Keliaujanti stovykla – nuotykiai, žinios ir įgūdžiai

Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centras įsitikinęs, kad vaikai naudingai laiką leisti ir nerti į įspūdžiais ir žiniomis turtingą nuotykį turi ne tik vasarą. Tad jau antrus metus minėtas centras organizuoja keliaujančią stovyklą. Šiemet net 50 jaunuolių penkias dienas keliavo po Kuršių neriją. „Atostogos su Neringa“ dalyviai „Bangą“ tikino, kad ši stovykla – ne tik smagiai praleistas laikas. Jaunuoliai įgijo žinių, pasitarnausiančių ateityje, sustiprėjo fiziškai ir liko sužavėti turizmo ir žygeivystės galimybėmis.

Skiepijo pilietiškumą

Stovykloje dalyvavo 50 Klaipėdos, Kretingos rajonų bei Klaipėdos miesto mokyklinio amžiaus vaikų. Jie nepabūgo grėsmingo rudeniško oro ir pėsčiomis per penkias dienas apkeliavo Kuršių nerijos nacionalinį parką. Vaikų laukė įdomūs susitikimai su parko direkcijos darbuotojais, Neringos miesto bendruomenės atstovais, ekskursijos, edukacijos, praktiniai mokymai, kaip išgyventi gamtoje, pažintis su išlikimo galimybėmis, priemonėmis, būdais, maisto ir inventoriaus gaminimu žygyje. Anot Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro direktorės Skaidros Karalienės, įprasta organizuoti stovyklas vaikams vasarą. Tačiau vaikai turi prasmingai leisti laiką ir pavasarį, rudenį bei žiemą. Ši stovykla padėjo jaunuoliams formuoti savo fizinius, protinius, dvasinius gebėjimus, juos pritaikyti ne tik unikalioje Neringos gamtoje, bet ir praktiniame gyvenime. „Stovyklautojai buvo supažindinti su žygeivystės tradicijomis. Skiepijome jiems patriotiškumą, pagarbą gamtos ir kultūros paveldui, gamtinei bei gyvenamajai aplinkai“, – redakcijai apie stovyklą pasakojo minėto centro direktorė. Anot jos, keliaujanti stovykla – puikus būdas vaikui fiziškai sustiprėti, pažinti save ir jį supančią aplinką. „Vaikas pradeda labiau vertinti tai, ką turi: jaukius namus, skanų maistą, mylinčius ir gerbiančius jį žmones. Nesunku pastebėti, kaip vaikai stovykloje keičiasi: atsiranda savarankiškumas, atsakomybė už save, už artimą, tarpusavyje užviręs bendravimas keičia priklausomybę išmaniesiems telefonams“, – pastebėjo minėto centro direktorė.

Stovykla „Atostogos su Neringa“ – projekto „TAPK2“, iš dalies finansuojamo Europos socialinio fondo ir LR lėšomis dalis. Organizuojant stovyklą geranoriškai prisidėjo partneriai: KASP 3-ioji rinktinė ir jos 302-osios kuopos vadovybė, Gargždų atviras jaunimo centras, Lietuvos šaulių sąjunga, Neringos gimnazija, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie VRM pakrančių apsaugos rinktinė, Juodkrantės oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdyba.

Įgijo praktinių žinių

Stovyklos organizatoriai S. Karalienė, turizmo būrelio vadovas Ernestas Bukauskas bei KASP 3-iosios rinktinės 302 kuopos savanoris Simas Kvasys stebėjosi vaikų ištverme, gebėjimu džiaugtis Kuršių nerijos kraštovaizdžiu, draugiškumu, pagalba ir atjauta vienas kitam. Patys stovyklautojai „Bangą“ tikino, kad ši stovykla – bene geriausias rudens nuotykis. Turizmo būrelio narė, jaunoji šaulė Ema Paulauskaitė mano, kad stovykloje įgijo neįkainojamos patirties. Mergina tapo savarankiškesnė, atsakingesnė, labiau savimi pasitikinti. Žygiai jai buvo tikras išbandymas. Po jų E. Paulauskaitei net šokoladinis saldainiukas, lova ir dušas tapo didžiausiu malonumu. „Orientacinės varžybos įrodė mano sugebėjimus, dabar tikrai nebijosiu būti palikta miške viena su žemėlapiu. Grįžusi namo iš stovyklos jaučiuosi labiau subrendusi ir sustiprėjusi visapusiškai. Ji panaikino daugelį mano abejonių ir nepasitikėjimų“, – įspūdžiais redakcijai dalijosi turizmo būrelio narė, jaunoji šaulė. Ji džiaugėsi, kad vadovų pasakojimų ir patarimų nepamirš dar ilgai. Mat jie stovyklautojams buvo autoritetai, kurių pastebėjimai skatino mąstyti ir tobulėti.

O štai turizmo būrelio narys, jaunasis šaulys Saulius Petruškevičius gyrė sudarytą maršrutą ir įtraukiančias veiklas. „Maršrutas buvo labai įdomus: vien tik gamta ir tik dalelė civilizacijos. Ėjome apie 100 km, kiekvienas jų buvo naujas atradimas ir potyriai. Kai kurie gidai sugebėjo itin sudominti istorijomis apie Kuršių neriją, Nidą“, – pasakojo jaunuolis.

Aistė NOREIKAITĖ

Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių