Apie Viduržemio jūros dietą

Raimondas KUBILIUS
Buvęs gargždiškis,
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius

2024 m. U. S. News & World Report septintus metus paeiliui Viduržemio jūros regiono dietą nominuoja kaip geriausią iš visų vertinimui pateiktų 24 dietų. Kaip pabrėžia šių reitingų sudarytojai, ši dieta yra sveika, tvari, aromatinga ir mėgstama. Antrąja nominuota DASH dieta. Viduržemio jūros dieta buvo gerai reitinguota ir kategorijose „Geriausia svorio metimo dieta“, „Geriausia šeimai palanki dieta“ ir „Lengviausia laikytis dietos“.

  • Viduržemio jūros regiono die­ta dėl didžiulio teigiamo poveikio širdies ir kraujagyslių sistemai (cholesteroliui, kraujospūdžiui, cukraus kiekio korekcijai) rekomenduoja Amerikos širdies asociacija, Europos kardiologų draugija ir kt.
  • Nauja! Atliktų tyrimų duomenimis, įrodyta, kad, laikantis šios dietos nėštumo metu, sumažėja nepageidaujamų nėštumo komplikacijų, tokių kaip preeklampsija (padidintas kraujo spaudimas nėštumo metu), nėščiųjų diabeto, priešlaikinio gimdymo atvejų.
  • Nauja! Vasario mėn. žurnale „JAMA Neurology“ paskelbta, kad Viduržemio jūros regiono dieta pasižymi neuroprotekciniu poveikiu: didina kognityvinių funkcijų rezervą, padedantį apsaugoti smegenis nuo Alzheimerio ligos (dažniausiai diagnozuojamos demencijos).
  • Viduržemio jūros regiono dieta pabrėžia vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų, pupelių, riešutų, ankštinių daržovių, alyvuogių aliejaus ir kvapiųjų žolelių bei prieskonių vartojimą, žuvies ir jūros gėrybių vartojimą bent du kartus per savaitę, saikingą paukštienos, kiaušinių, sūrio ir jogurto vartojimą.
  • Sveiki augalinės kilmės riebalai, kuriuos akcentuoja Viduržemio dieta, yra pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (mažinantis cholesterolį bei slopinantis aterosklerozę), avokadai, riešutai, lašiša ir sardinės.
  • Pagal šią dietą skatinama vartoti visų rūšių daržoves ir vaisius, taip pat nemėsinius baltymų šaltinius, pavyzdžiui, pupeles ir kitas ankštines daržoves.
  • Raudona mėsa vartojama tik kelis kartus per mėnesį.
  • Viduržemio jūros regiono dietos metu nėra visiškai atsisakoma jokių maisto produktų. Tačiau kai kurių maisto produktų, pavyzdžiui, desertų, sviesto, perdirbtų maisto produktų, pavyzdžiui, šaldytų patiekalų ir saldainių, rafinuotų grūdų ir aliejų, dietos metu rekomenduojama vartoti nedaug.
  • Viduržemio jūros regiono dietai būdingas, nors nėra privalomas (!), saikingas vyno vartojimas, paprastai tik valgio metu (taurė raudono vyno (1 alkoholinis vienetas) nuo 17 val., visiškai atsisakant vartojimo savaitgaliais ir šventinėmis dienomis).
  • Svarbiausia Viduržemio jūros regiono dietos matrica: kasdien išgerti reikiamą kiekį vandens bei būti fiziškai ir socialiai aktyviam.
  • Pasak U. S. News and World Report, žmonės, kurie maitinasi pagal Viduržemio jūros regiono dietą, gyvena ilgiau, džiaugiasi geresne gyvenimo kokybe ir rečiau serga lėtinėmis (onkologinėmis, ŠKL, cukrinio diabeto ir kt.).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių