Gardžiuokimės su dreverniške Aldona Stasiukėniene

Daugiau nei ketvirtį amžiaus Drevernos kultūros namuose dirbanti A. Stasiukėnienė ne tik spėja gražiai susitvarkyti savo valdas. Svarbi jos pareiga – sutikti bei pavaišinti renginių svečius, kad šie norėtų vėl čia sugrįžti.

„Kultūros namai – irgi namai. Vadinasi, jie taip pat turi gardžiai kvepėti“, – įsitikinusi Priekulės kultūros centro Drevernos skyriaus renginių organizatorė Virgina Asnauskienė, su A. Stasiukėniene puoselėjančios vaišingumo tradiciją. Drevernos kultūros namuose vyksta įvairių susitikimų, vakaronių, švenčių. Pasitarusios abi randa rėmėjų ir visuomet renginių svečiams paruošia vaišių stalą.

Tikriausiai niekas iš Drevernos kultūros namų neišvyko nepavaišintas. „Man tai malonus rūpestis, – šypsojosi Aldona, ankstesniais metais už kulinarinio paveldo puoselėjimą ir geranoriškumą Priekulės seniūnijos apdovanota „Gintarine nendre“.

Šį rudenį A. Stasiukėnienė išgarsėjo ruošdama vaišes Lygės šventės svečiams. Neprašyta šiai šventei iškepė karšį. Su svogūnais, morkomis, duonele ir lašinukais kepta žuvimi gardžiavosi klaipėdiškių folkloro ansamblio dainininkai.

Su pagalbininkais virė daržovių troškinį – reikėjo pamaitinti naktišokių dalyvius.

A. Stasiukėnienė negali pasakyti, kiek litrų žuvienės išvirusi įvairiems renginiams – ne tik Žvejų šventei. Drevernos kultūros namai dalyvauja edukacinėje programoje „Žuvies kelias“ su kraštą pristatančia folklorine programa „Į žvejus eisiu“. A. Stasiukėnienė dalyvauja folkloro ansamblyje.

Per Užgavėnes ji su pagalbininkais kepanti blynus ir vaišinanti dalyvius. „Vieniems tešlą ruošiu dvi dienas“, – prisipažino Aldona. Labai praverčia ir jos kepta duona, kurią ypatingiems svečiams įteikia dovanų. O kas neragavo Aldonos obuolių pyrago. Abi su Virgina džiaugiasi, kad apsilankę svečiai išvyksta kupini gerų emocijų.


SU LAŠINUKAIS KEPTAS KARŠIS

  • Nenuskutus žvynų, karšį skrosti per nugarą, išimti vidurius, įtrinti česnaku, pabarstyti druska. Aliejuje iškepti smulkintus svogūnus, tarkuotas morkas, pjaustytus duonos gabalėlius. Susmulkinti rūkytų lašinukų arba šoninės. Viską sumaišyti ir uždėti ant vienos karšio pusės. Užvožti, dėti į kepimo indą ir – į orkaitę. Kepti iki 200 oC temperatūroje 35 minutes. Skanu valgyti karštą karšį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content