Tarybos posėdyje – aistros dėl gandų, medicinos įstaigų, patalpų nuomos

Neeilinę, vasario 29-ąją, vykusiame Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje svarstyti net 56 darbotvarkės klausimai ir 4 informacijos. Tarybos posėdyje dalyvavo 25 iš 27 Tarybos narių.
Skleidžiami nepagrįsti gandai
Pirmuoju Tarybos posėdžio darbotvarkės klausimu buvo svarstoma dėl asmens sveikatos priežiūros įstaigų reorganizacijos, kuri nuo šių metų birželio mėnesio taps Klaipėdos rajono savivaldybės sveikatos centru. Tarybos posėdyje buvo tvirtinami reorganizavimo sąlygų aprašas, sveikatos centro įstatai, valdymo struktūros schema, pareigybių sąrašas.
Tarybos narys, liberalų sąjūdžio frakcijos narys Julius Pozingis posėdyje kalbėjo, kad šiuo sprendimo projektu yra tvirtinami pagrindiniai būsimo sveikatos centro valdymo dokumentai. „Kokie yra numatyti įgyvendinti planai Veiviržėnų ambulatorijoje artimiausiu metu ir įkūrus sveikatos centrą?“ – klausė J. Pozingis. Esą sklinda gandai, kad ši ambulatorija bus uždaroma.
Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas pastebėjo, kad šį klausimą girdi ne pirmą kartą, tačiau ambulatorijos nesiruošiama uždaryti. „Pagrindinis klausimas yra dėl ambulatorijos pastato, nes kažkada buvo diskusijos tarp Tarybos narių, tarp vadovų dėl pastato įsigijimo ir jo nugriovimo. Tik tokiu atveju būtų galvojama, kur perkelti ambulatoriją. Tai būtų vienas pagrindinių uždavinių, nemažinant patalpų, nebloginant situacijos, bet artimiausius 3–4 metus net finansinių galimybių nėra išpirkti tuos butus, nugriauti pastatą, sutvarkyti teritoriją“, – informavo meras ir pridūrė, kad šiuo metu Veiviržėnuose pagrindinis dalykas yra Kultūros centro renovacija, aikštės sutvarkymas.
Vicemeras Vytautas Butkus antrino, jog Veiviržėnų ambulatorija tikrai nėra uždaroma, šiuo metu kalbama su sveikatos įstaigų vadovais dėl lėšų poreikio ir investicijų. „Vėliau pateiksime informaciją apie investicijas į Veiviržėnų ir kitas ambulatorijas“, – teigė V. Butkus.
Antradienį Klaipėdos rajono savivaldybė išplatino pranešimą spaudai, kuriame dar kartą paneigė skleidžiamus gandus apie Veiviržėnų ambulatorijos uždarymą ar jos perkėlimą. Kaip tik yra gera žinia: tikimasi, kad pradės dirbti nauja gydytoja.
Stinga šeimos gydytojų
Tarybos narė, liberalų sąjūdžio frakcijos narė Loreta Urbutė taip pat uždavė klausimą merui medicinos įstaigų tema: „Neseniai teko lankytis Paupių pirminės sveikatos priežiūros centre ir labai nustebau, kad vyr. gydytoja nebedirba. Susidaro toks įspūdis, kad pirminė reforma praėjusiais metais galimai darė įtaką gydytojų pasitraukimui iš tam tikrų pozicijų. Kiek statistiškai gydytojų ir med. personalo pasitraukė?“
Meras paaiškino, kad minima vyr. gydytoja iš pareigų pasitraukė dėl kitų priežasčių. „Žinoma, turime stebėti situaciją, nes yra daug vyresnio amžiaus medikų. Tad jų išėjimas gali būti, o ar tai susiję su reforma, nežinia? Greičiausiai reikės rimtai diskutuoti dėl medikų pritraukimo rėmimo programos. Štai pateiktoje Visuomenės sveikatos biuro ataskaitoje akcentuojama, kad šiuo metu mūsų savivaldybėje dvigubai mažiau šeimos gydytojų nei turėtų būti. Bet tai gi nėra susiję su reforma“, – pažymėjo meras.
Į Tarybos narės iškeltą klausimą atsakė ir Gargždų ligoninės direktorė Neringa Tarvydienė. Ji padėkojo medicinos darbuotojams ir Paupių PSPC komandai, kuri prisideda prie šeimos gydytojų pritraukimo, kitų procesų. „Mes diskutuojame su visais šeimos gydytojais ir siekiame užtikrinti kuo geresnes ir palankesnes sąlygas jiems naujoje, bendroje struktūroje, kol kas visa situacija kontroliuojama. Vyksta intensyvios derybos ir dabar laukiame, kol iš rezidentūros grįš nauja šeimos gydytoja“, – Tarybos posėdyje teigė įstaigos direktorė.
