Kretingalėje minėjo Košės dieną

Spalio 10 dieną minima Košės diena. Žodis „košė“ kilęs iš slavų kalbų (lenk. kasza). Tai patiekalas iš vandenyje (piene, sultinyje) virtų kruopų ar grūdų, kurį galima paskaninti  džiovintais ar šviežiais vaisiais ar smulkintais riešutais, sėklomis.

Valgydami košes papildysime organizmą vitaminais, mineralais, augaliniais baltymais ir riebalais. Košės tai – puikus skaidulinių medžiagų šaltinis. Šios visos naudingos maistinės medžiagos sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugos nuo vidurių užkietėjimo ir kt. susirgimų.  

Ši diena buvo minima Kretingalės pagrindinėje mokykloje bei ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo skyriuje įtraukiant įstaigos mokytojus ir auklėtojus į bendrą vaikų ugdymą. Aktyviai dalyvavo 1–4 klasių mokiniai ir Kretingalės pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ir priešmokyklinio skyriaus 3 grupės. Vaikai buvo supažindinti su įvairiomis košėmis ir kruopomis, papasakota, kuo jos skiriasi ir kaip būtų galima pagardinti uogomis, vaisiais, riešutais. Vaikai galėjo pačiupinėti įvairias kruopas, pasikartojo vaisių, uogų, riešutų pavadinimus. Po užsiėmimų vaikai patys savarankiškai bandė pasipuošti košes darželyje, o lankantys mokyklą ragavo savo atsineštas užpilamas košes. Visą dienos įvykių įspūdį įstaigos ugdytiniai perteikė kurdami mandalą iš įvairių kruopų. Visi dalyviai apdovanoti Visuomenės sveikatos biuro įvairiais prizais. 

Mokytoja Giedrė VARANAVIČIENĖ,

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Ligita UVAROVA

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių