Gardžiuokimės su Gargždų ligoninės slaugytoja Ilona Slušniene

Baravykai maskarponės sūrio padaže. Jaučio uodegos sriuba. Keptas kalėdinis kalakutas. Šokoladinis tortas (įdarą galima pasirinkti)… Šių ir dar daugybę gurmaniškų patiekalų jums teko ragauti, jei esate Ilonos draugai, bendradarbiai, kaimynai, giminės ar šeimos nariai. O jei ne, išbandykite patys bent vieną šaunios šeimininkės receptą.

Ilona, kuriai jau seniai įtampos nekelia šeimos šventės ir svečių gausa, kartais sako persistengianti ir maisto paruošianti antra tiek. Iš kur tas pomėgis kepti ir virti? Gal giminėj buvo dvaro ar klebono gaspadinių?

„Mama labai skaniai gamino, tačiau nemėgo maisto ruošos, tad pamažu būdama gal septintokė ėmiau iš jos mokytis ir perėmiau šį darbą, kuris man iki šiol – malonumas“, – šypsosi Ilona. Bet dar prieš tai ji pabandė mamą nustebinti „Kuršėnų vyniotiniu“, kurį iškepė keptuvėje… Paukšteliai Ilonai buvo dėkingi, o mama suprato, kad laikas dukrai atskleisti, kas kur kepama, ir atvertė seną receptų knygą, iš kurios pati mokėsi. Taip Ilona tapo ir pyragų kepėja, ir įvairiausių sriubų virėja, ir gurmaniškų mėsos patiekalų ruošėja. Na, o kalėdinio šeimos stalo ji neįsivaizduoja be kepto kalakuto, kurį marinuoja tris dienas.

Šeima, pripratusi prie Ilonos kulinarinių improvizacijų, mėgsta viską, išskyrus žuvį. „Ją kepu tik sau ir tuoj pat vėdinu virtuvę. Vyras ir vaikai – mėsėdžiai. Kai nusipirkdavome iš ūkininkų kiaulę, darydavau ir mėsos, ir kepenų vyniotinius, dabar dažniau ruošiu vištienos patiekalus, – sakė vykusi šeimininkė. – Beje, vyras irgi puikiai gamina, bet jau keleri metai vis rečiau virtuvėje sukiojasi.“

Kasdien bent po tris valandas virtuvėje praleidžianti moteris, aišku, pavargsta, bet pagyrimai kaip medum jos širdį patepa, ir nuovargis dingsta. „Kas gali būti smagiau, kai išgirsti iš namiškių ar svečių, kad buvo taip skanu, kad vos liežuvio neprarijo!“ – juokiasi Ilona, o „Bangos“ skaitytojams siūlo bandelių receptą, pagal kurį kepti ją išmokė mama.


Mielinės bandelės

  • Mielinei tešlai reikės 500 g miltų, 200 ml šilto pieno, 2 kiaušinių trynių, 25 g cukraus, 50 g minkšto sviesto, 50 g šviežių mielių, žiupsnelio druskos, o įdarui – 200 g rūkytų lašinukų, 1 svogūno, šiek tiek maltų pipirų. Bandeles aptepti 1 kiaušinio plakiniu.

    Dubenyje sumaišykite šiltą pieną, cukrų ir mieles bei šaukštą miltų. Kai suputos, įdėkite kiaušinių trynius, minkštą sviestą ir po truputį berkite persijotus miltus. Gerai išminkykite. Miltų gali truputį likti – nepadarykite per kietos tešlos. Dėkite tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite plėvele ir palikite, kol tešla dvigubai pakils. Jeigu turite laiko, galite dėti 4 val. į šaldytuvą, jeigu skubate, porai valandų palikti kambario temperatūroje.

    Rūkytus lašinukus ir svogūną supjaustome kubeliais, pagardiname pipirais ir dedame ant iškočiotos tešlos apskritimų, kuriuos išspaudžiame stikline. Suformuojame norimos formos bandeles, aptepame kiaušinio plakiniu ir paliekame, kol šiek tiek pakils. Kepame 180ºC orkaitėje apie 25 minutes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content