Sugriežtinta maitinimo tvarka – išbandymas mokyklų valgykloms

Lietuvos sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos užmojis diegti sveikos mitybos principus ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikams pakoreguos Klaipėdos rajono švietimo įstaigų valgiaraščius. Dar daugiau daržovių ir žymiai mažiau cukraus – tokioms naujovėms pasiruošęs valgyklų personalas, tačiau ar darželinukams, mokiniams priimtini pokyčiai, ar nauji neįprasto skonio patiekalai nepapildys šiukšliadėžių turinio?

„Mokykla neišgelbės. Vaiko mitybos įpročius svarbiausia formuoti šeimoje, kad vėliau bet kurioje įstaigoje jis žinotų, ką pasirinkti, atskirtų visavertį maistą“, – įsitikinusi „Minijos“ progimnazijos virėja G. Misevičienė.Traktuoja kaip iššūkį

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Laima Kaveckienė pripažino, kad šie pokyčiai kelia nemažai įtampos mokyklų bendruomenei, nerimauja ir valgyklų personalas, ir tėvai. Tai iššūkis, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje, išgyvenus pereinamąjį etapą, išryškės nauda. „Ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikų maitinimą esame pakeitę gerokai anksčiau.   Klaipėdos rajono visuomenės sveikatos biuras kas trejus metus atlieka mitybos tyrimą, pagal kurį matyti tendencija, jog darželinukų (kuriems valgiaraštį sudaro Visuomenės sveikatos biuro mitybos specialistė) mitybos įpročiai gerėja, tačiau jiems pradėjus lankyti mokyklas, valgymo (maitinimosi) įpročiai suprastėja. Vadinasi, šioje grandyje reikėjo permainų“, – apibendrino L. Kaveckienė.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos valgyklos kolektyvas džiaugiasi, kad Klaipėdos rajono savivaldybės taryba skyrė apie 3000 Eur konvekcinei krosniai įsigyti. „Tai vertingas ir reikalingas įrenginys šiuo metu, tokiu būdu išvengsime papildomų riebalų“, – džiaugėsi vyr. virėja R. Malakauskienė.Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Neringa Tarvydienė atkreipė dėmesį, jog Sveikatos apsaugos ministerijos įvedamos naujovės ne tokios jau ir naujovės rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigoms: „Darželiuose valgiaraščiai seniai atitinka rekomendacijas. Tad tereikėjo padaryti vieną kitą pakeitimą, pavyzdžiui, dėl bulvių tiekimo dažnumo – sumažinome. O daržovių kiekis jau ir anksčiau buvo pakankamai didelis, sriubų porcijos sumažintos. Nuo šios savaitės ikimokyklinėse įstaigose įvedamas naujas rudens sezono valgiaraštis, kuriame daug šio meto daržovių. Jokių vištienos voliojimų džiūvėsėliuose rajono darželiuose nebuvo ir anksčiau. Tačiau mokykloms perspektyvinių valgiaraščių mes nesudarome, tam neturime galimybių. Biuro sudarytais meniu pasidalindavome tik su tomis mokyklomis, kurios turi darželius. Jie patys turės įveikti naujus iššūkius. Tai dar vienas žingsnis sveikesnės mitybos link. Yra numatyta kontrolė. Pavyzdžiui, visuomenės sveikatos specialistai pagal kompetenciją galės patikrinti, ar tai, kas nurodyta valgiaraštyje, yra tiekiama.“

