Gurmanų pamėgtiems „Desertų namams“ – ketveri!

Ketvirtą gimtadienį skaičiuojančių „Desertų namų“ gimtadienio tortas perteptas ne tik kokybišku šokoladu, bet ir pandemijos, ir energetinės krizės patirtimi. „Iššūkiai mus tik dar labiau sustiprino ir užaugino. Todėl kad ir kiek jų buvo, „Desertų namai“ išsilaikė, o paskutiniaisiais metais apskritai neturiu kuo skųstis“, – pūsdama žvakutes ant torto sako „Desertų namų“ įkūrėja, gargždiškė Ieva Mažeikienė.

Pandemija pakoregavo planus

Ieva prisimena, kaip pirmą kartą apžiūrėjo patalpas Klaipėdos g., skaičiavo galimus pliusus, minusus, o surizikuoti ir atverti „Desertų namų“ duris ją padrąsino vyras Karolis. „Jis paragino pabandyti. Kitu atveju juk ir nesužinotume, ar idėja turi potencialo vystytis. O šiandien – vasario 4 d. – jau švenčiame ketvirtąjį gimtadienį“, – šypsodamasi sako Ieva. Ji atvirai pasakoja, kad pirmieji veiklos metai nebuvo lengvi. Tai buvo bandymų laikotarpis, kai daug eksperimentuota, tikrinta, kokie klientų poreikiai.

Antraisiais ir trečiaisiais „Desertų namų“ veiklos metais netikėtai užklupo koronaviruso pandemija. „Tuo metu dar laukiausi. Prisimenu, sėdžiu, pilvukas jau didelis, ir praneša per žinias, kad viską reikia uždaryti. Kokia bus parama ir kaip skiriama, niekas neaišku. Tad nerimo tikrai buvo daug. Juk slėgė prisiimta atsakomybė: patalpų nuoma, darbuotojai“, – nelengvą laikotarpį prisimena pašnekovė. Tuo metu, anot jos, buvo tikrai daug streso, tačiau dabar vertinant buvusią situaciją viskas susiklostė geriau nei tikėtasi. Valstybė skyrė verslininkams finansinius paramos paketus, kompensavo darbuotojų prastovas, o Ieva tuo metu susilaukė sūnaus Augusto, tad galėjo jam žymiai daugiau skirti dėmesio. „Tačiau jei valstybė nebūtų skyrusi paramos, būtų sudėtingesnė situacija, nes tada jau turėjome dvejas nuomojamas patalpas. „Desertų namai“ jau veikė tiek Klaipėdos g., tiek Gargždų „Minijos“ kino teatre. Buvo daug suirutės, tačiau guodė buvimas su vaiku. Nors, gimus kūdikiui, po dviejų savaičių buvimo namuose, jau buvau atskubėjusi iškepti pirmojo torto, rankos jau buvo pasiilgusios konditerijos“, – sako Ieva.

Kokybė nusveria kiekybę

„Desertų namų“ įkūrėja džiaugiasi, kad 2022-ieji buvo tarsi atpildo metai, labai darbingi, kai užsakymas vijo užsakymą. Nuo klientų, pasiilgusių kavos puodelio, deserto kavinėje, durys neužsivėrė, terasa taip pat buvo pilna lankytojų. Gyventojai buvo labai išsiilgę bendravimo. „Pandemijos metai irgi nebuvo „sausi“, juk buvo galima susiburti dviem namų ūkiams, tai užsakymų taip pat turėjome, bet tortai buvo kepami mažesni. Tik skaičius jų būdavo didesnis“, – prisimena verslininkė.

Įdomu tai, kad tiek „Desertų namai“ gimė 4 d., tiek sūnelis Augustas gimė 4 d. Abu Ievos kūdikiai, kuriuos moteris atsakingai ir kūrybiškai augina. O padeda visa šeimyna! Iš devynių darbuotojų net penki yra giminės. „Dirba mama, sesuo, Augusto kūma… Vyras visada labai palaiko, aš esu kūrybininkė, o jis – labai racionalaus proto, tad geriausiai susigaudo buhalterijoje ir pan. Man dirbti su giminėmis, šeimos nariais gera, nes jaučiu didžiulį pasitikėjimą jais“, – dėsto pašnekovė.

Būtent artimųjų palaikymas, gera atmosfera darbe padeda įveikti ir kylančius sunkumus. Paskutinis – infliacija, energetikos krizė. Pasak Ievos, kainos „Desertų namuose“ nėra pačios mažiausios, tačiau dėl to, kad nuo pat atidarymo pradžios gamyboje naudojami tik patys kokybiškiausi produktai. Perkamas ne margarinas, o sviestas, ne augalinė grietinėlė – o grietinėlė, naudojami pasaulinės rinkos šokoladai. „Mano nuomone, geriau valgyti desertą rečiau, bet tik kokybišką. Tokia mūsų filosofija“, – sako Ieva.

Naujovė – skulptūruoti vaisiai

Pats populiariausias „Desertų namų“ produktas – „Macarons“ pyragaičiai. Jų čia yra pačių įvairiausių skonių, estetiškai dekoruotų ir tirpstančių burnoje. Žmonės įprato desertus dovanoti ir įvairiomis progomis, pavyzdžiui, Tarptautinės mokytojų dienos, Boso dienos ir t. t. Pačiai Ievai skaniausi pistacijų skonio „Macarons“ pyragaičiai. Šiuo metu desertų vitrinoje gundo ir naujovė – skulptūruoti vaisiai. „Siekiame koja kojon žengti su konditerijos naujovėmis. Todėl nuolat investuojame į mokymus, tobulinimąsi. Turime ir vaikų mėgstamų burbulinių arbatų, neseniai baigiau skulptūruotų vaisių gaminimo kursą, galiu pasiūlyti skulptūruotų mandarinų, bananų, pasiflorų, mėlynių. Išskirtinis desertas ir juodoji citrina su juzu, kuris yra vienas iš brangiausių vaisių pasaulyje. Kas nepabijo ir paragauja, vėliau sugrįžta vėl. Visi šie desertai yra gaminami rankomis, kai juos prapjauni, pasirodo vaisiaus masė“, – kalba kavinės šeimininkė.

Versle besisukanti konditerė atvira: rajono gyventojams ruošia dar vieną staigmeną, tačiau pastarosios dar negalinti atskleisti, tik užsiminė, kad ji pati yra iš tokių žmonių, kuriems nuolat reikia naujų tikslų, nuolat norisi išstumti save iš komforto zonos ir stačia galva nerti į neištyrinėtas teritorijas. Tai padeda išvengti rutinos ir tobulėti. Paklausta, ko pati palinkėtų „Desertų namams“ gimtadienio proga, atsako: „Dar daug daug metų, o svarbiausia, kad kolektyve būtų darna ir kiekvienas užsukęs klientas pajustų tą tvyrančią harmoniją.“ Lankytojai kviečiami nepraleisti kavinės gimtadienio, nes laukia nuolaidos ir ypatingi, kokybiški, burnoje tirpstantys desertai!

Agnė ADOMAITĖ

Asm. archyvo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių