Gardžiuokimės su… kvietiniškiu Edvardu Gelžiniu

„Išsikepti kepsnį gali kiekvienas, taigi nesunku, tortą – irgi, nes nėra nieko sudėtingo“, – šypsodamasis sako 26-erių Edvardas Gelžinis, virėjas, nė dienos nedirbęs pagal specialybę. Nors pažinti kvietiniškį teko kaip aistringą fotografą, šįkart kalbėjomės apie ankstesnį pomėgį – maisto ruošimą.
„Man nuo mažens buvo įdomus maisto gaminimo procesas. Ateidavau pas kūmą Kristiną ir stebėdavau, kaip ji gamina“, – paklaustas, kada susidomėjo šia sritimi, prisiminė Edvardas ir prisipažino, kad kūmos gardžių sausainių su obuoliais skonio dar neužmiršo. Gal Kristina turėjo kokių stebuklingų ingredientų, kad krikštasūnis taip smalsavo, kaip atsiranda vienas ar kitas patiekalas, jog būdamas moksleivis per technologijų pamokas „Kranto“ pagrindinėje mokykloje (dabar – progimnazija) trūks plyš norėjo mokytis ne su berniukais inkilėlius kalti ir kitų darbų, o su mergaitėmis gilintis į maisto ruošimo paslaptis. Klasės draugės Edvardui buvo draugiškos, o iš berniukų sulaukdavo net patyčių. „Bet aš nekreipiau dėmesio. Nusprendžiau Klaipėdoje mokytis virėjo specialybės. Praktiką atlikau Gargžduose „Ievos skanėstuose“. Mokytis labai patiko, bet baigęs diplomą padėjau į stalčių“, – prisipažino Edvardas. Įsidarbinęs vienoje gamykloje vis dėlto vaikinas nepamiršo, ką buvo išmokęs, ir ėmė kepti tortus. „Mama augino vištų, reikėjo juk kiaušinius sunaudoti. Avietės pertepimams, špinatai – irgi iš mamos daržo“, – šypsojosi Edvardas, draugams, šeimai, kolegoms iškepęs apie 20 tortų, kelis net pardavęs. Gali būti, kad jo gardumynų ragavusieji jau pasiilgo, nes paskutinį tortą Edvardas kepė senokai – gal prieš trejus metus. Kai susidomėjo fotografija, laiko tortams nebeliko, juk vienam iškepti reikia apie dviejų valandų. Beje, daugumą tortų Edvardas fotografavo ir nuotraukas kėlė į instagramą. Avietiniai, jogurtiniai, špinatiniai, „Snickers“… – įvairiausių skonių ir visi subtiliai papuošti. „Ai, čia viskas paprasta“, – savo tortų šedevrais nevadina Edvardas, nors jų nuotraukos ne vieną verčia aikčioti ir ryti seiles vos pamačius. Jei vaikinas turi kantrybės kai kurių tortų papuošimus kruopščiai išdėlioti net pincetu, tai pasigaminti normalaus maisto – šaltibarščių, išsikepti kepsnių – jam vieni juokai. „Kai maisto pasirodo vienam per daug ir kad savaitę nereikėtų valgyti to paties, kviečiuosi draugus, o jų turiu nemažai“, – juokėsi vaikinas.
Laima ŠVEISTRYTĖ
Pašnekovo asmeninio archyvo nuotr.


Špinatinis tortas
Biskvitui reikės 250 gramų kvietinių miltų, 4 kiaušinių, 125 g špinatų, 100 g cukraus, 40 g alyvuogių aliejaus, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, 8 g kepimo miltelių; kremui – 250 ml 35 proc. grietinėlės, 250 g, maskarponės, 10 g vanilinio cukraus, šlakelio citrinų sulčių.
Biskvitui gerai išplakti kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė padvigubėja.
Špinatus, aliejų sutrinti elekt­riniu trintuvu iki vientisos masės. Špinatų masę sudėti į išplaktus kiaušinius, gerai išplakti.
Atskirai sumaišyti miltus ir kepimo miltelius ir švelniai įmaišyti į kiaušinių ir špinatų masę, kol masė taps vientisa.
Pusę masės supilti į kepimo popieriumi išklotą apvalią kepimo formą.
Kepti 1600 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min., orkaitės funkcija su ventiliatoriumi. Lygiai taip pat iškepti antrą dalį tešlos.
Iškepusius biskvitus išėmus iš orkaitės palikti atvėsti. Visiškai atvėsusius biskvitus perpjauti pusiau. Išeis keturi biskvito lakštai. Vieną biskvito lakštą palikti torto puošybai.
Kremui maskarponę plakti kartu su grietinėle, kol masė taps standi.
Šiek tiek kremo atidėti torto šonams papuošti. Dėti pirmą biskvito lakštą į apvalią formą, tepti puse kremo, tada dėti ant­rą biskvito lakštą, tepti likusį kremą, šiek tiek jo palikti trečio lakšto viršutiniam sluoksniui. Dėti trečią biskvito lakštą ir aptepti kremu. Bent parą palaikyti šaldytuve.
Išėmus tortą iš apvalios formos skardos, šonus aptepti atidėtu kremu. Ketvirtą biskvitą sutrupinti ir trupiniais papuošti torto šonus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content