2021-ųjų biudžetas. Koks jis ir kaip bus panaudoti pinigai?

Klaipėdos rajono savivaldybės biudžetas šiemet ir vėl auga. Vien iš gyventojų pajamų mokesčio bus surinkta arti 37 milijonų eurų, o visos pajamos sieks kiek daugiau nei 77 milijonus. Nemaža dalis biudžeto lėšų bus skirta švietimo, socialinių, kultūros įstaigų darbui, paslaugų užtikrinimui. Tačiau planuojama nemažinti ir dėmesio kelių, gatvių atnaujinimui, remontui bei priežiūrai, taip pat projektų, svarbių visuomenei, įgyvendinimui. Šiemet turėtų iškilti nauja Gargždų autobusų stotis, bus pradėtas parko projekto antrasis etapas, toliau bus tęsiamos Jakų mokyklos statybos, startuos Gargždų daugiafunkcio sporto centro statybos, vyks kiti darbai.

„Kiekvienas besideklaruojantis gyventojas įneša savo dalį į biudžetą, o mes, kaip Savivaldybė, galime sparčiau įgyvendinti užsibrėžtus darbus, projektus.“Didžioji dalis biudžeto – švietimui, socialinei sričiai, kultūrai

Beveik 33 milijonus eurų, arba kiek daugiau nei 42 procentus biudžeto, planuojama išleisti švietimui. Tai viena svarbiausių sričių, tad ir išlaidos atitinkamos. Lėšos bus skiriamos mokyklų ir darželių išlaikymui, įrangos atnaujinimui, mokytojų ir kito personalo atlyginimams, vaikų nuvežimui į mokyklas. Taip pat ir toliau bus investuojama į švietimo įstaigų plėtrą rajone – Gobergiškėje ir Slengiuose esančių darželių renovacijai, statybai ir plėtrai. Įgyvendinami ir kiti projektai, kad rajono mokinių pasiekimai gerėtų.

12 procentų arba per 9 milijonus eurų bus skirta socialinei apsaugai – išmokoms, pašalpoms ir kompensacijoms, finansinei pagalbai, paramai mokiniams, paslaugoms pirkti. Taip pat bus toliau įgyvendinami projektai plečiant Priekulės socialinių paslaugų centrą, vaikų dienos centrus, vykdomos savivaldybės ir nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimo, tradicinių religinių bendruomenių rėmimo programos, prisidedama prie bendruomenių vykdomų projektų finansavimo.

Dešimtadalis biudžeto nukeliaus į kultūros ir sporto sritį. Pavyzdžiui, vaikų žaidimo ir sporto aikštelių seniūnijose įrengimui numatyti 200 tūkst. eurų, planuojama pradėti Gargždų kultūros centro pastato rekonstravimo darbus, bus finansuojami jaunieji sportininkai – futbolininkai, buriuotojai ir kiti. Startuos ir daugiafunkcio sporto centro Gargžduose statyba.

„Kasmet Savivaldybės biudžetas didėja. Tai augančio rajono privalumas. Kiekvienas besideklaruojantis gyventojas įneša savo dalį į biudžetą, o mes, kaip Savivaldybė, galime sparčiau įgyvendinti užsibrėžtus darbus, projektus. Ir šiemet esame nusimatę nemažinti tempų. Jeigu praėjusiais metais buvome susikoncentravę į projektų parengimą, tai šiemet pagaliau turėtų prasidėti statybos, rekonstrukcijos darbai. Laukia Gargždų kultūros centras, autobusų stotis, daugiafunkcis sporto centras ir kiti“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Rajono kelių infrastruktūrai – daugiau nei 9 mln. eurų

Šiemet turėtų būti baigti Gargždų Pušų ir Kvietinių gatvių įrengimo darbai, planuojami Jakuose Pašto ir Mėtų gatvių rekonstravimo darbai, Trušeliuose Danės gatvė, bus tęsiami Priekulės Klaipėdos gatvės rekonstravimo darbai. Kaip pernai, taip ir šiemet Gargždams ir Sendvario seniūnijos keliams, pėsčiųjų takams remontuoti ar tiesti skiriamos tikslinės lėšos.

Bus tęsiami ir ES lėšomis finansuojami projektai – tai Priekulės viešųjų erdvių, Vėžaičių parko teritorijos tvarkymas. Arti milijono planuojama išleisti melioracijos statinių priežiūrai, polderinėms sistemoms atnaujinti ir prižiūrėti.

„Dar praėjusiais metais koalicija išsikėlė tikslą 2021-ųjų metų biudžetą pasitvirtinti kuo anksčiau. Tad ir administracija, ir politikai praleido tikrai daug laiko, kad šis tikslas būtų įgyvendintas. To rezultatas – pirmą kartą biudžetą galime tvirtinti sausį, o ne vasarį, o tai reiškia ir aiškumą, kaip mes gyvensime artimiausius metus, turime visu mėnesiu anksčiau. Manau, kad tai didelis pliusas. Juk ne veltui sakoma, kad gera pradžia ‒ pusė darbo. O kuo jį anksčiau pradėsime, tuo greičiau ir rezultatas bus matomas“, – teigia Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas.

2021-aisiais didžiąją dalį savivaldybės biudžeto įplaukų sudarys gyventojų pajamų mokestis – 36 milijonai 717 tūkstančių. Beveik 29 milijonai eurų bus valstybės dotacijos, turto mokesčiai biudžetą papildys arti dviejų milijonų, per tris milijonus eurų už paslaugas ir nuomą, planuojama, surinks biudžetinės įstaigos. Daugiau nei 2 mln. eurų įmonės ir gyventojai sumoka valstybės ir vietinių rinkliavų už įvairių licencijų, leidimų išdavimą, komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą, taršos ir išteklių mokesčių.

Savivaldybės skiltis spausdinama pagal paslaugų viešojo pirkimo-pardavimo sutartį Nr. AS-751.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių