Angliškas „Deivido pyragas“ saugos neeilinės asmenybės šilumą

„Deivido pyragas“ – vienas žinomiausių kepyklėlės-picerijos „Ievos skanėstai“ kepinių, skaičiuojantis dviejų dešimčių metų istoriją. Kavinės lentynose vieni pyragai keitė kitus, o šis, užsitarnavęs garbingą pirkėjų įvertinimą, išlieka tarsi kepyklėlės atpažinimo ženklas. Gražiai įpakuotą kepinį pirkėjai ne tik patys skanauja, bet ir lauktuvėms ar dovanoms perka.
Šiomis dienomis kepyklėlės-picerijos bendrasavininkiai Loreta ir Romas Mazalai jautriai prisimena pažintį su angliško pyrago receptu pasidalijusiu buvusiu Jungtinės Karalystės diplomatu, dabar jau šviesaus atminimo Deividu Holidėjumi (David Holliday).
„Mes dar gyvenome Lapiuose, kai Žvelsos slėnyje sodybą nusipirko ir apsigyveno Deividas su žmona Migle. Jis buvo labai tvarkingas, gamtą mylintis žmogus, ypatingai puoselėjantis savo sodybą. Puikų pavyzdį rodė ir kitiems kaimo žmonėms“, – prisimena R. Mazalas. Pasak Loretos, Deividas nuoširdžiai bendraudavo, stengėsi kalbėti lietuviškai, buvo itin komunikabilus altruistas. „Jis pats mums pasiūlė angliško pyrago receptą. Ir vieną dieną į kavinę įžengė pasiruošęs kepti pyragą mūsų kepyklėlėje. Su savimi turėjo močiutės receptų knygą. Ta knyga, aiškiai matėsi, buvo labai sena, ko gero, gal net iš XIX amžiaus. Mokydamas mūsų kepėjas Deividas itin kruopščiai laikėsi receptūros. Pyragas yra ilgo galiojimo, kepamas iš natūralių produktų, džiovintų vaisių“, – pasakoja Loreta, prisimindama Deivido pamokas. Štai datules pyragui reikia sukarpyti specialiomis žirklėmis. Ir tikrai kepykloje iki šiol taip daroma.
„Deividas pyrago receptą atskleidė tik mums, pats rūpestingai žingsnis po žingsnio parodė, kaip jį kepti. Supratome, kad šiam pyragui reikia suteikti ypatingą būvį. Sugalvojome jį įpakuoti, ant dėžutės yra tekstas apie recepto istoriją, prie pasakojimo yra ir Deivido nuotrauka. Dėžutės apipavidalinimą per dvidešimt metų jau keitėme tris kartus, tačiau ir tekstas, ir nuotrauka tebėra autentiški, o ir Deivido pyragas kepamas taip pat, kaip jį mokė kepti mūsų bičiulis anglas iš Lapių“, – dėkingai kalba L. Mazalienė.
„Deivido pyragas“ prieš kelerius metus pasitarnavo ir labdaros misijai: atitinkama suma nuo jo pardavimų buvo skirta Lapių fondui, siekiančiam naujų namų globojamiems vaikams. Šį pyragą skanavo ir kruizinių laivų turistai, gausiai vasaromis lankę svetingą Deivido ir Miglės sodybą Lapiuose.
Gera nuotaika spinduliuojantis Deividas neretai užsukdavo į „Ievos skanėstus“ su klausimu: „Ar turite mano pyrago?“ Receptu pasidalijusio dosniojo anglo, pamilusio ne tik lietuvaitę, bet ir Lietuvą, šypsena liks žmonių atmintyje, o legendinis „Deivido pyragas“ saugos jo asmenybės šilumą.
Vilija BUTKUVIENĖ
Klaipėdos Šv. Asyžiečio bažnyčioje vasario 20 d. jautriai ir jaukioje auroje atsisveikinta su a. a. Deividu Holidėjumi (David Holiday), veikliu Lapių bendruomenės nariu, buvusiu Didžiosios Britanijos diplomatu.