Gardžiuokimės… su žurnalistu Vytaru Radzevičiumi

Keliautojas ir žurnalistas Vytaras Radzevičius šiltai prisimena savo keliones į Ukrainą. Ten jis ne kartą ragavo nacionalinių šios šalies patiekalų, o šiandien kviečia pasigaminti nuostabaus skonio Sumų krašto tarkuotų blynų su grybais.


„Man ne kartą teko būti Ukrainoje. Joje lankantis visada žavėdavo šios šalies puikus maistas, tinkantis mano skoniui. Gal kas jį pavadins valstietišku, bet iš ukrainiečių stalo neatimsi sūdytų lašinių, ukrainietiškų barščių su „pampuškomis“, virtinių, gaidienos šaltienos, marinuotų daržovių ir kitų skanumynų gardumo“, – sako V. Radzevičius, kurį nuo vaikystės viliojo pagal ukrainiečių rašytojo Nikolajaus Gogolio apsakymų rinkinį „Vakarai viensėdyje prie Dikankos“ sukurta filmo scena, kai virtiniai iš dubens iššoka po vieną į grietinę ir nuskrieja į valstiečio burną. 
„Dažnai ukrainietiškoje virtuvėje galima rasti sąsajų su Lietuvoje įprastais patiekalais, bet tame nėra nieko keisto, juk LDK laikais buvome viena didelė bendra valstybė. Pavyzdžiui, šie tarkuoti blynai, kuriuos siūlau pasigaminti, atkeliavo iš Ukrainos šiaurės rytuose esančio Sumų krašto. Jei dar tiksliau – Bilpopilios miesto. Jie tarsi primena mūsiškius bulvinius blynus, bet yra kitokie, nes su bulvėmis kartu tarkuojamos ir morkos, o į vidų dedamas grybų bei svogūnų įdaras. Visas daržoves ir kitus reikalingus receptui produktus radau „Rimi“ parduotuvėje, kur nuo šiol lietuviški gaminiai pažymėti „Su meile iš“ ženklu. Kviečiu palaikyti Ukrainą, o šios tautos kultūrą pažinti per kulinarinį paveldą“, – kviečia Vytaras Radzevičius.

Sumų krašto tarkuoti blynai su grybais
Reikės 6 bulvių; 3 morkų; 2 svogūnų; 2 šaukštų miltų; 1 šaukštelio sodos; 2 kiaušinių; 30 g džiovintų baravykų; druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį; aliejaus kepimui.
Bulves ir morkas sutarkuokite, įdėkite kiaušinius, druską, sodą ir gerai išmaišykite. Svogūnus ir atmirkytus džiovintus grybus sumalkite, įdėkite druskos, juodųjų pipirų pagal skonį. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dėkite šaukštą tarkių, išskleiskite blyną ir ant vidurio – šaukštą grybų įdaro. Išlyginkite. Ant viršaus dėkite dar vieną sluoksnį tarkių. Išlyginkite. Vartydami iškepkite. Valgykite su grietine.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių