Gardžiuokimės su priekuliškėmis karitietėmis
Pirmadienį atsisveikinimo vakaras su Vėžaičių Oninių šventėje koncertavusiu ukrainiečių vaikų choru Lankupių bendruomenės namų kieme aidėjo gražiomis dainomis, kvepėjo vanile. Priekulės Carito organizacijos narės choristams prikepė jų didžiausią šūsnį – per šimtą burnoje tirpstančių, vaikams patinkančių vaflinių blynų. Mažojoje Lietuvoje jie žinomi kaip vofeliai.
Priekuliškės kepėjos juokavo, kad, keptų ant ugnies senovinėje vaflinėje vaflių recepto pagrindinis ingredientas yra meilė. Ir kepti reikia tik su šypsena. Pora valandų vaikams kepusios vaflius moterys nė kiek nepavargo, geros nuotaikos nepametė. „Paslaptis čia yra paprasta. Komandoje kiekviena esame pasiskirsčiusios pareigomis. Tad darbai vyksta sklandžiai, linksmai“, – atskleidė karitietė, rajono Savivaldybės vicemerė Violeta Riaukienė. Vofeliai – išskirtinis Klaipėdos krašto lietuvininkų patiekalas, primenantis vaflius ir kepamas pagal specialią techniką. Lietuviai šį patiekalą neretai vadina blynais – širdelės formos vofeliai kepami specialioje keptuvėje. Rašytiniuose šaltiniuose teigiama, kad vafliai pradėti kepti Reino upės regione viduramžiais, maždaug XIV a., kai tik atsirado specialios širdelės formos keptuvės su bičių korį primenančiu ornamentu. Vaflių pavadinimas kilęs iš vokiško žodžio wafla, išvertus į lietuvių kalbą – korio akutė. Mažosios Lietuvos regiono lietuvininkai vaflinius blynus pradėjo kepti nusižiūrėję nuo vokiečių daugiau kaip prieš šimtą metų ir pavadino juos vofeliais.
Vėžaičių kultūros centro direktorė Diana Ciparienė, tarptautinio projekto iniciatorė, ukrainiečių choristams lauktuvėms padovanojo jų itin pamėgtą skanėstą – šakotį.
Vita VITAITĖ
Autorės nuotr.
Vafliai (vofeliai)
2 stiklinės miltų, 2 kiaušiniai,2 šaukštai sviesto,1 stiklinė pieno,1 šaukštelis vanilinio cukraus,4 šaukštai cukraus, žiupsnelis druskos
Sviestą gerai ištriname, įmušame kiaušinių trynius, įberiame druskos ir maišome. Maišant pamažu supilame pieną arba grietinėlę, suberiame miltus, cukrų ir vanilinį cukrų. Prieš kepant sudedame išplaktus baltymus ir atsargiai sumaišome su tešla. Įkaitiname vaflinę keptuvę patepame ją lašinuku, įpilame tešlos į keptuvę, uždarome ir iš abiejų pusių kepame.