Per Gargždų miestą ritasi futbolininkų pergalės banga

Gargždų „Minijos“ progimnazijos mokiniai džiaugiasi turėję galimybę pabendrauti su „Bangos“ atstovais, įsiamžinti su iškovota LFF taure.

Audringa mėlyna oranžinė sirgalių jūra Gargždų futbolo klubą „Banga“ nešė į pergalę. „Iškovota FPRO LFF taurė priklauso ne tik futbolininkams, bet ir aistruoliams, visai miesto bendruomenei, kuri užkūrė tikrą ažiotažą prieš finalines rungtynes. Istorinė pergalė mūsų visų“, – įsitikinęs Lietuvoje jau daugiau nei dešimtmetį gyvenantis portugalas, futbolo klubo „Banga“ vyr. treneris Davidas Afonso. Neatsitiktinai visą šią savaitę įspūdinga LFF taurė keliauja per švietimo, kultūros bei kitas įstaigas, kad visi galėtų pačiupinėti, pakelti, įsiamžinti.
Į priekį stūmė užkurtas ažiotažas
„Iki šiol netikiu, kad ši istorinė pergalė įvyko“, – atvirai prisipažino Gargždų „Minijos“ progimnazijoje apsilankęs ir su mokiniais bendravęs vyr. treneris D. Afonso. Paprašytas įvardinti tris pagrindinius faktorius, kurie lėmė sėkmę, atsakė: „Pirmiausia tai tas užkurtas ažiotažas. Kai tik baigėsi pusfinalis ir mes žinojome, kad būsime finale, tik ir girdėjosi aplinkui, kad važiuosiu į Kauną, važiuosiu į Kauną… Tas sirgalių palaikymas mums alsavo į nugaras tiek prieš varžybas, tiek per patį finalą. Tai didžiulė varomoji jėga.“ Vyr. treneris džiaugiasi, kad į finalą atvyko ir jo tėvai, kurie neseniai buvo svečiavęsi Lietuvoje, tad logikos vėl skristi lyg ir nebuvo, tačiau nusprendė vėl atskristi ir palaikyti. Atvyko ir brolis su šeima – visi iš Portugalijos, tik sesei nepavyko ištrūkti dėl darbo.
VšĮ „Gargždų futbolas“ jaunimo ugdymo programų vadovas Pavelas Kozlovas pastebėjo, kad likus savaitei iki finalo daug kas užsisakė marškinėlius ar su atitinkamu numeriu, ar vardu. „Bangos“ atributika stebino savo giminaičius, vyrus, tėčius – daug kas užsakė kaip staigmeną. „Atsivežėme atributikos ir į Kauno Dariaus ir Girėno stadio­ną, viskas buvo parduota per valandą. Gavome pastabų, kad nepakankamai pasiruošėme“, – šypsodamasis prisiminė Pavelas. Anot jų, tądien buvo ypatinga atmosfera. Vos futbolininkai sustojo degalinėje, sutiko daug oranžiniais marškinėliais pasipuošusių žmonių. Važiuodami taip pat matė daug automobilių, iš kurių švietė oranžinė atributika, visa tai dar labiau „uždegė“ pergalės troškimą. Į stadioną palaikyti „Bangos“ plūdo ne tik gargždiškiai, bet ir tie, kurie šiuo metu gyvena Vilniuje, Kaune, tačiau savo gimtojo miesto komandos nepamiršo, tad atvyko su draugais, šeimomis.

„Iki šiol netikime, kad ši istorinė pergalė įvyko“, – atvirai prisipažino Gargždų „Minijos“ progimnazijoje apsilankę ir su mokiniais bendravę „Bangos“ vyr. treneris D. Afonso (dešinėje), žaidėjas V. Magdušauskas, kuris kažkada taip pat mokėsi šioje progimnazijoje.