Šakotis gimtadieniui – tabu

Gargždų lopšelio-darželio „Saulutė“ mokytoja Liudmila Tamošauskienė „Bangai“ pasakojo, kad anksčiau tėvai palikdavo vaikams natūralių sulčių, gimtadienių progomis atsinešdavo šakotį, sausainių (saldainius drausdavo), tačiau šiais metais tiek su sultimis, tiek su minėtais kepiniais bus atsisveikinta. „Uždraudė, tai uždraudė. Bus sveikesni gimtadieniai. Ir anksčiau skirdavome daug dėmesio sveikatai. Turime darželio darže vaistažolių, tad kiekvieną penktadienį virdavome iš jų arbatą, paskanindavome medumi (jei nėra alergiškų vaikų). Darželinukų valgymo įpročiai gerėja, iš daržovių jie labiausiai mėgsta burokėlius ir agurkus. Tačiau brokolius pernai valgė tik du berniukai iš grupės, visi kiti iškart atmesdavo. Mažamečiai labai nemėgsta, kai kelios daržovės yra sumaišytos, jiems priimtinesnis patiekalas, kai viskas patiekiama atskirai“, – aiškino ilgametę patirtį turinti pedagogė.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius įsitikinęs, kad formuojant asmens mitybos įpročius lemiamą reikšmę turi tėvai. Svarbios ir ikimokyklinio ugdymo švietimo įstaigos, kuriose mažamečiams tiekiami ir pusryčiai, ir pietūs, ir pavakariai. O mokyklose, anot jo, vaikai dažniausiai jau pavalgo tik kartą per dieną, tad čia suvalgytas maistas sudaro tik nedidelę dalį visos dienos maisto raciono.

Vaikų pasirinkimą lemia… šeima

A. Petravičiaus minčiai pritarė ir Gargždų „Minijos“ progimnazijos direktorius Julius Gindulis, valgyklos virėja Gražina Misevičienė. Jų įsitikinimu, mokykla neišgelbės, mitybos įpročius lemia šeima.

Vienaip ar kitaip rajono mokyklų valgykloms šis rugsėjis kaip niekad neramus. Gargždų „Minijos“ progimnazijos direktorius J. Gindulis sakė jau aptaręs mokyklos meniu su valgyklos vyr. virėja, visų naujų Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimų yra paisoma.

„Arbatos vaikai geria labai mažai. Mėgdavo sultis, tačiau šiandien jas parduodame tik 100 proc., tad mažos pakuotės kaina 0,60 Eur – vaikai liko nepatenkinti. Bandeles kepame su speltos miltais, baltų įmaišome tik pusę, taip pratinsime vaikus. Makaronai verdami pilno grūdo. Daržovių siūlome įvairių, tačiau pasitaiko, kad vaikas iškart prašo įdėti patiekalą be garnyro“, – pastebėjo G. Misevičienė.

Antradienio „Minijos“ meniu – burokėlių sriuba su bulvėmis kainavo 0,15 Eur, vištienos filė su sūriu ir petražolėmis – 1,30 Eur ir kt. Tačiau pašaliniai asmenys nuo šio rugsėjo „Minijos“ valgyklon neįleidžiami. „Prioritetą teikiame vaikų maitinimui, norime, kad jie laiku pavalgytų, nesitrukdytų, juolab kad turime ir pailgintos dienos grupę“, – paaiškino sprendimą naujasis progimnazijos direktorius J. Gindulis. Švietimo skyriaus vedėjas A. Petravičius informavo, kad kiekviena švietimo įstaiga sprendžia individualiai dėl pašalinių įleidimo į valgyklą.

Vengs drastiškų šuolių

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos vyr. virėja Rima Malakauskienė teigė, jog šis rugsėjis išties kupinas įtampos. Naujai maitinimo tvarkai pradėta ruoštis dar pavasarį, vasarą jai teko dalyvauti ir keliuose seminaruose. „Gerai, kad turiu ir maisto technologės patirties, man lengviau. Tačiau vos tik pasipylė nauji reikalavimai iš Sveikatos apsaugos ministerijos, iškart gavome nemažai ir pasiūlymų pirkti meniu – greit buvo įžvelgta verslo niša“, – prasitarė pašnekovė.

