Savivaldybės reprezentacinės išlaidos: ką ir už kiek perkame?

2020 metais Klaipėdos rajono savivaldybės reprezentacinės išlaidos siekė beveik 30 tūkst. Eur. Šiais metais iki rugsėjo 30 d. buvo panaudota 13 tūkst. Eur.

Įvaizdžio formavimas šiuolaikinėje visuomenėje tampa vis aktualesnis. Atitinkamai keičiasi ir dėmesys reprezentacinėms išlaidoms. Anksčiau apsiribota šakočiais ir gėlėmis, rašikliais, o dabar už reprezentacines lėšas perkami ir džemperiai, ir belaidės kolonėlės, ir namų kvapai… „Bangos“ skaitytojai paprašė pasidomėti, kiek Klaipėdos rajono savivaldybė patiria reprezentacinių išlaidų, palyginti kitų savivaldybių patirtį.

Šiemet numatyta 30 tūkst. Eur

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių ir bendradarbiavimo skyriaus specialistė Gintarė Plungienė informavo, kad, pavyzdžiui, 2020 m. reprezentacinėms išlaidoms Klaipėdos rajono savivaldybėje buvo skirti 35 tūkst. Eur. Išleista beveik 29,5 tūkst. Eur. Pirktos knygos, gėlės, kava, saldainiai ir jų rinkiniai, vanduo, suvenyrai (vazos, žvakės, pieštukinės), rėmeliai sveikinimo ir padėkos raštams, dėklai, kalėdiniai atvirukai, puodeliai, belaidės kolonėlės, „power bankai“, 20 vienetų Gargždų miesto vėliavų, apmokėtos oficialių delegacijų vizitų priėmimo išlaidos. „Prie didesnių pirkinių galima paminėti dovanų kuponus planšetiniams kompiuteriams rajono abiturientams, taip pat prisidėjimą prie prizinių fondų renginiuose, garsinančiuose Klaipėdos rajoną“, – informavo G. Plungienė.

Šiemet Klaipėdos rajono savivaldybės reprezentacijai skirta 30 tūkst. Eur. Iki rugsėjo 30 d. buvo panaudota 13 tūkst. Eur. Nupirkta po 50 vienetų marškinėlių, džemperių, krepšių, gertuvių, skėčių, puodelių, 1 000 vienetų atšvaitų, 10 USB raktų, 5 Gargždų miesto vėliavos, 30 vienetų tušinukų, 131 dėžutė saldainių. Pirktos ir kitos saldžios dovanos – tortai ir šakočiai, sveikinant gimtadienius šventusius kaimyninių savivaldybių miestus, medikus, spaudos atstovus. Dalį išlaidų sudarė apmokėjimai už gėles, vandenį, kavą. Anot G. Plungienės, reprezentacinių priemonių pirkimus vykdo Bendrųjų reikalų skyrius, pagal poreikį juos derindamas su Savivaldybės vadovais.

Dėl pandemijos sumažino

Kretingos rajono savivaldybės mero patarėjas Albertas Barauskas „Bangą“ informavo, kad 2020 m. Kretingos rajono savivaldybės biudžeto eilutėje „Reprezentacinės išlaidos“ iš viso buvo numatyta reprezentacinėms išlaidoms skirti 14 tūkst. Eur. „Tačiau dėl koronaviruso pandemijos Taryba metų eigoje šią išlaidų eilutę sumažino perpus – iki 7 tūkst. Eur, o kitas lėšas paskyrė pandemijos suvaldymo priemonėms. Iš likusių 7 tūkst. eurų per metus reprezentacinėms išlaidoms buvo panaudota 6 952,31 Eur.

Anot A. Barausko, 2021 m. Kretingos rajono savivaldybės biudžeto eilutėje „Reprezentacinės išlaidos“ iš viso numatyta reprezentacinėms išlaidoms skirti iki 10 tūkst. Eur. Šiuo metu panaudota 4 621,06 Eur. Tad bendrai 2020 m. ir 2021 m. (iki šios dienos) panaudota lėšų – 11 573,37 Eur. Pirkti puodeliai (24 vnt.), Kretingos rajono savivaldybės vėliavos (30 vnt.), sieniniai kalendoriai (250 vnt.), stiklinės gertuvės (20 vnt.), dovanų maišeliai (400 vnt.), aplankai padėkoms, sveikinimo raštams bei kt. (1000 vnt.), vizitinės kortelės (300 vnt.), gėlės, kava, arbata, vanduo, sausainiai, saldainiai, gaivieji gėrimai, svečių maitinimo paslaugos. „Sprendimus dėl įsigijimų (priklausomai nuo priemonių) priima Bendrojo skyriaus, viešųjų ryšių ir kt. specialistai, derindami su savo tiesioginiais bei Savivaldybės vadovais“, – paaiškino Kretingos rajono savivaldybės mero patarėjas A. Barauskas.

Didelė prekių įvairovė

Telšių rajono savivaldybėje reprezentacijai skiriamos lėšos apmokamos iš priemonės  „Bendradarbiavimo su valstybinėmis ir savivaldos institucijomis bei miestais – partneriais užmezgimas ir palaikymas“, taip pat iš Savivaldybės biudžeto programoje numatytos priemonės „Savivaldybės tarybos finansinio, ūkinio bei materialinio aptarnavimo užtikrinimas – Mero fondas“ bei iš priemonės „Savivaldybės administracijos struktūrinių padalinių ir specialistų darbo organizavimas“ – apmokama už Administracijos direktoriaus reprezentacines išlaidas.

„Pavyzdžiui, 2020 m. buvo išleista per 10 tūkst. eurų iš mero fondo lėšų. O 2021 m. iki spalio 28 d. Administracijos direktoriaus reprezentacinėms išlaidoms išleista 2 300 eurų“, – sakė Telšių rajono savivaldybės administracijos Teisės ir administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Vaitkienė.

„2020 metais pagrindinės reprezentacinės prekės Telšių rajono savivaldybėje buvo muilas bijūnas (miesto simbolinė gėlė), muiliukai meškiukai (miesto simbolis), daugkartinės apsauginės kaukės (su Telšių užrašu), knygos, naujagimių knygos, kalendoriai, tušinukai, ženkliukai (meškiukas), šakočiai“, – vardijo A. Vaitkienė. 2021 m. Telšiuose įsigytos reprezentacinės prekės – muilas bijūnas (200 vnt.), ženkliukai (200 vnt.), muiliukai meškiukai, knygos, popieriniai parkavimo laikrodukai į mašiną su Telšių miesto simbolika ir Savivaldybės informacija (1000 vnt.), namų kvapai (su Telšių miesto herbu), dovanų maišeliai (su Telšių miesto herbu), tušinukai (500 vnt.), šakočiai, išorinės baterijos (su užrašu Telšių rajono savivaldybė ir herbu).

Dėl priemonių įsigijimo sprendžia pagal kompetencijas paskirti Savivaldybės specialistai, tariamasi ir su rajono vadovais, kuriems pateikiami pavyzdžiai ir sprendžiama, kokios reprezentacinės dovanos labiausiai tinkamos, atsižvelgiama į būsimas progas ir t. t.

Agnė ADOMAITĖ
Asociatyvi nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių