Gardžiuokimės su… duonos kepėjais iš Kartenos

Autorės nuotr.: jaunajam pagalbininkui Rokui patinka kepti duoną.

Kepyklą „Kartenos duona“ valdantis kretingiškis Darius Gaučius turi ir mobilią duonkepę krosnį, kurią atsigabenęs į renginius su sūnumi Roku demonstruoja, kaip senoviškai kepama duona. Jie sulaukia jaunimo dėmesio, vyresniesiems ši edukacija sužadina vaikystės prisiminimus, kaip namuose buvo kepama duonelė.
Kokia gardi ruginė duona, iškepta malkomis kūrenamoje krosnyje įsitikino visi, kas jos paragavo. „Kepame pagal senolės receptą, maišome tokį pat raugą, kaip ir ji kadaise, – patikino D. Gaučius. – Mano mama irgi ne vieną dešimtmetį kepė duoną ir pardavinėjo. Dabar kepu aš, tikiuosi, kad ir mano vaikai perims šį amatą“.
„Kartenos duonos“ savininko sūnui Rokui netrūksta įgūdžių: visų akivaizdoje suformuotus ruginės duonos kepalėlius ant ližės mikliai pašovė į iškūrentą krosnį, o po to gražiai parudavusius ištraukė. D. Gaučius sakė, jog anksčiau juos dėdavo ant klevo ar kopūsto lapo, o dabar – ant trešnės.
Renginio dalyviai graibstė kvepiančius ruginės duonos kepalėlius, nors čia pat buvo ir „Kartenos duonos“ kepyklos gaminių, keptų elektrinėje krosnyje.
D. Gaučius kalbėjo, jog šeimos kepykloje dirba 10 darbuotojų. Savo iškeptą duoną ir kitus gaminius jis parduoda Vydmantuose ir Klaipėdoje esančiose parduotuvėse. „Pragyvename iš šio amato“, – atskleidė verslininkas.
Virginija LAPIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content