Prisipažino gėręs, tik pamiršo, kiek

Girtam prie vairo sėdusiam suomiui teks gerokai paploninti piniginę ir atsisveikinti su teisėmis.

Klaipėdos rajono apylinkės teismo nuosprendį rugsėjo 18 d. išgirdo 1963 metais gimęs uostamiesčio gyventojas. Suomijos pilietybę turintis vyras teisiamųjų suole atsidūrė po to, kai girtas automobiliu leidosi į kelionę. Policijos pareigūnams jis įkliuvo Švepelių kaime, Klaipėdos rajone.
Gailėjosi prisidirbęs
Apie galimai neblaivų vairuotoją, opeliu važiuojantį nuo Klaipėdos Gindulių link, rugpjūčio 18 dienos rytą policijai pranešė atsitiktinis žmogus, kuriam nebuvo vis tiek, jog kelyje – sau ir kitiems pavojų keliantis asmuo, įtartinai manevruojantis mašiną.
Sulaukę tokio pranešimo, pareigūnai suskubo tikrinti informaciją, kuri netruko pasitvirtinti – įtarimų sukėlusi „Opel Zafira“ sustabdyta Švepelių kaime, Bičiulių gatvėje. Jos vairuotojui nustatytas 1,94 promilės neblaivumas.
Už tai teisme atsidūręs suomis aiškino visiškai pripažįstantis savo kaltę ir tikino, jog labai gailisi taip prisidirbęs. Paprašytas papasakoti, kaip nutiko, kad jis girtas sėdo prie vairo, vyras ėmė dėstyti turėjęs galvos traumą, kurios pasekmės – sutrikusi atmintis. Tuo teisindamasis klaipėdietis teigė daug ko neprisimenantis apie išgertuvių naktį, po kurios sėdo į draugo opelį iš išrūko. Iš atminties neišdilo tik tai, kad iki tos akimirkos, kol atsisėdo vairuoti, jis gėrė alų. Tačiau kiek jo išgurkšnojo, neprisiminė.
Sulaukė bausmės
Teisiamųjų suole atsidūręs anksčiau neteistas vyras pasakojo, jog mašina, su kuria įkliuvo, priklauso draugui. Šis savo automobilį jam buvo palikęs tam, kad turėtų, kuo nuvažiuoti į darbą. Kad jis sės prie mašinos vairo būdamas girtas, draugas neva neturėjo nė minties. Ir jis pats taip neketino elgtis, todėl tai, ką padarė rugpjūčio 18 dieną, jis vadino didele klaida, dėl kurios nuoširdžiai gailisi.
Bylą išnagrinėjęs Klaipėdos apylinkės teismas suomį pripažino kaltu dėl to, kad jis, būdamas gerokai įkaušęs, vairavo automobilį. Skirdamas jam bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad vyras anksčiau neteistas, per pastaruosius 5 metus Lietuvoje nebaustas ir administracine tvarka. Įvertinta ir tai, kad pripažino kaltę ir gailisi prisidirbęs.
Atsižvelgus į šias aplinkybes, už vairavimą išgėrus Klaipėdoje gyvenančiam Suomijos piliečiui skirta trečdaliu sumažinta bausmė – 2 500 eurų bauda. Tačiau tai dar ne viskas – vyrui teks iš savo piniginės ištraukti dar 1 200 eurų tam, kad valstybės naudai padengtų automobilio, kuris tokiais atvejais konfiskuojamas, rinkos vertę, bei atsisveikinti su teisėmis. Jos atimtos pusantrų metų laikotarpiui.
Tiesa, šis nuosprendis nėra galutinis – per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos jis gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Gintarė KARMONIENĖ
A. VALAIČIO asociatyvi nuotr. iš „Bangos“ archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių