Gardžiuokimės su futbolo klubo „Banga“ jaunimo ugdymo programų vadovu Pavelu Kozlovu
Subalansuota mityba, griežta dienotvarkė ir sportas, sportas, sportas – taip ne vienas įsivaizduoja trenerio gyvenimą. Mėsą net tris kartus per dieną kartais valgantis Pavelas prisipažįsta, jog asmenines treniruotes neretai iškeičia į fizinį darbą kaime, o subalansuota jo mityba labiausiai rūpinasi kineziterapeutė žmona Vaida.
„Būdamas studentas rytais mėgau pieniškas košes, pagardintas bananais ar datulėmis, pietums – keptas bulves, kepsnius. Gamindavau maistą pats, bet kai sukūriau šeimą, aptingau. Dabar labai vertinu žmonos patiekalus. Tiesa, ji mane bara, kad valgau per daug mėsos, bet, matyt, mano medžiagų apykaita gera, antsvoris negresia, tad kol galiu, valgau tai, kas teikia malonumą, – žavėdamasis viskuo, kuo lepina Vaida, pasakojo Pavelas. – Tačiau jei ne uošvių auginamos kiaulės, vištos ir kalakutai, kažin ar taip dažnai mėgaučiausi mėsa…“
Griežtomis mitybos taisyklėmis Pavelas savęs nevaržo, tad ne kankinasi žiūrėdamas į saldumynus, o valgo kartu su pirmoku sūnumi Danieliumi. Kadangi šalia gyvena močiutė, ji randa būdų palepinti anūkėlį, kuris tikra tėčio priešingybė – penkias dienas per savaitę galėtų maitintis varškėčiais ir blyneliais, bet ne mėsa.
Studijų laikais sveikiau maitinęsis ir negėręs kavos, dabar Pavelas prisipažįsta kiekvieną dieną pradedantis kvapnaus gėrimo puodeliu. „Arbatų visai nebegeriu, nebent kai susergu. Jokios žolelės manęs nevilioja, matyt, pasikeitė skonio receptoriai. Mes prisiuogaujame mėlynių, aviečių, iš savo obuolių išsispaudžiame sulčių, kuriose troškintai mėsai neprilygsta niekas“, – vėl prie mėgstamiausio valgio grįžo vyriškis, todėl neatsitiktinai jis rekomenduoja lėtą mėsos troškinį.
Lėtas mėsos troškinys
- Reikės 500 g kiaulienos kumpio, 2 šaukštų miltų, 1 didelio svogūno, 1 saliero lapkočio, 3–4 morkų, 2 lauro lapų, 1 skiltelės česnako, 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio kmynų, 2 šaukštų pomidorų padažo, 400 ml obuolių sulčių, druskos, pipirų, aliejaus kepimui, šaukštelio citrinos sulčių, poros šaukštų grietinės.
Mėsą supjaustykite kuo ploniau, pabarstykite druska, pipirais ir gerai apvoliokite miltais. Į keptuvę įpilkite porą šaukštų aliejaus ir dėkite maždaug trečdalį mėsos, leiskite jai apskrusti.
Svogūną supjaustykite pusžiedžiais arba smulkiais gabaliukais. Apkepkite aliejuje, kol suminkštės. Sukrėskite pomidorų padažą ir truputį pakepinkite. Dėkite susmulkintą česnaką ir leiskite jam vos apšilti. Berkite smulkiai supjaustytus salierus ir morkas, luktelėję – prieskonius: paprikos miltelius, kmynus ir porą lauro lapų. Po minutės ar dviejų svogūnus su kitomis daržovėmis supilkite į puodą. Tada dėkite į jį mėsą, užpilkite obuolių sultimis (jei turite gardžių kaimiškų, tada guliašas bus salsvas ir lietuviškas). Uždenkite puodą ir troškinkite pusantros valandos. Per tą laiką viskas sutirštės, mėsa suminkštės. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Galite įspausti kelis lašus citrinos sulčių, o prieš valgant įmaišyti porą šaukštų grietinės.
Laima ŠVEISTRYTĖ
Vilijos BUTKUVIENĖS nuotr.