Priekuliškių šeima mėgaujasi putpelienos kepsniais
E. Spyčienė, augindama naminius paukščius ir gyvulius, su šeima mėgaujasi sveiku maistu.
Pangesų kaime Priekulės seniūnijoje gyvenanti šeima įrodė, jog galima ūkininkauti ir gyvenant daugiabutyje. Sveiko maisto šalininkai Spyčiai valgo tik savo ūkelyje užaugintų vištų, putpelių kiaušinius, paukštieną, avieną, ožkų pieną, ožkieną. Tai, kas lieka nuo šeimos stalo, parduoda, papildydami savo piniginę. Iš augintinių jie turi ne tik naudos, bet ir patiria malonumą. „Nežinojau, kad taip patiks gyvūnai – būčiau galėjusi mokytis veterinarijos mokslus“, – prisipažino Ela Spyčienė, buvusi miestietė, neseniai pasirinkusi ūkininkavimą.
Muskusinių ančių nevalgo
Pangesų kaime, prie kelio, daugiabutyje įsikūrusi E. Spyčienės šeima – įkvepiantis pavyzdys, kad galima susikurti naudingą ir malonią veiklą, valgyti savo užaugintą maistą ir dar papildyti šeimos biudžetą.
Smulkų ūkį ji pradėjo kurti prieš 5 metus. Pasistatę porą tvartelių, augina vištas dedekles, antis, žąsis, putpeles, avis ir ožkas.
E. Spyčienė pasakojo, jog pirmiausia įsigijo mėsinių dedeklių – Kučino jubiliejinių. „Jos atsparios šalčiui – gali ištverti iki 30 oC laipsnių, – dėstė pašnekovė. – Ši veislė reta, todėl pavasarį žmonės prašo kiaušinių perinimui arba viščiukų, kuriuos periname inkubatoriuje. Už vienadienį viščiuką moka pusantro euro.“
Be šių, atsparių šalčiui vištų, ūkyje yra dar trijų veislių dedeklių: juodųjų australorpų, olandiškų bei čekiškų dominančių. Tarp jų puikuojasi ir muskusinės antys. „Dėl kiaušinių jas laikome. Šie paukščiai daug rūpesčio nekelia, nes patys išperi ančiukus, – pasakojo Ela. – Mėsa skani, neriebi, bet jų nevalgome – per daug gražios. Pjauname tik kai kas paprašo Kalėdų stalui.“
Ir pulką žąsų užsiaugino, bet įsisukus vagišiams, beliko dvi.
Augina mėsines putpeles
Tvartelyje su vištomis įkurdintos putpelės, bet jos gyvena narveliuose. Šiuo metu šmirinėja apie 150 prancūziškų mėsinių putpelių. Ūkininkė pasakojo, jog šios didesnės nei faraonų veislės, ir jų kiaušiniai didesni. „Paukšteliai jaukūs, nori bendrystės, bet nemėgsta triukšmo ir ryškios šviesos“, – dėstė Ela.
Netrukus inkubatoriuje išsiris kelios dešimtys jauniklių. Juos perina visus metus. Užaugs šildomi lempa. Ūkininkė pasakojo, kad putpelės kiaušinius pradeda dėti sulaukusios 45 dienų ir deda kasdien – metus. Ji tvirtino, kad putpelių kiaušinius sveikiau valgyti nei vištų, šie nesukeliantys alergijos.
Spyčių šeima mėgaujasi ir putpelių mėsa, kuri esanti delikatesinė, ja maitinami kūdikiai. Šio paukštelio skerdienos – apie 200 gramų. „Putpelieną ruošiu panašiai kaip vištieną – darau užpiltines, kepu ant grotelių, verdu sriubas, nes labai skanus buljonas“, – dalijosi patirtimi E. Spyčienė. Ji pridūrė, jog kai kas valgo žalią putpelieną.
Šiame ūkyje putpelių galima nusipirkti už 3–4 eurus, o 12 kiaušinių kainuoja 1 eurą. Ūkininkės produktų Klaipėdoje laukia nuolatiniai pirkėjai. E. Spyčienė pasakojo, jog miestiečiai įsigyja putpelių, kurias augina daugiabučiuose, laiko narveliuose.
Sūrio gardumėlis
E. Spyčienė laiko ir dvi melžiamas zaneno veislės ožkas bei jauniklę ožkelę, kurią ketina parduoti. Šeima vartoja pieną, valgo iš jo pagamintus sūrius. Ūkininkė pasakojo, kaip pagaminti skanų brinzos sūrį. Jam reikia 2 litrų ožkos pieno, 0,5 litro grietinėlės, 15 putpelių kiaušinių. Užkaitinus pieną, grietinėlę ir kiaušinius suplakti plaktuvu ir pilti į kaitinamą pieną. Maišant virti 7 minutes. Atvėsinus supilti į formą. Galima pagardinti krapais, česnaku, petražolėmis arba šokoladu. Iš šio kiekio išeina pusė kilogramo sūrio.
E. Spyčienė sakė gaminanti ir lydytą sūrį. Ji pasakojo, kad šeima valgo ožkieną.
Šiemet ūkininkė užsiveisė ir avių. Vokiški merinosai – mėsai, vilnai. „Švelnūs, jaukūs gyvūnai patinka ir mano sūnui“, – šypsojosi pašnekovė.
Pašarą savo augintiniams perka iš ūkininkų. Daigintų gruodų duoda ir paukščiams, ir gyvuliams.
„Nežinojau, kad man taip patiks gyvūnai – būčiau galėjusi jaunystėje studijuoti veterinarijos mokslus, – prisipažino E. Spyčienė. – Dabar privačioje mokykloje mokausi kirpėjos amato.“