Atveriamos lauko terasos: kavinukės lauks klientų ir gražesnių orų

Pasimėgauti kavos aromato akimirka. Pasidžiaugti lėkščių skambesiu. Nusišypsoti vieni kitiems. Taip savo būsenas apibūdina Gargždų kavinių, restoranėlių, picerijų savininkai. „Esame išsiilgę klientų, esame pasiruošę saugiai juos aptarnauti, o karantino nuostolių net neskaičiuojame, priešingai – priimsime naujų darbuotojų“, – tvirtino jie. Nors Vyriausybė karantiną pratęsė iki gegužės 31 d., tačiau sąlygos švelninamos: šiomis dienomis duris atvėrė prekybos centrų parduotuvės, teatrai, kino teatrai ir sporto klubai. Nuo ketvirtadienio maitinimo įstaigoms leidžiama klientus aptarnauti lauke.

Galioja griežti reikalavimai

Kavinės gali atverti lauko terasas, tačiau keliamos tam tikros sąlygos: tarp staliukų turi būti ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas, jei įrengtos pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip metro atstumu. Prie vieno staliuko gali sėdėti ne daugiau nei 2 asmenys, išskyrus vienos šeimos ar vieno namų ūkio narius. Klientai ir darbuotojai privalės dėvėti apsaugines veido kaukes ar respiratorius – nusiimti leidžiama klientams tik valgant ar geriant. Įvestas laiko apribojimas: lauko terasos galės veikti nuo 7 iki 21 val. Privaloma užtikrinti asmens higienos taisyklių laikymąsi, dezinfekuoti daugkartinio naudojimo inventorių.

Susiduria su iššūkiais

Andželika Skuodaitė, greito maisto restorano „Skveras“ direktorė, teigė, kad lauko terasos atverti neplanuoja, mat pranašaujami prasti orai. „Lauksim šiltesnių orų. Toliau tieksime maistą išsinešti“, ‒ „Bangai“ sakė A. Skuodaitė. Pašnekovė patikino, kad atidarius terasą prie apribojimų prisitaikys, jei niekas nesikeis, terasoje žmones aptarnaus tik iki 21 val., o maistą išsinešti tieks iki 22 val. „Nors žiema buvo labai sunki, stengiamės, dirbam, judam į priekį“, ‒ kalbėjo kavinės savininkė. Šiuo metu „Skveras“ ruošiasi vasaros sezonui, ieško papildomo žmogaus, nes darbuotojai norės atostogauti, tikimasi, kad padaugės lankytojų.

„Lijo“ kavinės-restorano direktorė Daina Šatkienė teigė, kad terasą atvers, tačiau klientų kol kas nesitiki dėl prasto oro. „Esame pasiruošę, turime dezinfekavimo priemonių, tikrai atidarysime terasą. Žmonės laukia, kiekvieną kartą ateidami pasiimti maistą išsinešti pasako ką nors gražaus, kaip pasiilgo“, ‒ klientų palaikymu džiaugėsi D. Šatkienė. Pašnekovės teigimu, išlaikyti pavyko visą kolektyvą, nors nuostolių patyrė nemažai: reikėjo šildyti dideles viešbučio patalpas, o tai, kad prekiauja maistu išsinešti, neatperka išleidžiamų administravimo kaštų. Paskaičiuota, kad „Lijo“ kavinėje galėtų būti aptarnaujama nuo 80 iki 100 stalų. Anot D. Šatkienės, visi darbuotojai laukia savo darbo, pašnekovė tikisi, kad kitą savaitę lankytojų padaugės. „Labai laukiame klientų, labai pasiilgome ir tikimės, kad ir mūsų pasiilgo“, ‒ „Bangai“ kalbėjo D. Šatkienė.

Žmonės pasiilgo bendrystės

Kavinės-baro „Bastilija“ vadovė Sigita Stalmokė teigia, kad kyla daug neaiškumų dėl darbuotojų testavimo, todėl lauks kitos savaitės ir greičiausiai terasos dar neatidarys. Anot pašnekovės, viskas priklausys nuo to, kiek reikės investuoti, kad būtų galima išlaikyti atidarytą, tačiau vis dėlto džiaugiasi, kad yra žengiama į priekį ir tuo reikia naudotis. Kadangi laikas ribojamas tik maisto tiekimui lauke – jo pakanka. „Klientai labai laukia, sako, kad nusibodo iš plastikinių lėkščių valgyti, pasiilgo gero oro, aptarnavimo, tikrų lėkščių. Žmonės nori laisvės, bendrystės“, ‒ „Bangai“ pasakojo S. Stalmokė. Jos manymu, karantino metu patirti nuostoliai ne tik finansiniai, bet ir moraliniai. „Balansuojame ant išlikimo ribos, kad neuždarytume verslo. Bet dabar reikia ne dejuoti, o žiūrėti į priekį ir bandyti, kiek įmanoma grįžti“, ‒ ryžtingai kalbėjo pašnekovė. Nors kavinė nedidelė, o darbuotojų yra minimumas, atėjus vasaros sezonui ir leidus dirbti, bus reikalinga gausesnė darbo jėga, todėl ieškos darbuotojų. S. Stalmokė „Bangai“ patvirtino, kad yra pasiruošę atverti duris. „Mūsų terasa nėra didelė, o visi apribojimai, kontrolė kavinėms buvo suformuota jau pernai, ji išliko tokia pati. Dezinfekcinių skysčių turim daugiau negu kvepalų“, ‒ juokaudama kalbėjo S. Stalmokė.

