Endriejavo seniūnijos seniūne Laimute Šunokiene
Naminė duona šiandien kvepia daugelio namuose. Ji kepama pagal įvairiausius receptus, stebina skonių įvairove. Užaugusi valgydama mamos keptą duoną, L. Šunokienė ją kepti pradėjo prieš 5 metus. Ne tik sau – dažnai dovanoja geriems žmonėms.
„Duonos kepimas mūsų šeimoje – ne naujiena. Ją kepa mano brolis ir sesuo. Juk mes užaugome kasdien valgydami a. a. mamos keptą duoną“, – kalbėjo seniūnė L. Šunokienė. Ji pasakojo, kad ši buvo kepama ajerais išklotoje, beržinėmis malkomis iškūrentoje duonkepėje krosnyje. Iš karto – 4–5 kepalai. „Mama duoną užmaišydavo ir raugindavo mediniame lovyje. Kad duona ilgiau nesentų, į tešlą įdėdavo virtų grūstų bulvių. Skaniausia duonelė būdavo su lašinukais“, – šypsojosi pašnekovė.
Prieš 5 metus L. Šunokienė, paskatinta ir pamokyta garsiosios Endriejavo šeimininkės Birutės Ežerskienės, pradėjo kepti duoną. „Iš jos gavau duonos raugo, kurį stengiuosi išsaugoti, nes jos kepama duonelė gardžiausia, – sakė seniūnė. – Prisimenu, su kokia meile mama ją raugindavo ir kepdavo. Neleisdavo daužyti durimis, lakstyti ir sudaryti skersvėjo. Minkydavo niūniuodama, nors darbas spausdavo prakaitą. Iškeptus kepalus ji nuprausdavo medumi pasaldintu vandeniu. Ir aš stengiuosi laikytis šių taisyklių. Vertinu tai, ką išmokau, ir mielai dalijuosi patirtimi.“
Pašnekovės teigimu, sveikiausia duona – iš ekologiškų grūdų, rupaus malimo miltų, bet ne visiems ji skaniausia.
Naminė duona
- Stiklinę su kaupu ruginių miltų (bet kokių) emaliuotame inde užplikyti karštu vandeniu ir mediniu šaukštu maišyti, kol masė pasidarys vientisa. Uždengti ir laukti, kol atvės iki 35 oC temperatūros.
Į atvėsusią ir apsalusią ruginių miltų plikytą masę dėti duonos raugą (apie 2 valgomuosius šaukštus), išmaišyti, uždengti indą, šiltai apkloti ir laikyti 1 parą.
Į išrūgusią masę dėti žiupsnelį druskos, pusę stiklinės cukraus, saują kmynų (galima saulėgrąžų ar sėmenų). Viską sumaišyti. Šaukštu palengva maišant berti kvietinius miltus, kol masė pasidaro kūgio formos. Kepimo skardą ištepti aliejumi arba pabarstyti miltais, saulėgrąžomis ir joje suformuoti duonos kepalėlį, ant kurio galima užberti kmynų, sezamo sėklų ar sėmenų.
Duoną kildiname šiltoje patalpoje (1–2 val.), kol masė padvigubėja. Kepti orkaitėje 190 oC temperatūroje apie 1 val.
Nepamiršti pasilikti raugo: gabaliuką tešlos, kurį apibarstyti miltais, dėti į stiklainį ir laikyti šaldytuve iki kito kepimo.