Gardžiuokimės su daupariške Gedrūta Karaliene
Išgirtasis smidras karaliauja ūkininkų Gedrūtos ir Tomo Karalių virtuvėje. Sulaukę pirmosios ankstyvosios netradicinės daržovės, jų valgiais paįvairina savo šeimos stalą, neįprastais patiekalais nustebina svečius. Bet jais mėgaujamasi tik nuo gegužės iki Joninių.
Gedrūta ieško smidrų valgių receptų internete ir juos išmėgina.
Įprastas patiekalas – kiaušinienė su smidrais. Ji verda ir sriubą su šiomis daržovėmis. Tam reikia mėsos sultinio, kelių bulvių ir smidrų. O jei dar paskanina grietinėle – pirštus laižyk. G. Karalienė savo šeimą ir svečius palepina vištienos troškiniu su smidrais.
Savaitgaliais atvykstantys klientai perka juos dažniausiai norėdami kepti ant grotelių lauke. Šį patiekalą mėgsta ir ūkininkai Karaliai. Pasak Gedrūtos, paruoštus smidrus reikia apvynioti plonai pjaustytomis šalto rūkymo šoninės juostelėmis. Kepant ant grotelių, svarbiausia neperkaitinti, kad šie liktų traškūs.
Improvizuoti mėgstanti daupariškė sakė, kad taip paruoštus smidrus galima apsukti sluoksniuota tešla, pamirkyti kiaušinio plakinyje, apibarstyti mėgstamais prieskoniais, aitriaisiais pipirais, druska, smulkintomis sėklomis ir kelias minutes kepti orkaitėje.
Kepti smidrai su rūkyta šonine
- Reikia smidrų ūglių, plonai pjaustytos šaltai rūkytos šoninės, prieskonių.
Smidrus apvynioti šoninės juostelėmis, apibarstyti mėgstamais prieskoniais. Kepti kepsninėje apie 4 minutes. Skanūs ir karšti, ir šalti.