Saugo vieni kitus

Loreta Mazalienė, kavinės-picerijos „Ievos skanėstai“ savininkė, „Bangai“ teigė, kad labai džiaugsmingai sutiko žinią ir lauko terasą atvers bet kuriuo atveju. Anot pašnekovės, galbūt finansine prasme verslo tai negelbės, tačiau reikia atsižvelgti į emocinę būseną. „Mes labai laukiame savo klientų. Žmonėms reikia atsisėsti, išgerti kavos, suvalgyti pyragėlį, susitikti su tuo vienu žmogum, su kuriuo leidžiama, ir persimesti keliais žodžiais. Žmonėms reikia bendrystės kultūringoj aplinkoj“, ‒ kalbėjo L. Mazalienė. Pašnekovės teigimu, laiko apribojimai nepatogumų nesukels, esą šiuo metu nėra tikslo dirbti ilgiau: pranašaujami prasti orai, taip pat dalis darbuotojų yra dalinėse prastovose, neišdirbamos visos valandos. „Sudarėme galimybę žmonėms dirbti viso karantino metu. Tiekėme maistą klientams išsinešti. Turime savo transporto priemonę, taigi teikiame ir pristatymo paslaugą, ‒ pasakojo L. Mazalienė. ‒ Darbuotojai galėjo saugiai ateiti į darbą, pagal poreikį testavome momentiniais testais. Išgyvenome be protrūkio.“ Verslininkė užsiminė, kad net ieškomas darbuotojas – kepyklėlės-picerijos virtuvėje visada reikia papildomų rankų. „Viskas priklauso nuo požiūrio. Nuostolių neskaičiavome, o vertėmės per galvą: karantino metu padarėme ilgai planuotą kavinės remontą, ‒ džiaugėsi L. Mazalienė. ‒ Svarbu, kad pavyko išlaikyti kolektyvą. Aš labai dėkinga kolektyvui ir kavinės „Ievos skanėstai“ vadovei Raimondai Liutkuvienei, kurie sugebėjo mobilizuotis ir dirbti nesiskųsdami.“ L. Mazalienė patikino, kad kavinėje bus užtikrinamas higienos reikalavimų laikymasis, atstumai tarp staliukų bus išmatuoti, užtikrinama patalpų bei terasos higiena ir dezinfekcija. „Pavyzdžiui, sulaukėme skambučio: klientas norėjo rezervuoti stalą dvidešimčiai žmonių. Darbuotoja atsiprašė ir pasakė, kad to padaryti negali, nes tai yra nesaugu. Manau, turime saugoti vieni kitus. Man svarbi ir mano darbuotojų sveikata“, ‒ teigė L. Mazalienė.

Laukia lėkščių barškėjimo

„AMAM bistro“ savininkė Asta Marcinkeviča džiaugiasi, kad galės atverti lauko terasą ir žmonėms suteikti laimės, mat pramogų šiuo karantino metu labai mažai. „Pasipuošėm – pasidėjom gėlyčių, pasiruošėm sezonui ir laukiam klientų. O jie taip pasiilgę, galvojo, kad net viduj bus galima sėdėti. Mums svarbu, kad tik leistų dirbti ir nesirgtų žmonės“, ‒ optimistiškai kalbėjo A. Marcinkeviča. Savininkės teigimu, laiko apribojimas nėra aktualus, nes „AMAM bistro“ yra dienos kavinė, vasaros sezonu dirbs iki 18 val. kaip ir anksčiau, o šiuo metu dirba tik iki 15 val. „Buvo sunku, dirbau viena, nes nenorėjau prarasti klientų. Tačiau išgyvenome, negaliu skųstis. Kai dirbi, sutinki žmonių, nėra laiko liūdėti, ‒ sako Asta. ‒ O dabar turiu kvalifikuotą maisto specialistę. Bendradarbiaujame su Užimtumo tarnyba ir suteikėme darbo vietą.“ Anot „Bangos“ pašnekovės, kavinėje visur yra užrašai ant durų, dezinfekcinės priemonės, terasa nėra didelė ir laikysis visų keliamų reikalavimų. „Mums malonu, kad žmonės turės galimybę pasidžiaugti gražiu oru, skanios kavos puodeliu. Esam miesto centre – žmonės ir vėl galės stebėti praeivius, pasimėgauti akimirka“, ‒ šviesesne visų ateitimi tiki A. Marcinkeviča.

Klientai pasiryžę palaikyti

Kavinukės-saldaininės „Rūta. Saldainiai ir kava“ savininkė Valdonė Gėdminė „Bangai“ patikino, kad terasą ruošia ir atidarys. „Sąlygos tinka – vis geriau negu nieko. Laiko apribojimas problemų nekels, mes ir taip dirbame iki 21 val.“, ‒ komentavo V. Gėdminė. Krautuvėlės savininkė teigė, kad sieks užtikrinti asmens higienos kontrolę, pasidžiaugė, kad pavyko išlaikyti kolektyvą, o šiuo metu ruošiasi vasaros sezonui, todėl ieško papildomų rankų. Pašnekovės teigimu, karantino metu net apyvarta nenukentėjo. „Žmonės pirko ir perka išsinešti, net eilės būna ilgos, ‒ populiarumu džiaugėsi V. Gėdminė. ‒ Gargždiškiai labai laukia, kada bus galima atsisėsti jų pamėgtoje terasoje. Juokauja, kad ar snigs, ar lis – sėdės terasoje, labai to pasiilgę.“

Monika CALZONAITĖ

Vitos VITAITĖS asociatyvi nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content