Ukrainietiškų valgių autentiškumas slypi natūralume

Amatų centre ukrainietė R. Galuchunovska (viduryje) kartu su įstaigos direktore V. Krauleidiene, edukatore Aurelija Pociuviene svečius vaišino virtiniais pagal autentišką receptą.

Klaipėdos rajono amatų centras Veiviržėnuose vienas pirmųjų rajone ištiesė pagalbos ranką pabėgėliams iš Ukrainos: buvo daugiau nei mėnesiui sustabdęs savo edukacinę veiklą ir kartu su vietos bendruomene jaukiai apgyvendinęs ir nuoširdžiu dėmesiu apsupęs su vaikais atvykusias ukrainietes.


Naujosios Veiviržėnų miestelio gyventojos dabar jau savarankiškos: iš Amatų centro jos persikėlė gyventi į nuomojamus būstus, o vaikai sėkmingai įsiliejo į Jurgio Šaulio gimnazijos mokinių gretas. „Ukrainiečiai greitai adaptavosi gimnazijoje, tikrai niekuo nebeišsiskiria iš mūsų mokinių, susiklostė itin draugiška atmosfera“, – džiaugėsi mokyklos direktorė Laima Navickienė, kartu su keliais veiviržėniškiais pakviesta į ukrainietiškų valgių degustaciją, kurią dėkingumo vardan surengė ukrainietė Raya Galuchunovska.
„Mūsų namuose Ukrainoje visada vaišingai priimami svečiai. Tradiciškai ant stalo būdavo įvairiausių valgių ir daug, dideliuose induose – valgome sočiai, juk esame žemdirbių tauta. Tačiau šiandien pristatydama anksčiau ne kartą savo virtus barščius, virtinius, desertui orkaitėje troškintus blynelius su grūdėta varške kažkodėl labai jaudinuosi“, – klodama pietų stalą jautriai kalbėjo Raya.
Amatų centro direktorė Valė Krauleidienė praleido ne vieną valandą su pabėgėlėmis iš Ukrainos, ji kartu su moterimis, patyrusiomis karo siaubą, išgyveno visus jų rūpesčius, suteikė įvairios pagalbos: tiek moralinės, tiek materialinės. Direktorė pastebėjo, kad Raya puikiai sutaria su Amatų centro edukacijas lankančiais vaikais. „Ukrainoje moteris dirbo Raudonajame Kryžiuje, tad ji turi gerus bendravimo įgūdžius ir mums savanoriškai padeda neformalaus ugdymo veikloje. Vaikus ypač domina kulinarinio paveldo užsiėmimai, tad Raya juose yra nepamainoma mūsų pagalbininkė. Kai ji gamina kartu su vaikais, jie net svogūnus, kurių nelabai mėgsta, iš lėkštės graibstyte išgraibsto. Mat Raya juokaudama paaiškina, kad tie svogūnai nepaprasti, jie – iš Ukrainos“, – šypsodamasi pasakoja Amatų centro vadovė V. Krauleidienė.
Raya pietų svečiams atskleidė savo gardžių valgių paslaptį: kokybiški produktai, paprastumas ir natūralumas. Jos giminėje receptai perduodami iš lūpų į lūpas. Raya su nostalgija prisimena, kaip kvepėdavo močiutės namai, kai žiemą ant krosnies būdavo džiovinama sūdyta mėsa.

Ukrainietiškų barščių skonį lemia mėsa, Raya juos verda su šonkauliukais. Svarbu ir tai, kad sriuba virtų itin lėtai, apie tris valandas, prieskonių ji vengia dėti. Sriubai aromatą suteikia daržovių įvairovė: kopūstai, bulvės, morkos, burokėliai, pupelės, šaukštas naminės pomidorų tyrės. Tačiau būtina prie barščių – grietinė, taip pat reikia juos užkąsti mielinėmis bandelėmis, dar vadinamomis pampuškomis, kurios iškeptos apliejamos česnakiniu sviestu (aliejumi).
Patiekusi virtinius Raya svečiams pateikė ir užduotį: kas atspės gardaus įdaro sudėtį? Tai – varškės ir virtų bulvių, taip pat kiaušinio mišinys. Ukrainietė vėlgi akcentavo, kad pagal autentišką receptą vengia kokių nors papildomų pagardų, prieskonių. Tešla virtiniams – plikyta: ant kelių miltų stiklinių užpila verdančio vandens stiklinę, įpila kelis šaukštus aliejaus, įberia truputį druskos, atvėsus gerai išminko.
Raya apgailestavo, kad virtiniai nėra tokios šviesios spalvos, kokius ji įpratusi išvirtus matyti gimtinėje. Mat Lietuvoje jai dar nepavyko rasti tokių baltų miltų, kokie yra Ukrainoje, derlingose žemėse užauginančioje itin aukštos kokybės grūdus.


Vilija BUTKUVIENĖ
Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių