Regionų komiteto Europos aljanso nariai priėmė Klaipėdos regiono deklaraciją

Klaipėdos rajone praėjusią savaitę viešėjo beveik trys dešimtys Europos regionų komiteto Europos aljanso narių, atstovaujančių skirtingoms Europos valstybėms. Jie ne tik susipažino su Klaipėdos rajonu ir miestu, bet ir skyrė dėmesio problematikai ir naujoms galimybėms, su kuriomis susiduria Europos jūrų regionai, diskutavo apie tvarią jūrų plėtrą, jūrų tyrimų ir inovacijų svarbą bei strateginių investicijų į uosto infrastruktūrą poreikį. Diskusijų kulminacija – priimta Klaipėdos regiono deklaracija, nubrėžianti pagrindinius veiksmus, būtinus norint stiprinti ES jūrų ekonomiką.
Vystymui būtini finansai
Europos Sąjungoje vis labiau diskutuojant apie žaliojo kurso įgyvendinimą ir Senojo Žemyno siekį, kad iki 2050-ųjų Europa taptų kuo draugiškesnė aplinkai ir taip kuo mažiau veiktų klimatą, Regionų komiteto Europos aljanso grupės nariai vizito metu aptarė mėlynosios ekonomikos skatinimo priemones.
Lietuvos delegacijos narys Europos regionų komitete, Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas, kurio kvietimu nariai ir lankėsi Lietuvoje, teigė, kad pajūrio regionui ypač svarbi tvarios mėlynosios ekonomikos plėtra bei akvakultūros sektoriaus vystymasis, o šis vizitas parodė, kad mūsų šalis nori ir gali lyderiauti.
„Klaipėdos regionas yra parengęs jūrinę specializaciją, ne kartą Vyriausybės prašėme, kad jūrinė specializacija labiau atsispindėtų mūsų valstybės strateginiuose dokumentuose, nes manome, kad Lietuva yra jūrinė valstybė. Tad ir jūrinė tematika, ekonomika turėtų labiau matytis nacionaliniuose strateginiuose dokumentuose, ko mes ir toliau sieksime“, – Europos aljanso nariams pažymėjo meras.
Jam pritarė ir Europos aljanso grupės prezidentas Karlas Vanlouwe, kuris dalijosi, kad Klaipėdos uostas yra svarbus Lietuvai, nes uostas sukuria darbo vietų, gerovę gyventojams, naudą šalies pramonės industrijai: agrokultūrai, žuvininkystei. „Lietuva nėra didelė šalis, tačiau ekonomine prasme tai svarbi šalis narė“, – akcentavo grupės prezidentas.
Klaipėdos regionas būtent ir išsiskiria, nes viena svarbiausių plėtros krypčių yra jūrinė ekonomika. Šviežios ir vietoje užaugintos žuvies tiekimas, akvakultūros produktų perdirbimas, trumposios maisto tiekimo grandinės leistų pridėtinę vertę kurti ne tik vartotojams, bet ir valstybei. Tiesa, jūrinės ekonomikos vystymui būtina finansinė parama, kurios, teigiama, trūksta.


Deklaracijoje – pagrindiniai veiksmai
Dvi dienas trukusio darbo vizito metu Europos aljanso nariai nemažai dėmesio skyrė problematikai ir naujoms galimybėms, su kuriomis susiduria Europos jūrų regionai, taip pat diskutavo apie tvarią jūrų plėtrą, jūrų tyrimų ir inovacijų svarbą bei strateginių investicijų į uosto infrastruktūrą poreikį. Susitikime buvo aptartos ir priemonės, reikalingos mėlynosios ekonomikos ateičiai palaikyti.
Vizito kulminacija tapo priimta Klaipėdos regiono deklaracija, kuri nubrėžia pagrindinius veiksmus, būtinus norint stiprinti ES jūrų ekonomiką. Kaip informavo Klaipėdos rajono savivaldybė, deklaracijoje reikalaujama, kad naujoji Europos Komisija ir valstybės narės pirmenybę teiktų jūrų reikalams per kitą kadenciją ir siūlytų stiprinti programas, kuriomis remiami jūrų sektoriai, pavyzdžiui, žuvininkystė. Deklaracijoje taip pat pabrėžiama, kad reikia ES mėlynojo susitarimo dėl vandens politikos, didesnių investicijų į jūrų mokslinius tyrimus, tvarią uostų plėtrą ir jūrininkų darbo jėgos kvalifikacijos kėlimą.
„Pagrindinėse deklaracijos gairėse pabrėžiamas poreikis panaudoti mėlynosios ekonomikos potencialą, kad būtų skatinamos naujovės, kuriamos darbo vietos, užtikrinamas vandenynų tvarumas, atkreipiamas dėmesys į jūrų uostų svarbą, numatant jiems strategines investicijas. Mums, kaip pajūrio regionui, tai itin svarbu, o šis susitikimas yra žingsnis siekiant užtikrinti, kad jūrų regionai būtų tinkamai remiami ir įgalinami prisidėti siekiant bendrų ES ekonominių ir aplinkosaugos tikslų“, – sakė Klaipėdos rajono meras, Europos regionų komiteto atstovas B. Markauskas.
Europos aljanso grupės nariai per keletą dienų turėjo galimybę pažinti Klaipėdos regioną: apsilankyta Klaipėdos uosto direkcijoje, Drevernoje, kur aptarta ir mažųjų uostelių nauda vietiniam ir atvykstamajam turizmui ir akvakultūros ūkyje, kuriame auginamos lašišinės žuvys.
Gabrielė ČIUNKAITĖ
Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių