Virtuviniai peiliai: kaip išsirinkti geriausią?

Svarbiausi virtuvės reikmenys – virtuviniai peiliai. Aštrus virtuvinis peilis yra vienas iš būtiniausių namų kulinarinio arsenalų reikmenų. Tai vienintelis įrankis, kuris gali daryti viską nuo mėsos pjaustymo iki daržovių ar žolelių smulkinimo. Be jo, sunkiai būtų įsivaizduojama bet kurio maisto gamyba ir ruošimas, todėl, pelnytai šį virtuvinį įrankį galime vadinti virtuvės karaliumi. Tačiau, virtuvinių peilių pasirinkimas yra labai platus, jie visi būna aštrūs, kol būna nauji. Tad, kaip išsirinkti tokį, kuris atlaikytų visus jūsų virtuvėje kuriamų maisto šedevrų procesus? Šiame straipsnyje rasite kelis patarimus, į ką vertėtų atsižvelgti norint išsirinkti kokybišką, aštrų ir puikiai savo funkcijas atliekantį peilį. 

Pasirinkite tinkamą peilio tipą

Prieš pasirenkant tinkamiausią virtuvinį peilį, naudinga žinoti, kad jie būna įvairiausių rūšių. Kiekvieno, skirtingo tipo peilis yra tinkamas skirtingiems produktams pjaustyti ir skirtingoms funkcijoms atlikti. Virtuvės specialistai teigia, kad universaliausias iš visų yra šefo peilis. Tai didelis peilis, kuris tinka tiek daržovių smulkinimui, tiek mėsos paruošimui ar vaisių pjaustymui. Tuo tarpu, kitas itin naudingas ir labai reikalingas peilių tipas – duonos peiliai. Tai specialiai duonai ir jos gaminiams pjaustyti skirti peiliai, kurių ašmenys turi mažus dantukus. Tokio tipo peilis kokybiškai ir lengvai perpjaus net šviežiausią ir minkščiausią duoną. Galima rasti ir kitų, specifinių paskirčių peilių, pavyzdžiui, daržovių peilius – daržovių pjaustymui. Tai nedidelis ir lengvas peilis, kuriuo ypač patogu pjaustyti ir smulkinti daržoves. Mėgstantiems azijietiškus patiekalus, gali praversti Santoku tipo peilis. Tai didelis ir sunkus peilis, turintis plačius ašmenis ir buką priekį. Jis naudojamas pjaustymui, smulkinimui ir yra puikus kompanionas norint gaminti egzotiškus patiekalus. Tai tik keli peilių tipai, kurie yra naudojami plačiausiai. Tinkamo tipo pasirinkimas priklauso nuo to, kokiam tikslui peilį naudosite. Na, o jei nežinote koks tiksliai peilis jums reikalingas, niekada neapsiriksite pasirinkę kokybišką, universalų šefo peilį. 

Atsižvelkite į peilio dydį ir svorį

Norint efektyviai naudotis peiliu, labai svarbus tinkamas jo dydis. Peiliai, kaip ir daugelis kitų virtuvės reikmenų, gali skirtis savo dydžiais, ilgiais. Trumpesni peiliai lengvesni ir lengviau valdomi, tačiau, ilgesnius ašmenis turintys peiliai suteikia galimybę pjaustyti didesnius produktus, pavyzdžiui, arbūzą ar didelį mėsos gabalą. Iš esmės, peilio dydžio pasirinkimas, taip pat, kaip ir peilio tipo pasirinkimas priklauso nuo to, kam jį norėsite naudoti. Pavyzdžiui, universaliausiu ir patogiausiu dydžiu laikomi šefo peiliai, kurių dydis yra maždaug 20 cm. Toks peilis tinkamas daugeliui skirtingų paskirčių, nėra labai sunkus bei pasižymi lengvu ir patogiu valdymu. Tačiau, svarbus yra ne tik peilio dydis, bet ir svoris. Vieni peiliai gali būti itin sunkūs, kiti – išskirtinai lengvi. Daugelis laikosi nuomonės, kad sunkesni peiliai pjauna efektyviau, dėl to, kad pjovimui naudojama didesnė jėga. Kiti mano, kad lengvesni peiliai yra manevringesni ir leidžia patogiau pjaustyti maistą. Tačiau, svarbiausia, kad peilio svoris jums būtų patogus. Paimkite peilį į rankas, laikydami jo rankeną. Jei jaučiate, kad peilis nepatogiai krypsta ašmenų arba rankenos galo link, greičiausiai, toks peilis jums nėra tinkamas. Tokiu peiliu bus nepatogu dirbti. Tinkamas peilis turėtų būti stabilus ir neapsunkinti rankos.

Atkreipkite dėmesį į peilio ašmenų medžiagą 

Virtuviniai peiliai gali būti gaminami iš įvairiausių medžiagų, nuo kurių priklauso ne tik peilio kaina, bet ir efektyvumas. Dažniausiai, peilių ašmenys yra gaminami iš plieno, tačiau, ne visas plienas yra vienodas. Populiariausi ir pigiausi – nerūdijančio plieno peiliai. Šie peiliai yra atsparūs rūdims ir korozijai, tačiau, labai greitai atšimpa, todėl, juos reikia galąsti reguliariai. Tuo tarpu, kiti peiliai gali būti gaminami iš anglinio plieno. Šie peiliai ypatingai kieti ir tvirti, o taip pat, yra ir brangesni. Jie ilgiau išlieka aštrūs, todėl, yra laikomi efektyvesniais. Populiarūs ir keramikiniai peiliai. Jie yra maždaug 10 kartų kietesni už anglinį plieną, tačiau, tuo pat metu yra ir kur kas lengvesni. Negana to, jie ilgiau išlieka aštrūs, todėl, jų nereikia dažnai galąsti. Tačiau, jie linkę skilinėti, lūžinėti. Kokybiški peilio ašmenys suteiks galimybę maistą gaminti įvairiausiai būdais ir leis užmiršti apie pastovų jo galandimą. Tikime, kad atsižvelgę į šiuos kelis patarimus, išsirinksite geriausią kulinarinių šedevrų gamybos kompanioną! Smagaus maisto ruošimo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių