Gardžiuokimės su Reda Sakalauskiene

Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skyriaus edukacijų koordinatorės Redos Sakalauskienės pomėgis kepti pyragus, keksiukus, sausainius ir tortus užaugo kartu su pirmagime dukryte.
Aistei jau 10 metų, o mažajai Gustei, kuri talkina, kai mama kepa, – 4-eri. Mamos kepinius giria ir 8-metis sūnus Jonas. Pyragais Reda vaišina koleges, draugus, giminaičius ir vis dar sugeba juos nustebinti. Kad pomėgis taptų pragyvenimo šaltiniu, Reda nesvarsto, nes labai mėgsta darbą su vaikais.
Iš Plungės rajono kilusi Reda Klaipėdos universitete studijavo kūno kultūrą ir sporto pedagogiką, vėliau – vaikystės pedagogiką. 10 gyvenimo metų su vyru Klaipėdoje moteris vadina turiningu laiku, nes gimė trys vaikai, tuo metu jauna šeima statėsi namą Šlapšilėje. „Laukdamasi pirmosios dukrytės galvojau, ką dabar veikti. Pamaniau, gal pabandyti kepti saldumynus, nes galėsiu vaišinti svečius per jos gimtadienį, palepinti vaikus. Tiesa, studijuodama dirbau kavinėje „Fridricho pasažas“, tai turėjau įdomių patirčių“, – prisiminė pomėgio pradžią Reda. Internete susiradusi receptų augant pirmagimei kas mėnesį ta proga jauna mama išbandydavo vis naują receptą. Redos mama net nustebo, kad dukrai taip sekėsi: saldumynų ragavo ir giminės, ir draugai, o garsas apie kepinius ėjo iš lūpų į lūpas. Per dešimt metų Reda išbandė daug skonių, o kepimo formų prikaupė tris dideles lentynas. Paprašyta yra kepusi keksiukų net vestuvėms, tortų – gimtadieniams, kuriuose pati nedalyvavo. Nors Reda nėra smaližė, ragauja ir savo, ir kitų kepėjų gaminius, bet dažnai mažina pagal receptą nurodytą cukraus kiekį, nes yra per saldu. „Pagal receptą nieko nekeisdama kepu tik šokoladinius keksiukus, nes jie tobuli. Tačiau „Bangos“ skaitytojams pateiksiu obuolių pyrago receptą, kurį gavau iš vienos pažįstamos kepėjos“, – sakė moteris. Jei ką sudomintų šokoladinių keksiukų receptas, turėtų kreiptis į Redą asmeniškai. Kodėl? Nelengvas tas receptas, o norisi, kad pateiktą „Bangoje“ išbandytų kuo daugiau šeimininkių, juk sodai barsto obuolius, o ir Obuolių šventė Gargžduose netrukus – rugsėjo 14 d.
Laima ŠVEISTRYTĖ
Asmeninio archyvo nuotr.


Obuolių pyragas
Jei norite pavaišinti būrį svečių, reikės 6 kiaušinių, daug obuolių (kuo daugiau, tuo geriau), 2 stiklinių cukraus, 2 šaukštų vanilinio cukraus, 2 stiklinių miltų ir šaukštelio kepimo miltelių.
Kiaušinius iki purumo išplakite su cukrumi, įmaišykite miltus su kepimo milteliais ir tada sudėkite supjaustytus obuolius, apvoliotus miltais ir cinamonu, kad obuoliai nekristų į kepimo indo dugną. Viską sumaišykite.
Į skardą įklokite sviestinio popieriaus ir supilkite masę. Kad susidarytų traški plutelė, ant viršaus pabarstykite šiek tiek cukraus ir cinamono.
Pyragas keps apie 40 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių