Gardžiuokimės su gargždiške vadybininke Vilija Žilevičiene

Vestuvių puotos Vilija prisipažino nėra ruošusi, bet pagelbėti kitomis progomis virtuvėje teko ne kartą, tad ir ateityje ji virtuoziškai nardys kvapų ir skonių jūroje. Jos rankose – pyragas ir mėsos vyniotinis, kuriais vieną dieną pakvipo visa redakcija.

 

Vaikystėje sukinėjusis aplink stalus, kuriuos gardžiausiais patiekalais nukraudavo teta Sofija, prisiragavusi mamos ir tėčio ruoštų skanumynų, gargždiškė Vilija Žilevičienė jau seniai virtuvėje jaučiasi kaip žuvis vandeny.

„Receptai iš tų laikų – mano galvoje, todėl pagal juos dažnai gaminu, bet eksperimentuoju ką nors vis pakeisdama. Kad galėčiau, virtuvėje būčiau ir būčiau. Kai iš Londono grįžta sūnus, prašo, kad iškepčiau šonkauliukų, marinuotų obuolių sultyse su medumi. Dukra labiausiai mėgsta muštą mėsytę ir visokius suktinukus“, – su šypsena pasakojo Vilija, niekada neleidžianti šeimai pajusti alkio. Pusgaminiai, saldumynai iš parduotuvės – jų namuose neregėtas dalykas. Staiga užgriuvę svečiai, pasirodo, šeimininkės nė kiek nesutrikdytų: „Tuoj pat iškepčiau kiaušinienės, bet kitaip, sutepčiau ir vieno kąsnio sumuštinių. Bendraudama virtuvėje greitai ką nors pagaminu. Kai per šventes susirenka daugiau žmonių, prašau nesinešti maisto. Jo paprastai mūsų namuose ir taip būna per daug, todėl bendradarbius važiuodama į darbą įspėju, ką atsivežu: kopūstų sriubos, žuvies patiekalą ar mėsišką.“ Žinoma, būna ir desertas: keksiukai, visokiausi pyragai, želė…

„Labai mėgstu kolekcionuoti įvairius žurnalus su receptais, knygas apie maisto ruošimą. Turiu visą krepšį sukaupusi, kurį kada nors paliksiu dukrai. Tame krepšyje yra receptų net iš tarpukario Lietuvos laikų. Tai mūsų kulinarinis paveldas“, – sukauptu turtu džiaugėsi energinga gargždiškė.


Babka pagal seną receptą

  • 4 naminiai kiaušiniai, 1,5 stiklinės cukraus, 1 išspausta citrina ir nutarkuota žievelė, 5 kupini šaukštai aukščiausiosios rūšies kvietinių miltų, 1 šaukštelis vanilės, tiek pat kepimo miltelių, užpiltų actu arba citrinos sultimis, indelis kondensuoto pieno, 100 g kambario temperatūros sviesto.

    Išplakti plaktuvu kiaušinius su cukrumi, supilti kondensuotą pieną (bet galima ir be jo), sudėti likusius produktus ir vėl plakti. Supilti į formą pusę masės, o į likusią dalį įberti pagal skonį kakavos. Likusią masę įterpti šaukštu „žingsniuojant“ į tą, kuri skardoje. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35–40 min. Galima pasigaminti šokolado arba sviesto su kakava glajaus, pabarstyti cukraus pudra.

Mėsos, sūrio ir kiaušinių vyniotinis

  • 5 kiaušiniai, 250 g „Vilniaus“ majonezo be priedų, 350–400 g sūrio „Svalia“, 500 g kiaulienos (galima maišyti su vištiena) faršo.

    Išplakti šakute kiaušinius, bet ne per ilgai, kad neputotų. Tada sudėti majonezą, sutarkuotą sūrį ir išmaišyti. Skardą iškloti kepinių popieriumi, patepti aliejumi ir supilti gautą masę. Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pradės ruduoti. Išimti iš orkaitės ir subadyti šakute.

    Išdėlioti faršą, sumaišytą su kiaušiniu. Įberti truputį kmynų, bet nei druskos, nei pipirų nereikia. Galima išdėlioti slyvų, špinatų. Suvyniotą kaip vyniotinį pusvalandį dar pakepti orkaitėje. Galima patiekti su grybų padažu, morkomis ar net bulvių koše kaip karštąjį patiekalą arba kaip šaltąjį.

Laima ŠVEISTRYTĖ

Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content