bendruomenės „Daukšaičių pušynėlis“ pirmininke Alma Vanagiene
Bendruomenės „Daukšaičių pušynėlis“ 5 moterys dalyvavo Klaipėdos miesto Maltos ordino akcijoje „Sriuba vienišiems seneliams“. Per tris dienas jos iškepė ir nudažė daugiau nei 1 000 grybukų, o už parduotus grybukus gautas lėšas perdavė akcijos organizatoriams. „Surinktų lėšų dėka vieniši senukai buvo vaišinami sriuba“, – džiaugdamasi gražia akcija sakė Alma Vanagienė.
„Mama, pirmą savaitę, kai grįšiu, pusryčiams norėsiu kiaušinienės, pietums – cepelinų, balandėlių, šašlykų, šaltibarščių…“ – prisiminusi sūnaus Juliaus, su broliu Viktoru gyvenančio Anglijoje, žinutę juokėsi trijų sūnų mama Alma Vanagienė.
Vaikinai, birželį ruošdamiesi kelionei namo, „apsidraudė“, kad galėtų pasimėgauti tais patiekalais, kuriuos vasaromis namuose valgydavo kiekvieną savaitę. Nors jaunėlis studentas Tomas, gyvenantis Lietuvoje, mėgsta sveiką maistą ir pirmenybę teikia daržovių salotoms, paukštienos patiekalams, visada gardžiuojasi ir mamos pagamintais sočiais lietuviškos virtuvės pietumis. Na, o maisto gamyba Almai – ne vargas, mat sūnūs vaikystėje kirsdavę viską, ką ji pagamindavo, tad sukiotis virtuvėje ir dabar smagu.
Šiomis dienomis Alma su vyru iš miško grįžta pilnais krepšiais grybų. Miško gėrybes žiemai konservuojanti ir džiovinanti daukšaitiškė šeimą lepina ir konditeriniais grybukais – iš tešlos juos kepa jau beveik tris dešimtmečius. „Prieš beveik 30 metų įsigijau grybukams kepti specialią formą. Kiek jų esu iškepusi, neskaičiavau, bet kai imuosi, tešlą maišau daugiau nei 100 grybukų ir kepu dviem keptuvėm“, – atvežusi į redakciją visą pulką grybų šypsojosi Alma.
GRYBUKAI „PUŠYNĖLIO BARAVYKAI“
- 4 kiaušinių tryniai, 1 stiklinė cukraus, 250 g margarino, 1 šaukštas grietinės, 1 pakelis (20 g) kepimo miltelių, pusė pakelio vanilinio cukraus, apie 800 g miltų (tešla turi nelipti prie rankų). Iškepsite apie 55 grybukus. Vėliau juos glazūruosite.
Margariną išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Po to dėkite kiaušinių trynius, grietinę ir vėl ištrinkite, berkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir minkykite tešlą, kol nebelips prie rankų. Miltų visų iš karto neberkite, kad lengviau būtų sumaišyti ir kad nepadaugintumėte. Prieš kepdami grybukus pirmą keptuvę patepkite riebalais. Tešlą į keptuvę dėkite rankomis ir formuokite grybukus formelėje.
Dažymas
0,5 kg cukraus pudros, 1 citrina arba citrinos rūgštelės pagal skonį, 4 kiaušinių baltymai.
Baltymus išplakite iki standžių putų, pilkite cukraus pudrą, įspauskite citriną arba įberkite citrinos rūgšties ir viską išplakite.
Grybuko kotelius pamirkykite į gautą kremą ir galiukus apibarstykite aguonomis. Sustatykite juos galvutėmis žemyn ir palikite džiūti. Koteliams išdžiūvus dažomos galvutės. Į likusį kremą įdėkite 1 šaukštą kakavos ir gerai išmaišykite. Galvutes merkite į rudą kremą ir sustatykite koteliais žemyn.