Už anksčiau minėtą sprendimo projektą balsavo 16 Tarybos narių, 7 susilaikė.
Kalotėje – brangūs rinkimai
Tarybos posėdžio sprendimo projektas dėl patalpų, tinkamų Kalotės rinkimų apylinkės veiklai, nuomos pirkimo sukėlė Tarybos narių susidomėjimą. Tarybai teikiamame aiškinamajame rašte nurodoma, kad Kalotės rinkimų apylinkės veiklai norima išsinuomoti 131,87 kv. m ploto patalpas, esančias pastate adresu: Naujoji g. 52, Purmalių k., iš privataus asmens už 9 000 eurų gegužę bei birželį vyksiantiems Lietuvos prezidento ir Europarlamento rinkimams.
„Iki 2020 m. Seimo rinkimų rinkimai vykdavo Tauro g. 1-11, Kalotės k., Kretingalės sen., Klaipėdos rajono savivaldybei priklausančiose patalpose, tačiau šios patalpos neatitinka Vyriausiosios rinkimų komisijos<…> keliamų reikalavimų. Be to, šios patalpos yra įtrauktos į viešo aukciono būdu parduodamo turto sąrašą, ir šiuo metu yra prasidėjusios pardavimo procedūros. Kitų patalpų, atitinkančių keliamus reikalavimus, Klaipėdos rajono savivaldybės administracija neturi“, – rašoma aiškinamajame rašte.
Tarybos narė A. Balnionienė stebėjosi nuomos kaina ir Savivaldybės administracijos darbu. „Nustebino šį kartą nuomos kaina: 9 000 eurų už 131 kv. m, tai 68 Eur/kv. m – Valdovų rūmų verta nuoma. Lietuvoje yra praktika nuomotis konteinerius, mobilius namelius ir kt. būdų, kai yra sprendžiama patalpų neturėjimo problema. Šioje vietoje yra akivaizdus nepamąstymas, nenorėčiau įdėti to žodžio administracijos aplaidumas, aiškiai žinant, kad šioje teritorijoje yra sudėtinga su patalpomis“, – kritikos negailėjo Tarybos narė. Neištvėręs priekaištų bandė atsikirsti Savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, priminęs, kad politikė pati anksčiau buvo vicemerė, tai galėjusi jau prieš kelerius metus problemą Kalotėje išspręsti.
Už šį sprendimo projektą balsavo 17 Tarybos narių, 8 susilaikė.
Finansavimas keliams nesikeitė, o poreikiai auga
Tarybos posėdyje opozicijos pasisakymų sulaukė ir klausimas dėl Klaipėdos rajono savivaldybės kelių rekonstravimo, kapitalinio remonto, naujos statybos, paprastojo remonto 2024–2026 metų prioritetinio objektų sąrašo patvirtinimo, kuriame net 64 prioritetiniai objektai laukia kelio rekonstrukcijos, kapitalinio remonto ar naujo kelio. Kaip rašoma Tarybai teikiamame aiškinamajame rašte, sprendimo įgyvendinimui reikalingos Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo ir Savivaldybės biudžeto lėšos.
Tarybos narė L. Urbutė teigė, jog smagu, kad tvirtinamas ilgalaikis sąrašas, tačiau apgailestavo, jog praėjusiais metais patvirtintas kelių sąrašas mažai kuo keitėsi. Ji komentavo, kad liūdina objektų įgyvendinimo terminai, jie nelogiški, nekontroliuojami.
Meras B. Markauskas pažymėjo, kad yra keletas aspektų, kodėl terminai vėluoja. „Nesėkmių yra. Kada yra perkama už mažiausią kainą, kainos ir kokybės santykis yra toks, tad dažnai su rangovais turime problemų. Kita dalis – visi žinome, kad šiuo metu turime labai stambių objektų, kuriuos bandome kuo greičiau įgyvendinti ir skirti visus galimus finansinius resursus, reikia pripažinti, kad kitos sritys šiek tiek nukenčia. Iš kelių programos finansavimas nedidėja, kaip gaudavome 3 mln. eurų, tiek ir toliau gauname. Puikiai suprantate, ką už 3 mln. eurų galėjome padaryti prieš 5 m., šiandien – ne“, – akcentavo meras.
Už sprendimo projektą balsavo visi Tarybos posėdyje dalyvavę Tarybos nariai.
Gabrielė ČIUNKAITĖ
A. VALAIČIO asociatyvi nuotr. iš „Bangos“ archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių