Vidurvasario nakties sapnas apgaubs Gargždus

Renių dvaro parke – ne masinės kultūros kūrybiškas renginys

Gargždų kultūros centro nuotr.: išskirtinio formato meno festivalio – performanso „Sapnas“ Gargždų kultūros centro kūrybinė grupė: M. Šeškevičienė, V. Kvedaras, A. Ananjeva.

Gargždų kultūros centras liepos 12–13 dienomis suburs šalies meno profesionalus, kurie žiūrovams dovanos unikalią kūrybinę patirtį. Gargžduose pirmą kartą vyks išskirtinio formato meno festivalis – performansas „Sapnas“.
Pasak renginio režisieriaus Vaido Kvedaro, iš pirmo žvilgsnio nesuderinami meno žanrai taps sapno dalimi, o jį įkūnys šiuolaikinio šokio, cirko, poezijos ir muzikos profesionalai. Performansą kurs Šiuolaikinio cirko trupės „Taigi cirkas” akrobatai Konstantin Kosovec ir Svajonė Izabelė Kuzelytė, Šakių kultūros centro cirko mokyklos kolektyvas „Šypsena”, Kauno šokio teatras „Aura“, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras, dailininkė Agnė Žilaitienė.
„Ar prisimenate savo sapnus? Jeigu ne, kviečiame kartu panirti į spalvotą ir menišką sapną. Apjungsime skirtingus žanrus taip, kad žmogus, stebėdamas reginį, pajaustų, kaip sapnuoja, ką jaučia. Šio performanso nereikia bijoti nesuprasti. Tiesiog skatiname priimti emocijas, kurias sukels renginys. Juk sapnus irgi ne visuomet suprantame, o juose patiriamos emocijos būna visokios. Sapnas – tai būsena, kuri nukelia mus į fantazijų pasaulį, kur neįmanoma tampa įmanoma, kur paslaptingiausi žmogaus troškimai nors akimirkai virsta realybe”, – apie renginį kalbėjo V. Kvedaras.
Jo teigimu, organizuoti tokį meno festivalį įkvėpė vienas geriausiai žinomų anglų klasiko Viljamo Šekspyro kūrinių – „Vasarvidžio nakties sapnas“.
„Kartu su Gargždų kultūros centro komanda – rinkodaros ir viešųjų ryšių vadove Albina Ananjeva ir kultūrinės veiklos vadybininkė Milda Šeškevičiene – intensyviai dirbome ir ieškojome geriausių kūrybinių sprendimų unikalaus meno festivalio koncepcijos išpildymui. Pasiruošimas šiam performansui vyko daugiau nei 10 mėnesių“, – pridūrė režisierius.
„Sapno“ veiksmo vieta – istorinis, persmelktas fantazijos Renių dvaro parkas, virstantis istorijos, poezijos ir vizualinio meno performansu. Liepos 13-osios vėlų vakarą, suskambus pirmiems muzikos akordams, pasigirs barono Eugenijus fon Renė poezija, o istorinio parko peizaže išryškės artistų siluetai. Skambant vidurnakčio varpams, sapnas išsisklaidys, grąžindamas žiūrovus į realybę. Registracija į šį vakarą buvo išankstinė ir itin populiari.
„Šiuo performansu siekiame plėsti profesionaliojo meno sklaidą regione. Kviečiame žmones, kuriems patinka ne masinė kultūra, pažadinti savo kūrybiškumą. Renginyje meno ir muzikos sričių profesionalai sutelks meninę patirtį ir kūrėjų kūrybinį potencialą“, – samprotavo V. Kvedaras.
Festivalį liepos 12 d. jungs kūrybinė konferencija „SAPNAS/ART“, kuri taps unikalia erdve menų sintezės refleksijai bei suteiks galimybę į kūrybiškumą ir improvizaciją pažvelgti kaip į fundamentalų kūrybos dėmenį, leidžiantį eksperimentuoti su raiškos formomis ir skatinti menines inovacijas. Dalyvių lauks praktiniai kūrybiškumo, idėjų generavimo mokymai.
Vyks kūrybinė sesija ir Žygimanto Kudirkos performansas „Kudirka AV“, apimantis poeziją, video projekcijas, o vėliau virstantis elektroninės muzikos instaliacija. Konferenciją moderuos lektorė, teatro „Lino lėlės“ direktorė, režisierė Vida Narveišytė, pranešimą skaitys Šiuolaikinio cirko asociacijos vadovė, oro akrobatė Elena Kosovec.


Konferencija vyks liepos 12 d., 9 val., kino teatre „Minija” (Kvietinių g. 3, Gargždai).
Performansas „SAPNAS”. Ar prisimeni savo sapnus? 22 val. Gargždų parko amfiteatras.
Reikalinga išankstinė registracija. Daugiau informacijos – www.gkc.lt



Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos rajono savivaldybė. Tam skirta 18 tūkst. eurų.
Elzė BRIDIKYTĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių