Gardžiuokimės su kretingališkiu Rimu Grybausku

Jaunystėje buvęs aistringas futbolininkas R. Grybauskas tapo priklausomas nuo žvejybos. „Esu žvejys nuo 5 metų – Ančios upelėje pradėjau ant siūlo žvejoti. Viskas nuo smulkmenų prasidėjo“, – šypsojosi vyras.

Dabar žvejys mėgėjas R. Grybauskas žuvį gaudo plūdine ir dugnine meškerėmis. Jis puikiai žino žvejybos laiką ir vietas, kur galima tikėtis laimikio.

Pavasarį ledams išėjus Danės upėje, prie Klaipėdos gaudo pirmuosius lynus. Kovo mėnesį Aukštumaloje karšiai kimba, o gegužę Klaipėdoje, Danėje, lynus ir karosus kabina. Karšius iš Minijos ties Sakučiais traukia. Su draugais išvyksta žvejoti į Rusnę, Atmatą, Skirvytę.

„Paskutiniaisiais metais žvejoju ir Latvijoje – Liepojos šiauriniame mole meškerioju plekšnes, – atskleidė R. Grybauskas. – Neseniai Nicoje ešerius žvejojau.“ Jis pastebėjo, jog Latvijos vandenyse žiobriai žymiai didesni nei mūsų Minijoje.

Kadaise apie jūreivystę svajojęs vyras su bendraminčiais laivu išplaukia į jūrą su spiningu gaudyti menkių. „Jų yra, bet nori uždrausti žvejybą“, – apgailestavo žvejys mėgėjas.

R. Grybauskas gaudo apie 12 rūšių žuvis. Ne visada ir patyręs žvejys grįžta su laimikiu. „Bet žmona niekada nėra supykusi“, – patenkintas ištarė vyras. Jis pasakojo, jog lynus visą vasarą žvejoja. „Tai specifinė žuvis – gali visą vakarą pralaukti – nekimba ir gana. Viena iš gudresnių žuvų, kurią pagauti reikia pastangų, – atskleidė pašnekovas. – Stintų ir stintelių nebegaudau kelerius metus, nemėgstu šių kvailų žuvų – per gerai kimba.“

Rimas mėgsta valgyti žuvį, visgi jam maloniau žvejoti. Sugautą laimikį išvalęs, perduoda žmonai, kuri gardžiausiai iškepa. Jis irgi moka kepti, net kelių patarimų nepagailėjo.

„Žuviai paruošti nereikia ypatingų receptų – tik prieš kepant pagardinti druska, pipirais, česnakais. Bandėme naudoti parduotuvėje pirktus prieskonius – žuvies skonį sugadino“, – dalijosi patirtimi R. Grybauskas. Pasak jo, jūrinę žuvį reikia troškinti su grietinėle, valgyti su bulvių koše, burokėlių salotomis. Stintą, stintelę, menkę prieš kepant apvolioti miltuose, kad nesukristų. Nebūtina lupti vėgėlės odos – apkepinti ir troškinti grietinėlėje. Taigi tereikia šviežios žuvies ir bus lengvai paruoštas vienas iš pagrindinių Kūčių vakarienės patiekalų.

Virginija LAPIENĖ

A. VALAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content