimo būdas. 

Populiariausios Arabica kavos pupelės auga Kolumbijoje, Etiopijoje ir Kenijoje, jų skonio paletė svyruoja nuo vaisių ir gėlių iki riešutų ir šokolado. Tuo tarpu Robusta asocijuojasi su žemišku medienos skoniu – tai geriausia kava espreso ruošimai. Pavyzdžiui, vietnamietiška Robusta kava išsiskiria stipriu šokoladiniu skoniu, o indiškoji pasižymi švelniu kartumu ir ryškumu. 

Skirtingi skrudinimo lygiai

Skrudinimas yra itin svarbus kavos gaminimo proceso etapas, kuris daro didelė įtaką galutiniam rezultatui. Yra keturi pagrindiniai skrudinimo lygiai:

  • Lengvas skrudinimas. Lengvas kavos popelių skrudinimas padeda išlaikyti natūralų pupelių skonį ir rūgštingumą, tad išgaunama ryškesnio skonio kava su vaisių ar gėlių natomis. Šios pupelės yra šviesiai rudos spalvos, o jų paviršius sausas, be aliejaus.
  • Vidutinis skrudinimas. Taikant šį skrudinimo būdą išlaikoma pusiausvyra tarp skonio ir rūgštingumo, tad kava yra karamelinio saldumo ir vidutinio rūgštumo. Tai – vienas iš populiariausių pasirinkimų, tad jei norite, kad jūsų svečiai sakytų, kad pas jus namuose skani kava, rinkitės šio skrudinimo lygio pupeles.
  • Vidutinio tamsumo skrudinimas. Tai – gilesnio skonio ir sodrumo pupelės su šokolado, riešutų ir karamelės natų užuomazgomis. Šios pupelės yra tamsiai rudos, jų paviršiuje gali būti aliejaus, tad burnoje jaučiama mažiau dilgčiojimo. 
  • Tamsaus skrudinimo. Drąsus, dūminis skonis ir ryškus rūgštingumas su kartaus šokolado ir riešutų natomis – taip apibūdinamos tamsiai rudos, juodos spalvos pupelių virimo rezultatas. 

Tinkamos kavos pasirinkimas

Renkantis kavos pupeles atsižvelkite ne tik į skrudinimo lygį. Skrudinimo lygis ne vienintelis veiksnys, nurodantis, kad tai kokybiška kava. Kaina taip pat nėra aspektas, pagal kurį reikėtų rinktis:

  • Skonio profilis. Nusistatykite sau patinkantį profilį – ryškus, rūgštus ar sodrus gėrimas. Išbandykite skirtingas veisles, skrudinimo lygius, kad nuspręstumėte kokia kava jums skaniausia. Pavyzdžiui, I Love Coffee gaminama kava pasižymi įdomiais vaisiniais skoniais, išskirtinėmis natomis, o Rocket Bean kavos pupelės išsiskiria rafinuotu skoniu.
  • Virimo būdas. Skirtingi plikimo būdai padeda pabrėžti skirtingas kavos savybes. Išbandykite kokybišką Illy kavos aparatą, prancūzišką presą, šaltą ir karštą virimo būdus – tai padės pasiekti geriausius rezultatus. 
  • Kilmė. Išbandykite kavą iš skirtingų regionų, kad suprastumėte kuo svarbi teritorija, aukštis virš jūros lygio ir dirvožemis, kuriame auga kavos medžiai. Šios aplinkybės daro milžinišką įtaką kavos skoniui. 
  • Šviežumas. Rinkitės šviežiai skrudintas kavos pupeles – tai užtikrina tikriausią skonį ir aromatą. Skaniausia kava skrudinta prieš dvi ar keturias savaites, tad ilgai sandėliuojamos pupelės nebus tokios išraiškingos, kaip šviežios. 

Domėjimasis kava ir kavos pupelėmis gali tapti įdomia kelione, kupina atradimų. Suprantant kavos pupelių rūšis, skrudinimo lygius ir kitus veiksnius, kurie turi įtakos kavos skoniui, drąsiai pasirinksite sau tinkantį gėrimą. Nesvarbu, ar jums patinka šviesi, gėlių poskonio kava iš Etiopijos, ar drąsus šokoladinis espreso, mėgaukitės sodriais kavos skoniais – kava internetu pasiekiama ranka, tad leiskitės į kavos pažinimo kelionę.

Užsak.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių