Dovilų etninės kultūros centro folkloro ansamblio „Lažupis“ dalyve Sonata Klumbiene
Doviliškiai garsūs apeiginėmis vaišėmis. Neseniai vykusiame renginyje jie taip pat kvietė susirinkusiuosius burtis prie balto stalo, dalintis tuo, kas mumyse iš meilės ir gerumo auga. Vaišės – artumo, pagarbos, sutarimo ir bendrystės ženklas.
Savo pagamintus valgius sunešė Dovilų bendruomenės žmonės, meno saviveiklininkai. Tarp jų – ir Dovilų etninės kultūros centro folkloro ansamblio „Lažupis“ dalyvė Sonata Klumbienė.
Ji savo šeimą lepina valgiais iš naminių produktų. Dalį užsiaugina patys, o kitus perka iš ūkininkų. Abu su vyru žemaičiai, iš skirtingų šio regiono rajonų, tačiau valgiai skiriasi nedaug. „Mes valgome tradicinius valgius, kuriuos valgėme savo tėvų namuose“, – dėstė Sonata.
Ji prisipažino labiau mėgstanti gaminti „rimtus“ patiekalus, bet kepa ir pyragus. Savo trupininiu pyragu ji vaišino renginio dalyvius. „Jo receptas paprastas, pyragas greitai iškepamas, bet skanus“, – šypsojosi Sonata.
Trupininis pyragas
- Reikia 600 g miltų, 2 kiaušinių, 200 g sviesto, 100 g cukraus, kepimo miltelių, druskos, naminės uogienės (serbentų, aviečių ar kitos).
Kiaušinius išplakti, berti miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską, sudėti sutarkuotą sviestą ir viską maišyti rankomis. Dalį trupininės tešlos dėti į kepimo skardą, užpilti uogienės ir sudėti likusius trupinius. Kepti iki 180 oC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.