Brožių kaimo virtuvėje „ant tako“ kvepės senovinis maistas

Brožių kaime, kieme šalia bendruomenės įkurtos „Brožių virtuvės“, vyksta statybų darbai. Čia baigiama pastatyti lauko virtuvė su krosnimi ir pastogine. Vasarą po įkurtuvių čia bus galima gardžiuotis vietoje keptais, troškintais valgiais. „Šis mūsų projektas „Koknė ont taka: senoviška maista skonia“ sujungia buvusius du ankstesnius“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkė Vida Riaukienė.
Paskanauti naujų skonių valgių
Prieš 12 metų Brožių kaimo bendruomenė, įkūrusi „Brožių virtuvę“, svarstė, kaip turėtų plėtoti savo verslą. Aptarę galimybes, konkurencijos iššūkius, nusprendė gaminti maistą ir išvežioti. Iki šiol sulaukia daug užsakymų pagaminti maistą pobūviams, gedulingiems pietums, konferencijų ar kitų susibūrimų dalyviams. Populiarūs Gargždų turguje „Brožių virtuvės“ siūlomi dienos pietūs, be to, valgį ruošia globos namų gyventojams. „Bet neretai per Brožius keliaujantys žmonės mūsų teiraujasi, ar negalėtų čia pat pavalgyti, – kalbėjo V. Riaukienė. – Mes gaminame maistą, bet vietoje pavalgydinti neturime galimybės.“
Prieš porą metų „Brožių virtuvė“, gavusi rajono Savivaldybės finansavimą, prisidėjusi savo lėšų, įrengė degustacijos salę, kuri tapo ir bendruomenės susibūrimo vieta. Tačiau ir čia negalėjo įrengti kavinukės, nes per mažai erdvės – patalpos nepritaikytos viešajam maitinimui.
Dabar pildosi brožiškių ir būsimų lankytojų svajonė: įgyvendindami projektą „Koknė ont taka: senoviška maista skonia“ sklype šalia „Brožių virtuvės“ baigiama pastatyti lauko virtuvė su pastogine. Jo tikslas – Brožių kaime sukurti pramogų ir edukacijos erdvę, skatinančią žemaičių kulinarinio paveldo puoselėjimą. Projektą remia Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai. „Brožių virtuvė“ finansavimą gavo pagal Leader programą per vietos veiklos grupę „Pajūrio kraštas“.

Sveikesnės mitybos link
Birželį planuojama pakviesti pirmuosius lankytojus skanauti vietoje pagamintų valgių. Sumūrytoje krosnyje bus kepama duona, bandelės, mėsa, verdami troškiniai. Pasak V. Riaukienės, šis projektas sujungė du ankstesnius – „Brožių virtuvę“ ir daržovių apdirbimo cechą. Brožių kaimo bendruomenės verslas plečiasi.
„Norime maitinti sveikais senoviniais valgiais, bet pastebime, jog kai kuriuose yra per daug angliavandenių, cukraus. Esame sumanus kaimas – turime balansuoti tarp žemaitiškų valgių gamybos ir sveikesnės mitybos, todėl ieškome naujų galimybių. Bulvės juk nėra labai sveika, tai galvojame, jog kai kuriuose patiekaluose jas galima pakeisti pastarnokais, – atskleidė V. Riaukienė. – Mūsų virėjai lankė sveiko maisto gamybos kursus.“
„Mums reikia žinių apie produktus, kaip juos rinktis, kaip derinti, – kalbėjo virėjos Silvija Mažonienė ir Ilona Bliūdžienė. – Mėginsime įgytas žinias taikyti „Brožių virtuvėje“. Reikia mažinti cukraus kiekį patiekaluose, pavyzdžiui, vietoj jo galima į salotas dėti tarkuoto obuolio. Nereikia morkų kepti, kol suminkštėja – užtenka tik apkepti, o traškesnės – ir skaniau, ir sveikiau.“
„Sveikos mitybos link einame – turime daugiau vartoti sveikesnių produktų“, – patikino virėjas Marius Budrys.
Taigi „Koknėje ont taka“ lankytojams valgius gamins kulinarinių paslapčių įgijusi virėjų komanda. „Mes naudojame vietos ūkininkų užaugintas daržoves, savo ceche jas apdorojame – tai žymiai kokybiškesnė produkcija nei įsigyta prekybos centruose, – įsitikinusi V. Riaukienė. – Galvojame apie valgių receptus, juos kuriame – į pagalbą kviesime dietistę, kad padėtų sudaryti sveiko maisto valgiaraštį. Čia vyks ir edukacijos – mokysime kepti duoną.“
Tai – sezoninis maitinimas: nuo vasaros iki rudens.
Virginija LAPIENĖ
Autorės nuotr.