Anot jos, gimnazijoje tikrai nebebus padažų su spirgučiais, džiūvėsėliuose keptos vištienos, bandelės, blyneliai taip pat bus kepami maišant pilno grūdo miltus. Ne 100 proc. iškart, tačiau palaipsniui bus pratinami gimnazistai prie naujų skonių. „Žinoma, atsisakysime nerekomenduojamų produktų, tačiau vengsime iškart drastiškų pokyčių. Juolab kad ir dabar gimnazistai valgė gana sveikai, daugelis jau turi susiformavusius mitybos įpročius, yra ir veganų. Jau pernai 30 proc. gimnazistų pietums rinkdavosi mėsą su daržovėmis, be bulvių. Vienintelis dalykas, su kuriuo nesutinkame, kad vištienos galima siūlyti tik tris kartus per savaitę, tačiau yra tokių, kurie nevalgo raudonos mėsos, o renkasi tik vištieną. Juolab kad iš jos kiekvieną dieną patiekalai būna skirtingi. Dėl žuvies mes problemų neturime, ir taip ją tiekdavome 2 kartus per savaitę“, – dėstė R. Malakauskienė. Ji pridūrė, jog šiemet bus siūloma dar daugiau salotų, jos bus maišomos ir su alyvuogių aliejumi. Taip pat gimnazijoje atsiras įvairių rūšių košių, ypač mėgstamų veganų.

Moksleivio priešpiečių dėžutė

Jei valgykloje maistas bus neskanus, tikėtina, kad vaikai jo ieškos ten, kur skaniau, ir kišenpinigius leis pirkdami tokį maistą, prie kokio įpratę, nepaisant jo sveikumo – aplink mokyklas ne tik daugybė mažų parduotuvių, bet ir didžiųjų prekybos tinklų ar greito maisto užkandinių. Dėl šių priežasčių tėvams rekomenduojama pasikalbėti su vaikais, ką vertėtų valgyti, kaip subalansuotas maistas padės jiems susikaupti mokykloje, turėti energijos ne tik pamokoms, bet ir mėgstamiems būreliams. Svarbiausia vietoje dosnių kišenpinigių verčiau pasirūpinti sveikais ir skaniais užkandžiais moksleivių priešpiečių dėžutėje.

Mitybos specialistė Olga Pocienė pataria, ką galima įdėti į moksleivių priešpiečių dėžutę: „Vaisius (obuolius, kriaušes, bananus, persikus, slyvas, mandarinus ir kt.), uogas (šilauoges, mėlynes ir kt.), džiovintus vaisius (abrikosus, slyvas, greipfrutus ir kt.), kepinius (iš sveikų ingredientų), batonėlius (iš avižų, riešutų, džiovintų vaisių), riešutus (tinka bet kokie riešutai, kuriuos valgo jūsų vaikas), sumuštinius (pilno grūdo duona, salotų lapai, virtos mėsytės gabaliukas, sūrio gabaliukas, lašiša), sumuštiniai gali būti patys įvairiausi – ir saldūs, ir sūrūs, svarbiausia paisyti vaikų norų, dėti tai, kas jiems patinka. Jeigu vaikas nemėgsta žuvies, vien todėl, kad tai sveika, nereikia versti ją valgyti, vietoje žuvies verčiau dėkite vištienos ar kitos mėgstamos mėsos. Būkite kūrybingi, ieškokite sveikų alternatyvų nesveikiems produktams, atsižvelkite į vaiko norus ir viskas bus gerokai paprasčiau.“


Draudžiamų produktų sąrašas

  • bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;
  • saldainiai; šokoladas ir šokolado gaminiai;
  • valgomieji ledai;
  • pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;
  • kramtomoji guma;
  • gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas;
  • gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);
  • kisieliai;
  • sultinių, padažų koncentratai;
  • padažai su spirgučiais;
  • šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos; rūkyta žuvis;
  • konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai; strimelė, pagauta Baltijos jūroje;
  • nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;
  • mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis; subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);
  • džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;
  • maisto papildai;
  • maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO;
  • maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai;
  • maisto produktai ir patiekalai, neatitinkantys Tvarkos aprašo 3–5 prieduose nustatytų reikalavimų.

Agnė ADOMAITĖ

Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content