Euforija liejosi per kraštus
Antrasis faktorius, kuris lėmė pergalę, anot D. Afonso, neabejotinai buvo žaidėjai. „Tai komanda, visada sakau žaidėjams, kad turime būti kaip šeima. Tai mus vedė į priekį“, – sakė vyr. treneris. Jis teigė, kad trečias faktorius buvo tiesiog gera diena: „Viskas įvyko taip, kaip ir turėjo įvykti. Fortūna buvo mūsų pusėje.“
Kartu su vyr. treneriu į Gargždų „Minijos“ progimnaziją kartu atvyko ir „Bangos“ žaidėjas Vaidas Magdušauskas. Įdomu tai, kad jis mokėsi Gargždų „Minijos“ progimnazijoje, o būdamas 16 m. jau išvažiavo į Vokietiją žaisti futbolo. Vėliau grįžo į Lietuvą ir prisijungė prie „Bangos“ komandos. „Vis dar nelabai suprantame, ką padarėme. Tai istorinė pergalė“, – apimtas pakylėtų jausmų kalbėjo žaidėjas. Paklaustas, ar labai jaudinosi per finalą, kokia buvo jausmų amplitudė, atsakė: „Kai jau sėdi stadione ant suoliuko ar žaidi, tu nebegalvoji apie nieką kitą, koncentruojiesi tik į žaidimą. Kai nuskambėjo paskutinis švilpukas ir mes laimėjome, prasidėjo tikra euforija.“
„Bangos“ komanda šoko, dainavo kartu su didžiule sirgalių minia. Tradiciškai buvo mesti žaidėjų marškinėliai sirgaliams. Fotoaparatų blykstės, filmavimo kameros – šlovės akimirką Gargždų komandos atstovai vos spėjo pozuoti. Vyr. treneriui D. Afonso grįžus į persirengimo kambarį, jis buvo, žinoma, išmaudytas. Dar ilgai čia griaudėjo „Bangos“ skanduotės, pergalingi šūksniai. „Manau, šokome, dainavome vien rūbinėje gal pusantros valandos“, – su šypsena prisiminė D. Afonso. Žaidėjas V. Magdušauskas sakė, kad telefonas netilo nuo žinučių, skambučių, buvo ir džiaugsmo ašarų – visko, juk emocijos liejosi per kraštus.
Atsakingai treniravosi baudinių mušimą
D. Afonso pasakojo, kad, likus savaitei iki finalo, tikslas buvo neišeiti iš rutinos. Nedaryti nieko specialaus. Žaidėjams, anot jo, reikia rutinos, tad tai ir buvo siekta išlaikyti. Be to, buvo aktyviai treniruojamasi mušti baudinius. Mušti baudinius yra iššūkis net labai patyrusiems žaidėjams, todėl, anot vyr. trenerio, nebuvo daug norinčių stoti prie baudinių linijos lemtingą akimirką. Tačiau išdrįsusiems pavyko susikoncentruoti ir parodyti geriausiai, ką gali. Baudinių serijoje rezultatu 4:1 „Banga“ iškovojo istorinę pergalę.
„Dar prieš lemtingą finalą sakiau, kad ir kas atsitiks, žiūrėkime pozityviai. Visą tą savaitę gyvenome finalo nuotaikomis, kiekvieną akimirką buvome finale. Futbolininkai ateidavo į treniruotes šypsodamiesi, kas nėra įprasta“, – kalbėjo vyr. treneris D. Afonso. Tiek jis, tiek kiti futbolo bendruomenės nariai vaikams, jaunuoliams, kurie norėjo įsiamžinti su taure, kurie buvo sirgalių gretose, linkėjo toliau atkakliai treniruotis, kad ši LFF taurė, kuri yra pereinamoji ir kas metus perleidžiama vis kitiems nugalėtojams, vėl sugrįžtų į Gargždus, kad ją ateityje vėl iškovotų gargždiškiai. Gargždų miesto seniūnė Indrė Žiedienė sako nenustojanti žavėtis, kaip Gargždų „Banga“ moka dalintis džiaugsmu su bendruomene.
Kitas rungtynes „Banga“ žais Gargždų miesto stadione šeštadienį, spalio 5 d., 15 val. su Alytaus „Dainava“.

Agnė ADOMAITĖ
Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių