Gardžiuokimės su Kvietinių folkloro ansamblio „Kveitys“ dalyve Janina Dapkiene
Su meile dainuojanti liaudies dainas vyriausia ansamblio „Kveitys“ dalyvė J. Dapkienė saugo ir iš mamos, žemaitės, paveldėtus senovinių valgių receptus. Kvietiniškė pedagogė jų visada atsineša į ansamblio dalyvių susibūrimus, vaišina svečius.
„Kraujiniais vėdarais jaunimo nebepavaišinsi: jiems per daug kalorijų, per sunkus maistas, – šyptelėjo J. Dapkienė. – O kai atsinešu į folkloro ansamblių dalyvių susibūrimus, sako, kad tai delikatesas – beregint dingsta.“ Ir jos kastinio pasigenda visi, kas tik paragauja. Iš mamos šį valgį gaminti išmokusi kvietiniškė jį savaip patobaulino. „Stengiuosi gaminti saldžiarūgštį, kuo liesesnį, – kalbėjo Janina. – Mano šeimai patinka, ypač vasarą, su karštomis, „apvaliomis“ bulvėmis. Kanapių neturiu, tai pakepinu sėmenų, ataušinusi sumalu kavamale ir įberiu į kastinį.“ Jį gardina ir pipirais, krapais, svogūnų laiškais, česnakais.
Tačiau, kol augo vaikai, kastinį buvo pamiršusi, nes šie jo nemėgo. „Pradėjus dainuoti folkloro ansamblyje, man jį priminė dalyvė Adolfina Telšinskienė“, – pasakojo J. Dapkienė. Ji tikisi, jog kastinio receptą išsaugos užaugusi anūkė Viktorija, nors dabar nėra šio valgio mėgėja.
„O girą mama kažkodėl darydavo tik Velykoms – vasarą šio gaivaus gėrimo negamindavo. Ir neišsiaiškinau, kodėl – nebėra ko paklausti“, – sakė pašnekovė.
Folkloro šventei Kvietiniuose girą ji gamino su kolegėmis, savaip improvizuodamos.
Gira
- Reikia 3 kg juodos duonos, 10 litrų vandens, 100 g mielių, 800 g cukraus, saujelės apynių (pagal skonį – galima ir nedėti).
Riekelėmis supjaustytą duoną sudžiovinti ir orkaitėje apdeginti.
10 litrų vandens užvirinti ir sudėti paruoštą duoną, suberti apynius, sandariai uždengti puodą ir laukti, kol atvės. 100 g mielių sumaišyti su cukrumi, palaukti, kol iškils. Vandenį nupilti nuo duonos. Į šiltą sudėti mieles, 800 g cukraus ir sandariai uždaryti, kol pradės rūgti. Tada supilsčius į mažesnius indelius, dėti į šaldytuvą.