Pangesuose – lietuviškos vyndarystės tradicijos
Vyno gamybos tradicijos Lietuvoje gyvuoja nuo senų laikų. Unikalūs vyno gamybos receptai buvo perduodami iš prosenelių ar senelių jaunajai kartai. Senosios vyndarystės tradicijos puoselėjamos ir Pangesų kaime, esančiame tarp Priekulės ir Drevernos.
Čia įkurtoje „Memel wine“ vyninėje vyndario Vytauto Dabašinsko daugelį metų kaupta vyno gamybos patirtis leido sukurti unikalaus charakterio lietuvišką natūralų vyną, garsėjantį savo puikiu skoniu ir aromatu. Vyndarystės tradicija Vytauto šeimoje siekia 1965 m., kai iš Sibiro grįžęs senelis namuose ėmėsi gaminti vynus.
Vyninė ir joje gaminami vynai, kurių kilmė siekia net kryžiuočių laikus, pavadinti Memelio vardu. „Esu Klaipėdos krašto patriotas. Žaviuosi jo istorija. Norėčiau, kad ateityje „Memel wine“ vynas taptų Klaipėdos krašto vizitine kortele. Vynas man – tarsi kultūros rodiklis, bendravimo priemonė. Jis tikrai neturi jokių sąsajų su taip dažnai politizuojamu alkoholizmu“, – „Bangai“ prieš kelerius metus kalbėjo vyndarys, kurio edukacijoje „Bangos“ redakcija sumanė apsilankyti vieną gražią šios vasaros popietę.
„Mes renkamės uogas, kurios yra arčiausiai mūsų, kad galėtume teigti, jog vynas yra iš šio regiono. Dalį uogų užsiauginame patys, o kitas mums užaugina patikimi augintojai. Labai svarbu, kokia yra uoga, kaip ji buvo auginta, kiek gavo saulės, taip pat labai svarbu, kad ji nebūtų tręšta“, – gamybos subtilybes pasakoja senojo vyndarystės amato puoselėtojas. Dabar „Memel wine“ degustacijoje galima paragauti 7 rūšių vyną, o degustaciją Vytautas užbaigia labai iškilmingai. Savo gamybos putojančio vyno butelio kakliuką edukacijos dalyvių akivaizdoje meistriškai nukerta kardu. Napoleono laikais karinis husarų korpusas pergales šventė kardo smūgiu atkimšdamas šampano butelius. Šį tradicija tapo įspūdinga ceremonija!
„Mes jau kelerius metus esame oficiali vyninė Lietuvoje. Per šiuos metus jau turime ir kuo pasidžiaugti – mūsų svarainių vynas dvejus metus iš eilės yra pripažintas geriausiu lietuvišku vynu Lietuvoje. Agrastų vynas laimėjo sidabro medalį, o kiti vynai yra laimėję bronzos medalių“, – pasididžiavimo kokybiška produkcija neslepia vyndarys.
„Bangos“ inf.
Laimos ŠVEISTRYTĖS nuotr.