Gardžiuokimės… su „Kranto“ progimnazijos valgyklos virėjomis Irma, Birute ir Alina
Kasdien šeimai ruošti maistą kai kam gali būti kančia, o kai kam – malonumas. O kaip pietums išvirti keliasdešimt litrų sriubos, iškepti kelis šimtus kepsnių, kalną riestainių ar bandelių ir po to dar šypsotis, kai nutįsta valgančiųjų eilė? „Kranto“ progimnazijos valgyklos darbuotojos Irma Benienė, Birutė Gedmintienė ir Alina Dargienė atsakė trumpai: „Reikia mėgti savo darbą.“
Patirtis – iš šeimos
Jei ne nuo vaikystės pomėgis gaminti maistą, šios moterys netriūstų didžiulėje valgykloje, kurioje kasdien maitinasi apie 900 „Kranto“ progimnazijos moksleivių. I. Benienė paaiškino, kad maisto ruošimas – jos giminės pašaukimas: „A. a. mama buvo virėja, eidavo šeimininkauti. Esame trys seserys ir visos gaminame ne tik namiškiams. Viena iš mūsų – profesionali virėja, kita – ypatinga krapštukė, labai gražiai dekoruojanti saldumynus, visos mėgstame eksperimentuoti.“
Prieš beveik 10 metų „Kranto“ valgykloje pradėjusi dirbti I. Benienė baigė maisto ruošimo kursus, tačiau darbinę patirtį pradėjo kaupti dabartinės „Minijos“ progimnazijos valgykloje. Ten ji dirbo 19 metų. „Ne sezono metu kas antrą savaitgalį, o sezono metu, per vasaros atostogas, kas antrą savaitę jau 23 metus papildomai dirbu Palangoje bare“, – šypsojosi Irma.
Pagrindinis jos darbas „Kranto“ valgykloje – paruošti daržoves ir jų salotas, taip pat daržoves sriubai. Jos čia kasdien išverdama 70 litrų, o tai 300 porcijų. Be dienos sriubos, du kartus per savaitę visus mokslo metus galima pasimėgauti šaltibarščiais. „Tie, kurie perka maistą, netrukus galės paragauti ir grybų sriubos“, – pristatė naujovę I. Benienė.
Jau kurį laiką prie pagrindinio patiekalo moksleiviai gali rinktis daržoves ar jų salotas ir patys įsidėti į lėkštę. Vis dėlto valgyklos darbuotojos pastebi, kad moksleiviai nelabai mėgsta daržoves, o mažiausiai valgo burokėlių. „Ruošiame 4 rūšių salotas, kurioms naudojame alyvuogių aliejų, obuolių actą pakeitėme natūraliomis citrinos sultimis. Tie, kurie nevalgo daržovių salotų, gali rinktis pomidorus arba agurkus“, – pasakojo Irma.
Ką valgyti, ras kiekvienas
A. Dargienė, profesionali virėja, „Kranto“ valgykloje sukasi jau 20 metų. Beje, ji yra baigusi šią ugdymo įstaigą, o pomėgis gaminti maistą – iš šeimos. Alinos sesuo irgi virėja, bet dirba Klaipėdoje. „Labai patinka mano darbas. Renkamės į valgyklą prieš 6 val., dirbame iki 15 val. Laikas prabėga greitai, nors nėra lengva visą dieną ant kojų“, – prisipažino Alina.
Per 20 jos darbo metų keitėsi ne tik virtuvės įranga, gamybos technologijos, bet ir valgiaraštis, ir vaikų mitybos įpročiai. „Anksčiau valgiaraštyje būdavo kotletai, cepelinai, plokštainis, dabar – žymiai įvairesnis maistas. Bet kaip visada yra tokių, kuriems, jei nebūtų mėsos, tai nebūtų ko valgyti, – pasakojo pagrindinius mėsos patiekalus ruošianti A. Dargienė. – Per tris savaites negali kartotis nė vienas patiekalas. Moksleiviai labiausiai mėgsta kepsnius (jų per dieną suvalgo apie 200), labai patinka plovas su paukštiena arba kiauliena (suvalgo net 400 porcijų), pradeda pamėgti lašišą.“ Alinos nuomone, kaip ir daug kas, taip ir mitybos įpročiai formuojasi šeimoje. Jai smagu, kai mato, jog vaikai mėgaujasi maistu, o išeidami iš valgyklos padėkoja.
Konditerijai – pirmenybė
Penktadieniais „Kranto“ valgykloje smaližius pasitinka kalnas riestainių, o kitomis dienomis – padėklai įvairių bandelių. Konditerija – mėgstamiausia B. Gedmintienės sritis. Kepti mėgo ir jos mama, tad Birutė padėjo jai ir pyragų, ir kaimiškų sausainukų tešlą maišyti, ir kitą maistą ruošti. „Esu virėja-konditerė, daug metų dirbau Gargždų vartotojų kooperatyvo, vėliau – privačioje įmonėje, dabar jau 10 metų „Kranto“ valgykloje. Nuo darbo pradžios esu iškepusi galybę bandelių. Labai patinka darbas su tešla. „Kranto“ moksleiviai mėgsta bandeles, ypač su dešrele, cinamonu, karamele, tik su džemu nelabai patinka“, – vardijo Birutė, kuriai vienu metu teko prisiminti ir virėjos specialybę, nes buvo toks laikas, kai ugdymo įstaigų valgyklose nekepė bandelių.
Konditerė pastebi, kad moksleiviams patinka patiekalai iš miltų ir varškės, tad dažnai renkasi varškėčius, blynus, lietinius, varškės apkepą.
Su „Bangos“ skaitytojais Birutė pasidalijo riestainių receptu.
Laima ŠVEISTRYTĖ
Riestainiai
Norėdami išsikepti mažiau nei 100 riestainių, atitinkamai mažinkite visų produktų kiekį.
100 riestainių reikės 4 kg kvietinių miltų, 8 kiaušinių, 1 kg margarino, 1 indelio sutirštinto kondensuoto pieno, 400 g vandens, 1 kg cukraus, žiupsnelio druskos, 60 g kepimo miltelių.
Margariną sumaišyti su cukrumi ir gerai išplakti. Tada įberti žiupsnelį druskos, supilti kondensuotą pieną, vandenį, išplaktus kiaušinius, kepimo miltelius, sumaišytus su miltais. Išminkius tešlą, daryti volelius ir iš jų raityti riestainius. Prieš dedant į skardą vieną riestainių pusę pavolioti cukruje, sumaišytame su vanile. Kepti 25 min. iki 1800 C įkaitintoje orkaitėje.