2022 m. tyrimų dėl nelegalios „naminukės“ Klaipėdos apskrityje mažėjo

Intensyvus prevencinis Klaipėdos apskrities pareigūnų darbas, nuolat vykdoma  miškuose ar kitur atokiai esančių vietų, kuriose galėtų būti slepiama ar gaminama naminė degtinė, kontrolė duoda rezultatų –  tyrimų dėl nelegalios „naminukės“ Klaipėdos apskrityje mažėjo.



Klaipėdos apskrities VPK Kriminalinės policijos informacijos analizės skyriaus duomenimis, visoje Klaipėdos apskrityje per 2022 m. dėl neteisėto naminių stiprių alkoholinių gėrimų ir aparatų jiems gaminti gaminimo, laikymo, gabenimo ar realizavimo (pagal LR BK 201 str.), buvo pradėti 33 ikiteisminiai tyrimai, tai yra – dviem tyrimais mažiau nei per 2021 m. Daugiausia tokių tyrimų Klaipėdos apskrityje  jau keletą pastarųjų metų pradedama Plungės ir Klaipėdos rajonuose – pernai Plungės rajone pradėta 14, Klaipėdos rajone – 15 tokio pobūdžio ikiteisminių tyrimų. 2021 m. minimuose rajonuose buvo pradėta po 10 tokio pobūdžio ikiteisminių tyrimų. Prieš kurį laiką tarp daugiausiai tokio pobūdžio ikiteisminių tyrimų pradedančiųjų  buvo ir Rietavo savivaldybė. Tuo metu pernai dėl naminės degtinės čia nepradėtas nė vienas,  2021 m. – pradėtas vos vienas ikiteisminis tyrimas. Tokio pobūdžio ikiteisminių tyrimų pernai nebuvo pradėta ir uostamiestyje bei Neringoje.   

Už neteisėtą stiprių alkoholinių gėrimų, brogos, nedenatūruoto ar denatūruoto etilo alkoholio, jų skiedinių gaminimą, įgijimą, laikymą ar gabenimą gresia ir administracinė atsakomybė. Administracinių teisenų dėl tokio pobūdžio nusižengimų, lyginant 2022 m. ir 2021 m. – taip pat mažėjo. Per 2022 m. visoje Klaipėdos apskrityje buvo pradėtos 65, per 2021 m. – 71 administracinė teisena (pagal LR ANK 137 str.).  Daugiausiai tokių nusižengimų fiksuota taip pat Plungės ir Klaipėdos rajonuose. 2022 m. Plungės r. buvo 27, Klaipėdos r. – 10 teisenų, o 2021 m. atitinkamai – 30 ir 17 administracinių teisenų.

Tiek administracinio nusižengimo atveju, tiek pradėjus ikiteisminį tyrimą, rasti naminiai alkoholiniai gėrimai ir įranga jiems gaminti yra konfiskuojami.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių